Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Raf dan drugi !

Jučer prije samog početka sam uletio u foaje CZK Trešnjevka gdje je bilo predstavaljanje dvd-a: stranke dobrih ljudi dvd www.sdlj.cjb.net iz Kutine. Zanimljivo predstavljanje, no ja dođoh na sam kraj jer sam naumio pogledati nešto iz programa. I opet je dvorana bila prepuna što samih autora, što fanatika za amaterskim filmovima. :))

Jučerašnji dan mi je što se filma tiće bio podosta zahtijevan. Naime usporedo sa RAF-om traju i izvrsni dani finskog filma. Točnije do jučer su trajali. Jučer je bio zadnji dan te nisam unatoč odličnoj ponudi na RAF-u htio propustiti zadnji i od kolege jesusaquintane nahvaljen film "Zemlja zla" (2Frozen land") u režiji: Aku Louhimies, (2005, 130 min). Naravno da se taj filmski sendvič isplatio. Malo u CZK i malo na Tuškancu, no o danima finaca u nekom drugom postu.
Od jučerašnje ponude amaterskih filmova izdvojio bih nekoliko, to su : od strgara do hlašča, miroslav klarić, zaprešić/hr, 5'45'', te bang bang, nina vareško, maja malus, tina vareško, slo, 5'29''. Ima još nekoliko dokumentaraca koji su vrijedni spomena no nisu me se kompletnošču prikazanog dojmili kao ova dva gore navedena. To su još : blue notes, alex martinz, krabaz, meike rotterman, nataša sienčnik, sophie wagner, slo, 13'34'', solo pevač, nenad miladinski-kele, kikinda/sicg, 7'03'', bog bogovićv, filmska družina centra za film i video narodnog sveučilišta dubrava zagreb, hr, 8'25''. Prvo ću krenuti od ovih posljednje spomenutih. Oni imaju zanimljivu ideju, svi obrađuju jednu temu ili jedno pitanje no nekako nedovršeno. Blue notes govori o bazenu i što on znaći stanovnicima tog slovenskog gradića. Solo pjevač je priča ukoliko sam shvatio o preminulom zidaru i priučenom pjevaču koji je umnogome svojim izjavama o nepotrebnosti suživota sa ženom u njegovim poznim godinama nasmijao publiku RAF-a. Dobio je iz publike epitet brijača. I treći film je jednom od osnivaća grupe Prljavo kazališće i grupe Ciferšlus, Davorinu Bogoviću. Zanimljiva priča iz njegovog kuta gledanja no meni nekako prekratka za toliko toga što je on mogao ispričati. Uglavnom filmovi imaju "ono" nešto i nisu za odbacit pa sam ih zbog toga spomenuo.

I na kraju ovog pregleda jučerašnjeg dana spomenuo bih odličan nekako ipak križanac između dokumentarnog i eksperimantalnog filma od strgara do hlašča, miroslava klarića, zaprešić/hr, 5'45''. Mogu samo reći da filmska družina iz Zaprešića kao i ona iz slovenskog Krškog donosi zanimljive uratke na ovaj RAF. Ovo je jedan kratak ali zanimljivo, i ono meni najbitnije, tečno urađen film. Teško je ponekad pričati o eksperimentalnom filmu i njegovu sadržaju no ovaj se i da ispričati.:) Dakle ovo je prikaz jedne vožnje kroz Zaprešić danju i noću, po kiši, po suncu. Izvrsno je montiran s neuočljivim prijelazima iz jednog dijela u drugi dio prikaza vožnje. Mislim prijelaz prikaza iz noćne vožnje u danju. Jako lijepo uređen film.
Drugi favorit dana bio mi je dokumentarac bang bang, nine vareško, maje malus, tine vareško (slo, 5'29''). Film je zapravo svojevrsni mini referendum s pitanjem da ili ne nuklearki. Autorice podjednako dobro obrađuju i jednu i drugu stranu, i hrvatsku i slovensku. Objektivni je to prikaz doživljavanja međususjedskih odnosa sa ponekim izrečenim stereotipima jedne strane na račun druge, ali sa završnim utješnim pozitivnim razmišljanjima obiju strana, tj. slučajno odabranih prolaznika. Autorice su stvarno idejno od početka do kraja napravile odličan posao, mogle bi to raditi i za pokoju tv-e stanicu. :))


Post je objavljen 22.03.2006. u 15:28 sati.