Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Od srijede Hrvati više ne trebaju vizu za Veliku Britaniju

Image Hosted by ImageShack.us

"Hrvatski državljani koji žele posjetiti Veliku Britaniju od srijede više ne trebaju vizu", priopćilo je u utorak veleposlanstvo Ujedinjenoga kraljevstva nakon što je takvu odluku početkom ožujka objavio ...


...veleposlanik Sir John Ramsden. No, "važno je naglasiti", kaže se u tekstu, "da će i oni, kao i svi državljani zemalja koje nisu članice Europske unije, i dalje prolaziti uobičajenu imigracijsku kontrolu na ulasku u Veliku Britaniju. Morat će uvjeriti imigracijske službenike da je razlog njihova posjeta uistinu onaj koji su naveli i da je sukladan imigracijskim zakonima Velike Britanije".

Veleposlanik Ramsden je, objavljujući 1. ožujka odluku o ukidanju viza, rekao da godišnje oko 15.000 hrvatskih državljana podnosi zahtjev za vizom za Veliku Britaniju. Oni koji žele studirati u Velikoj Britaniji ne trebaju vizu za boravak do šest mjeseci, a za zapošljavanje u toj zemlji viza je potrebna, uz unaprijed dobivenu radnu dozvolu.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo je odluku o uvođenju viznoga režima za Hrvatsku 19. studenoga 1999. godine "nakon primitka velikoga broja zahtjeva hrvatskih državljana za azilom u Velikoj Britaniji", kaže se u priopćenju i dodaje da je broj takvih zahtjeva "drastično smanjen".

Viza je hrvatskim državljanima dosad bila potrebna i za tranzitna putovanja preko zračnih luka u Britaniji, ali je London u listopadu 2003. donio odluku o ukidanju obveze posjedovanja vize za direktni tranzit. Ta se odluka odnosila na hrvatske državljane koji putuju preko Velike Britanije, odlaze i dolaze preko iste zračne luke i pritom ne prolaze kroz kontrolu putovnica.

(Hina)








Post je objavljen 22.03.2006. u 10:08 sati.