Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/naskvart

Marketing

Zašto su toliko ispred nas?

ovaj članak je kopiran sa iskonovog portala:

Želiš pušit travu? Prvo daj otisak prsta!

Nizozemski coffee shopovi u kojima se prodaje marihuana u malim količinama za osobne potrebe uvode tehnologiju otiska prsta kako bi provjerili dob gostiju.
U njima nije dopušteno prodavati "pizeve" trave nikome ispod 18 godina. Coffee shopovi trenutačno zahtijevaju fotografski ID kao dokaz punoljetnosti.
Prvi coffee shopovi u kojima su postavljeni senzori za prepoznavanje otisaka prsta su Inpetto u Rotterdamu, Birdy u Haarlemu i 't Rotterdammertje u Doetinchemu, u istočnom dijelu Nizozemske. Gosti se prvo moraju registrirati u shopu, ali njihovi osobni podaci se ne pohranjuju.
Tehnologiju je razvila tvrtka FingerIdent, u vlasništvu Gerrie Mansura, jednog od članova legendarne nizozemske hakerske grupe Hit2000.
Prema riječima Mansura, sistem FingerIdent može provjeriti i usporediti 35.000 otisaka prstiju za manje od sekunde.
Otisak prsta najprije se skenira, zatim matematički analizira i pohranjuje kao jedinstveni broj.
Kao biometrijska tehnologija, prepoznavanje otiska prsta prilično je pouzdan način identifikacije jer prst ima jedinstvenu liniju.
Ona se skenira i analizira pomoću složenih matematičkih algoritama. Rezultat se iskazuje u obliku jedinstvenog broja koji se pohranjuje u bazu podataka zajedno s korisničkim ID-om i njegovim imenom.
Svaka osoba čiji su podaci tako pohranjeni može biti identificirana usporedbom broja koji je pohranjen u bazi s brojem koji je dobiven kao rezultat skeniranja i algoritamske obrade podataka.

...a ja mogu upasti u probleme ako povišenim glasom izgovorim riječ: ''MARIHUANA''...majko mila.


Post je objavljen 22.03.2006. u 00:53 sati.