Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Općina Vir i dalje odbija dati potporu akciji rušenja kuća

Jutarnji list: Svaka od kuća koju je inspekcija obilježila za rušenje može se uklopiti u Prostorni plan općine Vir, koji treba dogovoriti - rekao je Kristijan Kapović, načelnik općine. Općinsko vodstvo Vira ne slaže se s usklađenjem plana kakav predlaže resorno ministarstvo jer bi njime 500 kuća ostalo bez mogućnosti legalizacije. U Općini Vir danas su od izrađivača dobili prijedlog plana koji je usklađen prema sugestijama Ministarstva.
Ovaj Kapović kad krene ne staje!:-) Pa ne misli valjda legalizirati i one višekatnice izgrađene nakon donošenja uredbe i prostornog plana u kojem su takvi objekti izričito zabranjeni?! Ili se možda među tih 200-500 objekata nalaze i neki izgrađeni prije prostornog plana iz 2003., na građevinskom zemljištu..? Vjerojatno se radi o tome, s obzirom na ovaj komentar: "Danas vele da će rušiti samo objekte izgrađene poslije 2003. godine. Kuća o kojoj pišem ih demantira. (dido 19.03.2006)."
Večernji list: Na Viru mnogi bespravni graditelji računaju na model spašavanja divlje gradnje masovnim prijavljivanjem boravišta u sljedećih nekoliko tjedana. Naime, na Viru su mnogi spremni darovnicom ili prodajom imovine pokušati dokazati da je sve što imaju virska bespravna gradnja, a pri tom se pozivaju na spomenute dvije obitelji iz BiH i na tvrdnje da država nikad nije rušila objekte u kojima ljudi žive.
Rušenja 200 kuća tek su početak priče
Dvjestotinjak virskih kuća ušlo je na popis za rušenje prema veoma jasnim kriterijima, kažu u Ministarstvu demantirajući priče s terena da kriterija nema. Rušit će se kuće u relativno slabije izgrađenim područjima otoka koja, prema Uredbi o zaštiti obalnog pojasa, ne mogu ostati građevinska.
Smanjivati će građevinska područja na način da će se neke kuće koje su bile na građevniskom području rušiti, bez obzira što je Uredba stupila na snagu 9. rujna 2004?! Čudna pravila. Po mom shvaćanju prava, kriterij od 70m može se primijeniti jedino na objekte građene nakon 9.9.2004., dok se na objekte građene nakon donešenog prostornog plana, a prije uredbe, primjenjuju jedino odredbe iz tog plana, ne i uredba.
Ako je izgrađeni dio građevinskog područja manji od 50% od ukupnog građevinskog područja, građevinsko područje mora se smanjiti na 70% postojeće površine.
U smislu ove Uredbe izgrađenim dijelom građevinskog područja smatraju se izgrađene građevne čestice i druge površine privedene različitoj namjeni, a neizgrađeni dio građevinskog područja je jedna ili više neposredno povezanih neuređenih i neizgrađenih građevnih čestica ukupne površine veće od 5.000 m2 kao i sve rubne neizgrađene čestice.
Postojećim građevinskim područjima podrazumijevaju se građevinska područja naselja i izdvojena građevinska područja (izvan naselja), utvrđena odgovarajućim dokumentom prostornog uređenja usklađena s namjenom površina i kriterijima određenim prostornim planom županije.
Iz citirane Uredbe ne proizlazi da se postojeće kuće mogu rušiti samo zbog smanjivanja građevinskog područja za 30%. Općina može odrediti hoće li otkinuti trećinu na kojoj su kuće ili na kojoj nema ničega. Problem je u tome što po tumačenju ministarstva građevna čestica nije izgrađena ako nije legalizirana, pa je onih niti 50% izgrađenosti u stvarnosti možda preko 90%.

Post je objavljen 21.03.2006. u 21:46 sati.