Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dobarizbor

Marketing

Da li sam alkoholicar?

Kad izadjem u grad, a to je nedeljno tri puta, ne pamtim kad sam narucio sok ili "kiselu". Uglavnom je to pivo, a ponekad crno ili bijelo vino. Ture za stol na kojem je moje drustvo (Radi daljeg razumijevanja teme moram reci da to drustvo cini 3-4 najbliza prijatelja i nekoliko njih iz sireg kruga.) stizu najcesce u cijelom lokalu, na svakih 20-30 min. Dakle, za 2-3-4 sata izlaska popije se 6-7-8 tura alkoholnih pica. Svi u mom drustvu su slicni meni po ovom pitanju, i svi si ponekad postave pitanje iz naslova. Kad krenemo da pijemo jako tesko se zaustavljamo i niko nece da ode dok moze piti. Cesto pijem i u prodavnici mjesovite robe, ciji sam vlasnik, a kad odem, ili mi neko dodje, u goste situacija je ista. U stanju smo, za jedno vece, popiti sve sto ima u kuci, a uvijek ima dosta, pa ponovo otici do radnje po novu rundu.
Ali, nije oduvijek bilo tako. Tako je od maja 2004. i gradjevinijade u Budvi, gdje je bio dobar dio moga drustva. Tada smo pili intenzivno od jutra, ali smo se dosta kretali, a i dole je svjez morski vazduh, pa nas je tesko "hvatalo", a i jutrom smo se budili nemamurni. Prije toga sam se napijao jednom u mjesec-dva. Dakle, nista posebno.
Nemam neki poseban razlog da pijem. Imam curu, imam posao i imam rjeseno stambeno pitanje. Proizilazi da je razlog pijenja dosada, za koju moram reci da nije rijetka pojava u mom zivotu. Drugi razlog je najvjerovatnije drusto. Prakticno se vise ne druzim sa onima koji ne piju. Cini mi se da kad bih ova dva razloga opijanja rijesio vise ne bih pio. Problem je u tome sto ne zelim da mijenjam drustvo, a svakom je ponekad dosadno, pa to ne predstavlja svima razlog da posegnu za flasom. Primjetno je da onaj, iz naseg drustva, koji bi odlucio da prestane piti, biva spontano izopsten iz njega. Jednostavno ga vise i nema u izlascima. (Kizo, Stikmen...)
Evo, juce, Vanja, sa kojim i najcesce pijem, mi rece da nece piti mjesec dana, cisto da malo procisti organizam. Takodje je konstatovao da se on moze dobro zezati i kad je trezan (nisam primjetio), a i kad popije petu turu nije vise pametan, ne zna sta bi pricao. Ja sam dodao da je to pametno, i da bas hocu da vidim kako ce to funkcionisati, a i da previse alokohola i zene ne idu zajedno. Covjek mora odluciti izmedju to dvoje, sto, bogami nije lako. (hehehe)
Da rezimiram. Sudeci prema clancima u zenskim novinama u kojima se obradjuje tema alkoholizma, odnosno kolicina popijenih pica u jedinici vremena (nedelja-mjesec), ja i moje drustvo smo svi odreda alkoholicari i to iz gornjeg doma, ali sudeci po tome da smo mi veseli kad popijemo, da znamo da bi trebali smanjiti, da nam je krivo sutradan poslije "vesele veceri" kad budemo "zakurac", da drugi ne trpe zbog naseg alkoholisanja, da nam uglavom dobro stoji kad popijemo i da smo jos uvijek dovoljno mladi, nismo!
Ili se mozda varam!? Komentarisite!

Post je objavljen 22.03.2006. u 10:16 sati.