Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

54-ISUS ŠALJE APOSTOLE

Mt 10,1-16;

Isus je izabrao apostole najprije da budu s njim, da ga slušaju, da gledaju što čini. Želio ih je uputiti u naviještanje radosne vijesti. To je njegov način: najprije čovjeka povezuje sa sobom, uči ga svojoj mudrosti, privikava ga na suradnju s milošću i kad čovjek stekne dovoljno iskustva prenosi ga na druge.

«Isus dozva dvanaestoricu i dade im vlast nad nečistim dusima: da ih izgone i da liječe svaku bolest i svaku nemoć. I meni je Isus dao moć da pobijedim zlog duha: laž, mržnju ubijanje (Iv 8,44). Istinoljubivost i pravednost u svim prilikama, snaga opraštanja i pozitivni stav prema drugima dokaz su da imam moć nad zlim. Liječiti bolest i nemoć znači puninu života koju je Isus donio predavat drugima.

A ovo su imena dvanaestorice apostola: Šimun, i Andrija, i Jakov, i Ivan, Filip i Bartolomej; Toma i Matej; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kananaj i Juda Iškariotski, koji ga izda... Mogu li s uvjerenjem čuti kako Isus izgovara moje ime i povjerava mi zadaću naviještanja, prilagođenu mojim sposobnostima i okolnostima života?

Tu dvanaestoricu posla Isus uputivši ih: "K poganima ne idite i ni u koji samarijski grad ne ulazite! Pođite radije k izgubljenim ovcama doma Izraelova! Sam Isus je propovijedao domu Izraelovu. Učenike upućuje da najprije propovijedaju svojim sunarodnjacima. I meni kaže da naviještam radosnu vijest najprije najbližima, s kojima živim, radim, družim se.

Putom propovijedajte: 'Približilo se kraljevstvo nebesko!' Put simbolizira život, sve trenutke, sve osobe s kojima se susrećemo, sve prilike i neprilike u kojima se nađemo. Ako sam sjedinjen s Kristom, ako u sebi nosim kraljevstvo nebesko, ja ga približavam drugima. Jesam li naučio vještini kako prenositi svoje uvjerenje na druge i kako poštivati drugoga da rado i slobodno uđe u kraljevstvo koje sam mu približio.

Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Snaga Božje riječi je u liječenju. Ne mora ono bit samo tjelesno. Ni Isus nije izliječio sve bolesnike. Ali ako naučim ljude da s pouzdanjem mole za ozdravljenje onda će ih Gospodin ili izliječiti ili će ih uzeti kao bliske suradnike u svojoj patnji za spasenje svijeta. Mrtve uskrsavam kada ljude koji su zatvoreni u svoju sebičnost i mrtvi za druge, otvorim i uputim da služe drugima. Gubave čistim kada ljudima pomognem da se oslobode robovanja strastima koje ih kao guba razaraju i dovodim ih do nutarnjeg zdravlja i jakosti. Zloduhe izganjam kada ljude podižem iz sotonskog mentaliteta laži, nepravde, neprijateljstva, negativističkog stava bilo prema kome ili čemu.

Besplatno primiste, besplatno dajte!..." Isusov naglasak na besplatnosti rada proizlazi iz duha Evanđelja koje čovjeka oslobađa od svake navezanosti da dobra koja posjeduje i od svake želje da nešto stekne. Svaki posao, a pogotovo duhovni posao mora biti čin čiste ljubavi bez primisli na koristoljublje.

"U koji god grad ili selo uđete, razvidite tko je u njemu dostojan: ondje ostanite. Ulazeći u kuću, zaželite joj mir. Bude li kuća dostojna, neka mir vaš siđe na nju. Ne bude li dostojna, neka se mir vaš k vama vrati. Isus želi da imam inicijativu u naviještanju Evanđelja, da se u Duhu prijateljski povežem s ljudima, da svi budemo «jedno srce i jedna duša». Ako doživim neuspjeh ne smijem klonuti, izgubiti mir. Treba nastaviti propovijedati, biti uporan.

Gdje vas ne prime... iziđite iz kuće ili grada toga i prašinu otresite sa svojih nogu. Ova gesta treba svjedočiti da su moje namjere bile čiste i nesebične, da nisam tražio nikakve koristi za sebe.

"Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!» Isus iz mog naviještanja isključuje bilo kakvo nasilje. Niti se smijem dati isprovocirati lošim postupkom. Niti smijem odstupiti od duha Evanđelja.

Post je objavljen 23.03.2006. u 01:57 sati.