Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

53-ISUS POZIVA APOSTOLE

(Iv 1,35-51) Bog čovjeka poziva:

a)kada ga stvara daje mu određene osobine i darove koje treba ostvariti.

b) kada mu daje dar vjere i krštenja poziva ga da nastavi Kristovo djelo: «Pođite i učinite mojim učenicima sve narode...!» (Mt 28,19).

c) kad čovjeka uputi u određeno zvanje i sredinu daje mu i konkretnu zadaću.



U tom svjetlu prepoznat ću put kojim Bog mene vodi i zadaću koju mi povjerava.



Iv 1,35-51: Dvojica Ivanovih učenika - kad su čula Ivanove riječi «Evo jaganjca Božjega koji oduzima grijehe svijeta!» - pođoše za Isusom... Kako je Isus mene pozvao da surađujem s Njim: po savjesti, preko ljudi, događaja.

Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: "Što tražite?"... Isus i mene pita: Kad mene tražiš, što zapravo hoćeš, što tražiš?

Oni mu rekoše: "Rabbi" - što znači: "Učitelju - gdje stanuješ?"... Bili su zbunjeni i izrekli su ono što im je najdublje na srcu: Gdje se tebe može naći? I mene najviše zanima gdje Isus boravi, gdje se Isus može naći, u kakvom ozračju, raspoloženju, pod kojim uvjetima?

Reče im: "Dođite i vidjet ćete."... Nije im teoretski tumačio, gdje trenutno stanuje. Želio je da dođu, da vide, da osjete, iskuse njegovu blizinu, osobu, da im On može dati ono što stvarno traže.

Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura... Odazvali su se. Pošli s njim, prijateljski razgovarali. Taj susret im je ostao neizbrisiv. Svaki pravi susret s Isusom je neizbrisiv. Ostavlja trajne tragove. Obnovit ću u sjećanju susret s Isusom koji je bitno utjecao na moj život. Oživjet ću ga, jer mi on i sada ima nešto reći.

Jedan od one dvojice bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On nađe svoga brata Šimuna te će mu: "Našli smo Mesiju!" - što znači "Krist - Pomazanik". Dovede ga Isusu... Plod Andrijina susreta s Isusom bio je djelotvoran. Andrija je potaknut da pozove brata Šimuna... Kakav plod je donio moj susret s Isusom? Koga sam doveo Isusu? Ljudi koji su susreli Boga, ne mogu šutjeti, zrače i kad šute, njihov život jednostavno mora biti djelotvoran, bez obzira na koji način.

Isus pogleda Šimuna i reče: "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena"... Prvi susret sa Šimunom mijenja mu ime. Simboličnim novim imenom otkriva mu budućnost, zadaću koju će ostvariti: bit će mnogima stijena, oslonac, znak nepokolebive čvrstoće, neslomivosti, nepobjedivosti, vrata paklena neće nadvladati ni Petra ni Crkvu, jer su jedno s Kristom.

Sutradan Isus nađe Filipa i reče mu: "Pođi za mnom!"... Jednostavan, kratak, jasan poziv: pođi za mnom – bez opisivanja, mudrovanja. Jednostavnom srcu jednostavan poziv.

Filip nađe Natanaela i javi mu: "Našli smo onoga o kome je pisao Mojsije u Zakonu i Proroci: Isusa, sina Josipova, iz Nazareta."... Svoje uvjerenje prenosi na prijatelja. Reče mu Natanael: "Iz Nazareta da može biti što dobro?"... Natanaelova iskustva s Nazarećanima nisu dobra. Ali Bog se ne ravna ljudskom logikom. Filipov argument Natanaelu jednostavan je kao i Isusov: "Dođi i vidi."... Isus zna kako će s Natanaelom: "Evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare!"... Ulazi u njegovu nutrinu, otkriva ono najdublje u Natanaelu: "Vidjeh te prije negoli te Filip pozva, dok si bio pod smokvom." Nato će mu Natanael: "Učitelju, ti si Sin Božji! Ti kralj si Izraelov!"... I Natanael pođe za njim... I toliki drugi... do danas. Treba se odazvati Isusovu pozivu. Ostalo će slijediti: "Zaista, zaista, kažem vam: gledat ćete otvoreno nebo i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega." Kristov poziv upravljen meni završava u vječnosti.

Post je objavljen 22.03.2006. u 01:56 sati.