Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/makm1

Marketing

a sad stvarno malo o astrofizici, ne morate čitati...

Tisućama godina postavljana su pitanja da li postoje indentična tijela ovakvima kakva postoje, ali da su suprotna. Ideje poput paralelnih svemira, duša i sličnih stvari pokazala su se nedokazivim, ali 1927 Dirac je postavio tezu o postojanju antičestica, tj. antimaterije. 1932, Anderson je prvi sintentizirao pozitrone, tj. pozitivno nabijene elektrone, a kasnije su sintentizirani i antiprotoni i antineutron (koji je zapravo isto što i neutron). Naravno da je naboj jedna izmišljena stvar, i naravno da je pozitivno i negativno samo način raspoznavanja, ali postoje razlike.

Pretpostavka tih znanstvenika, koja stoji i danas, bila je da ako ikada u prirodi nastane antiproton ili pozitron oni se tada ponište sa elektronom,tj protonom. Fora je u tome da je indentičan naboj, samo suprotan, i da je indentična masa prisutna. Dalje se postavljalo pitanje da li takva poništenja proizvode energiju, i dokazano je da proizvode iznimnu energiju; ako se čaša puna pozitrona poništi sa čašom punom elektrona, može se na jedan dan obskrbiti strujom jedan grad od 8 milijuna stanovnika (recimo New York).

Meni je, doduše, puno zanimljivije to što je nakon otkriča antičestica, došla ta teorija antimaterije, tj da antičestice isto mogu stvoriti atome, pa i molekule, pa i tvari, planete, zvijezde, pa i živa bića. Nebitno je to da na istom svijetu ne mogu postojati materija i antimaterija, (jer bi se odmah poništili) jer zapravo u svemiru postoji i više svijetova, bar zvijezda. Mi ne možemo iz pogleda na njih zaključiti jesu li one od čestica ili antičestica, (mi možemo "vidjeti" od kojih se tvari sastoji planet/zvijezda) jer naime, antivodik bi, recimo, bio isto što i vodik, s potpuno istim svojstvima, u svom "antisvijetu". U našem bi on svijetu, doduše, prestao postojati.

Image hosting by Photobucket
Zamislite sad Antibića. Recimo da su građena od antiugljika i da dišu antikisik a piju antivodu, bila bi potpuno istovjetna nama, ali sa suprotnim građevnim svojstvima. Stvarno zanimljivo....


Post je objavljen 20.03.2006. u 14:29 sati.