Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Otpušteno 210 državnih službenika



Agencija za državnu službu FBiH u 2005. izvršila je reviziju radnih mjesta u 125 tijela državne službe i utvrdila da je od 2.002 radna mjesta predviđena pravilnicima o sistematizaciji popunjeno 1.254, odnosno oko 63 posto namještenicima i oko 37 posto državnih službenicima. Od toga broja 1.045 državnih službenika uspješno su prošli reviziju, dok ih je 210 ili oko 18 posto dobilo rješenje o prestanku radnog odnosa uglavnom zbog nezakonitog postupka zapošljavanja ili neispunjavanja uvjeta propisanih Zakonom o državnoj službi.

Tu je informaciju za agenciju NINA potvrdio direktor Agencije za državnu službu FBiH Enver Išerić, koji je kazao da ta agencija prije okončanja postupka revizije ne raspolaže preciznim podatcima o broju službenika u državnoj upravi BiH niti o broju zaposlenih u tijelima državne službe FBiH, ali da je neslužbeno u FBiH zaposleno oko 11.000 namještenika i oko 6.000 državnih službenika.

Ustvrdio je da je pravilnicima o sistematizaciji predviđeno daleko više zaposlenika od popunjenog broja radnih mjesta te da prema analizama koje je izvršila Agencija za državnu službu FBiH, ako bi se popunila sva radna mjesta u javnoj upravi, broj zaposlenika u državnim tijelima FBiH bio bi povećan za oko 70 posto.


Post je objavljen 19.03.2006. u 09:33 sati.