Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 90.

Jesmo li se namučili? Vidim da je bilo zanimacija kroz komentare. Neki su točno i precizno odgovorili. Ajde da uz komentar stavim rješenje.
Treba nači točku kojom se direkt prijeti, a ujedno zadržava razvoj onemogućavanja očiju. To je 1. E1! Na lijevo prijeti povratni udarac na D2. Ostvari li ga crni, bijeli više ne može imati dva oka. Da se to ne desi bijeli mora igrati 2. D2 i obraniti se od toga. Potez na F1 ne ide, jer bi crni izveo uzimanje igrom na F2.
Sada je na redu eliminiranje mogućnosti bijeloga na desnoj strani. Crni svodi bijeli oblik na mogućnost povratnog udarca i na toj strani. Kreće s 3. F2. To je atari na šest bijelih i crni mora uzeti novonastalu crnu dvojku igrom na 4. F1.
Ovaj oblik vrijedi zapamtiti uz mogućnost koja se ovdje koristi. Potez koji sve rješava je sada 5. F2!!! Pogledajte dobro nastalu poziciju. Šest bijelih na lijevoj strani su na zadnjoj slobodi. Sedam bijelih na desnoj strani su također na zadnjoj slobodi. Obje grupe bi crni mogao zarobiti, da je na potezu. Međutim i oba crna kamenčića su na zadnjim slobodama i bijeli je na potezu. No, ali! Bijeli je pred povratnim udarcima na obje strane. Uzme li npr. sa D1 crnoga na E1, crni će uzvratiti s D1 i zarobiti sedam bijelih. Ako, pak, bijeli odigra na G2 i uzme crnoga na F2, crni će uzvratiti na F2 i zarobiti osam bijelih. Što god bijeli odigra, crni će ga zarobiti. Bijeli tako kompletan pada. To su povratni udarci na obje strane.
Još jedan vikend je prošao. Rješavaći, čekamo slijedeći petak. Još jedan sličan trik nas čeka. Jesmo li već dobro apsolvirali povratne udarce?
Pripremio i objasnio bl. Muradenu

Post je objavljen 20.03.2006. u 08:32 sati.