Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Monstera (lat. Monstera Deliciosa)

Ona ima velike tamnozelene listove koji su duboko urezani ili šuplji pri sredini. Traži puno mjesta jer može narasti do 3 metra, ali za to će joj trebati malo više vremena jer tokom godine izbaci 2-3 lista.
Možete je staviti na sjenovito mjesto, npr. u kut prostorije.
Potrebno joj je malo vode pa se tokom ljeta treba zaljevati svakih 5-6 dana a tokom zime 10-12 dana što uvelike ovisi od topline prostorije u kojoj se nalazi, ali i od veličine vaze. Možete je povremano prskati po lišću, a obavezno joj povremeno očistite listove vlažnom krpom ili spužvom pridržavajući ih s doljnje strane kako se ne bi oštetili. Ako želite da ima sjajne izražajne listove 3-4 puta na godinu upotrijebite laštilo za lišće. S njim nikako nemojte pretjerivati jer može trajno oštetiti listove.
Prihranite je jednom mjesečnom vodom u koju ste dodali tekuće gnojivo za lisnato sobno bilje.
Budući da je monstera u biti veliki puzavac kako bi lakše rasla stavite joj u vazu štap oko kojeg ćete je zavezati i tako poduprjeti u rastu. Stvara zračno korijenje koje joj u prirodi pomaže pri rastu. Nemojte rezati nego ga pokušajte usmjeriti da ide prema vazi kako bi se zakorijenilo i na taj način bilo ptporanj biljci.
Razmnožava se pomoću vršnih reznica u rano proljeće. Jednostavno odrežite vrh sa dva lista i stavite ga vodu dok ne pusti korijenčiće, a potom zasadite u zemlju. Matična biljka monstere će bez problema nastaviti svoj rast mada ste joj odrezali vrh.
Mladi listovi nisu urezani i nemaju rupe. Ako ne dobiju šupljine niti kad promjene boju u tamnozelenu znači da joj nedostaje svijetla i hrane.

Post je objavljen 19.03.2006. u 14:18 sati.