Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Maslina

Maslina (lat.Olea europea) vrlo je posebno drvo.Po jednoj priči,ostala drveća,htjela su je izabrati za svoju kraljicu,na što ona nije pristala zbog svoje brige za ljude.

U Bibliji se spominje više od tisuću puta!U kršćanstvu je simbol Božje providnosti i brige za ljude.Ona je dugovječna,živi stoljećima,a nakon sušenja starog stabla iz korijena izbijaju mladice i na škrtim tlima,gotovo bez vode. Mojsije je oslobadjao ratovanja one ljude koji su uzgajali masline.Golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol pomirenja Boga i ljudi.Na slikama s prikazom ukazanja andjela Gabrijela Mariji,vidi se kako andjeo u ruci ima maslinovu grančicu.S mnogo takvih grančica,narod je proslavio Isusov ulazak u Jeruzalem.Isus se znojio krvavim znojem na Maslinskoj gori,okružen mnoštvom maslina,a Isusov križ,bio je od maslinova i cedrova drva.

Zbog čvrstoće i otpornosti,maslina je simbol snage.Tako je Herkul imao toljagu od maslinova drva,a Odisej je maslinovim kolcem oslijepio Kiklopa.Maslina je simbol odanosti i vjernosti,pa je Odisejev i Penelopin bračni krevet bio od panja masline.Homer je maslinovo ulje zvao tekućim zlatom.Hipokrat je maslinovo ulje prepisivao za više od 60 raznih bolesti.Pobjednicima u sportu na glave su stavljali maslinove vijence,a za nagradu su dobivali amfore sa maslinovim uljem,koje je bilo vrlo skupo.Maslinovo ulje se koristilo za prehranu,lijek,svete obrede,za gorivo za svjetiljke,kao novac,za masažu kraljeva,za premazivanje beba i umirućih i za glancanje dijamanata.Maslinovo drvo je izuzetno kvalitetno i namještaj od njega je jako skup.

U Kaštel Štafiliću nalazi se najstarija maslina u Hrvatskoj.Vjeruje se da tamo raste još od dolaska Hrvata na Jadransko more u 7.stoljeću!Impozantnih je dimenzija!


Vinova loza je kao žena,a maslina je kao majka! (dalmatinska poslovica)

A, ja kao zelena maslina u Domu Božjem,uzdam se u Božju dobrotu dovijeka. (Ps 52,10)

(časopis Hrvatske šume)

p.s.Molim vas pomozite blogerici Mateji,koja ima blogMateja-Isuse volim te
. Zadnjih par dana,pišu joj uvredljive poruke i ne daju joj mira,kao da žele da prestane pisati.Njezin blog je prelijep,a ima samo 15 godina.Kad sam ga prvi put vidio bio sam fasciniran i zbog toga sam i počeo pisati ovaj blog.Ona neustrašivo i jako lijepo piše o Isusu i vjeri,makar je tako mlada.Mnogi je ne razumiju i zbog te je vrijedjaju.Treba joj podrška da vidi da nije sama.Molim vas posjetite njen blog,napišite joj nešto lijepo,pomozite joj nositi njen križ,koji joj je posljednjih dana postao jako težak.Najgore bi bilo da odustane od tako lijepog bloga koji ima gotovo 12 000 posjeta.


Post je objavljen 17.03.2006. u 23:12 sati.