Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Preuzimanje Plive

Predviđanja o preuzimanju Plive temeljena na povećanom volumenu trgovanih dionica i na zagrebačkoj i na londonskoj burzi su se pokazala ispravnim, ACTAVIS, najbrže rastuća generička kompanija s Islanda, je je ponudila 570kn po dionici (1,6 milijarde dolara) za preuzimanje dionica naše najveće farmaceutske kompanije koja je prošle godine ostvarila prihod od 1,2 milijarde dolara, odnosno neto gubitak od 75 milijuna dolara.

Spajanjem Actavisa i Plive nastala bi treća po veličini generička farmaceutska kompanija na svijetu s vodećom tržišnom pozicijom na ključnim svjetskim tržištima.


PLIVIN komentar prijedloga kompanije Actavis

PLIVA d.d. (ZSE: PLVA-R-A) je danas potvrdila primitak neobvezujućeg prijedloga kompanije Actavis s potencijalnom cijenom od 570 kuna po dionici ovisno o nizu uvjeta među kojima su zadovoljavajući ishod due diligence procesa, financiranje i sporazum o strukturi transakcije. Ova cijena predstavlja manje od 12% premije u odnosu na jučerašnju zaključnu cijenu dionice.

Menadžment smatra da je ovaj prijedlog neatraktivan jer ne odražava pravu vrijednost i perspektivu kompanije. PLIVA upravo završava proces tranzicije: nedavno je izašla iz proprietary poslovanja koje je poslovalo s gubicima te ostvarila znatan napredak u konsolidaciji proizvodnje prodajom proizvodnog pogona u Njemačkoj. Tim je poslovnim potezima bitno poboljšala izglede za značajan rast profitabilnosti, koji se očekuje već u 2006. kao i u nadolazećim godinama.

Danas je PLIVA među dvanaest najvećih generičkih kompanija u svijetu, a Uprava čvrsto vjeruje da će PLIVA u budućnosti generirati veću vrijednost za svoje dioničare daljnjim jačanjem tržišne pozicije zahvaljujući razvoju, konkurentnijim uvjetima proizvodnje i fokusiranju na ključna tržišta.




Post je objavljen 17.03.2006. u 14:41 sati.