Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/babl

Marketing

.

Noćas, između 16. i 17. ožujka 2006. godine, šetao sam psa po parku na sjevernom, uzdignutom dijelu Zagreba. Petnaestak ili desetak minuta prije ponoći iznenada se odozgo začuo šum kakav nikada ranije nisam čuo. Bio je glasan i najbolje bi ga bilo opisati pridjevom - metalan. Otprilike kao da imate metar dugačku i dvadeset centimetara dugu traku savitljivog lima i zatresete je pokušavajući imitirati grmljavinu, jedino što je bio dugotrajniji, a dijelovi trenutaka u kojima se čuo punim intenzitetom i oni u kojima se gotovo potpuno utišavao pravilno su se izmjenjivali. Ponekad možete čuti sličan zvuk ako bacite poveliki četvrtasti komad lima kao da je frizbi, samo što je ovaj bio znatno snažniji i jednolik od prvog trena kada sam ga začuo pa sve dok nije nestao.

Upravo sam se nalazio nasred proplanka kada sam začuo zvuk koji se približava preko krošnji i krovova. Prešao je točno iznad mene. Noć je bila svijetla, podigao sam glavu, i premda sam po zvuku točno mogao slijediti gdje mu je izvor, ništa nisam uočio. S mjesta na kojem sam zastao vidio sam barem četvrtinu neba, moj osjećaj je govorio da to što prolazi leti otprilike desetak do petnaestak metara iznad tla, zvuk je bio tiši dok nije izbio nad proplanak i ponovo se utišao kad je zamakao na drugu stranu, sve dok nije nestao, no dok je bio nada mnom bio je jednako snažan kao da prolazi automobil. Sve zajedno nije trajalo duže od dvadesetak sekundi ni kraće od desetak.

Očekivao sam da ću vidjeti neku pticu. Na južnoj Floridi su na dva-tri metra iznad mene prelijetali pelikani i sjećam se kako je to zvučalo slično, flap-flap-flap-flap-flap, jedino što nije bilo tako snažno i tako metalno. Osim toga, noćne ptice su nečujne. Mnogo puta su preko mene preletjele velike sove. One proklize kao sjene, kao duhovi. No ako to nije bilo od mahanja krilima nego ptičje glasanje? Nikada nisam čuo pticu koja se tako javlja, to je najmanje pet sekundi bilo iznad mene, a ništa nisam vidio. Ptica tako snažnog glasa morala bi biti najmanje veličine rode, a tako nešto ne bi moglo proći nezamijećeno.

Ima li koji ornitolog, biolog ili lovac koji ovo čita, pa da mu moj opis djeluje poznato ili na nešto ukazuje? Ne vjerujem da će mi se ikada više pružiti prilika da ponovno svjedočim tako nečemu, pa da riješim zagonetku, no upravo to što nisam ama baš ništa vidio, a bilo što zemaljskog porijekla bilo bi vidljivo, usađuje mi sumnju da me je možda u niskom, brišućem letu preletio NLO, engleski - UFO, ili popularno - leteći tanjur. Upravo to što ga nisam vidio, mogao bi biti znak da sam ga sreo.

Neki nepoznati, nama čudni likovi možda upravo u ovom trenutku analiziraju skupljene podatke i pitaju se kakvo je to bilo četveronožno stvorenje koje je obigravalo oko nekakvog ukipljenog i zblesavljenog bića i kako protumačiti taj prizor.











Post je objavljen 17.03.2006. u 12:06 sati.