Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seve

Marketing

Bregović intervju

Goran Bregović o Bijelom dugmetu, Karmen i Severini...

----------
EKRAN: Znači, to bi prije bila neka varijanta pučke opere?
BREGOVIĆ: To je jako pučki. Ovo je opera za sirotinju. Dakle, tko nema novca može slobodno izvesti moju operu. Ja im je poklanjam, čak mi ne moraju ni autorska prava platiti. Ja ću možda staviti note i na website, pa tko ih hoće koristi, koristit će ih. Neka ova moja opera bude dar sirotinji, jer i oni imaju pravo na svoju operu. Osim toga, kad uđeš u kazalište, kad gledaš predstavu, ti si pristao da se toga igraš. A znaš da to nije film gdje sve mora biti al pari. Ti si sa strane i sve mora biti, ne fali ti ta laž s filmskog platna. Al kad si ušao u kazalište, kad si kupio kartu, ti si pristao da se igraš, da malo podjetinjiš i da je sve to skupa malo igra. Zato se ja i ne bojim toga da se to premješta iz pravog kazališta u neki pučki prostor koji nije za to. Jer ambicija je ionako da to jednoga dana uđe u repertoar malih orkestara, da to damo malom orkestru da to igraju, ako treba i u kafani, ono "za bakšiš" ili vitamine...

EKRAN: Naslovnu ste ulogu povjerili opet svojoj omiljenoj pjevačici Vaski Jankovskoj. Zašto?
BREGOVIĆ: To je uloga koja je za nju i pisana, tj. upravo za njezin glas. Prema njoj sam pisao i glazbu i tekst zato što ona jedina ima taj glas odrasle žene, a koji u sebi još uvijek ima ono nešto dječje.

EKRAN: Znači li to da će Vaska onda imati i glavnu ulogu u vašem filmu koji bi se trebao raditi prema nadupunjenom scenariju vaše opere "Karmen"?
BREGOVIĆ: Vaska će sigurno imati važnu, ali ne i glavnu ulogu.

EKRAN: Znači li to da će Vaskin močan glas otpjevati sve glazbene brojeve u filmu, bez obzira tko će na kraju dobiti glavnu filmsku ulogu Karmen? I jeste li bliži da tu ulogu nakon svih castinga, kombinacija i spekulacija koje su bile dobije neka eksponirana popularna glumica, poput primjerice nekakve Angeline Jolie ili naše Severine ili ste ipak bliži tome da nas tu sve iznenadi neki naturščik?
BREGOVIĆ: Pa, meni su uvijek nekako bliži naturščici. Ne znam, vidjet ćemo, planiran napraviti još jedan veliki casting vani, pa ćemo vidjeti. A kad smo već kod Severine da, bilo je puno kombinacija za glumačku podjelu, pa se i ona tu spominjala. Ali to je veliki casting, ogromna ženska uloga. Malo ima tako velikih uloga. Radio sam jedan casting u Parizu s Romima koji tamo žive, a sad razmišljam o novom castingu u Italiji najvjerojatnije, sad na proljeće. Sad u ovom trenutku manji mi je problem da nađem i izaberem glumicu nego da napišem tu zadnju grupu scenarija. I zato mi treba vremena, da se odvojim jedno dva mjeseca, da se potpuno povučem u mir i to mi je u ovom trenutku najvažnije.
----------

Detalji u Jutarnjem


Post je objavljen 17.03.2006. u 09:00 sati.