Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gladusa

Marketing

Konferencija za novinare ministrice MZOPUG-a

Radio 101, 20.3.: Inspekcijski nadzor na Viru trajat će još 15 dana, a potom će se krenuti u rušenje svih onih koji se ne mogu uklopiti u prostorni plan.
Saborska zatupnica HDZ-a Mirjana Brnadić: "..rušenja na Viru neće biti prije usklađenja prostornog plana." (Večernji list 16.3.06.)
Videozapis iz Dnevnika u 12h (HTV)
Ministrica je rekla kako je prevelik broj dezinformacija u medijima oko rušenja..
"I Vir je općina koja mora biti u sustavu, ne može tražiti posebne kriterije i posebne planove. Zakoni su za sve jednaki i prema svima ćemo se ponašati jednako", poručila je ministrica.
A koji su to kriteriji koji vrijede za svih? Da li je isti kriterij za kuće izgrađene uz obalu i u Zagrebu, na 20 i na 70m od obale? Zar je isti kriterij za kuće izgrađene prije i nakon uredbe?!
Hina, 20.03.: Josipa Blažević Perušić. ..dodala je da su predmet inspekcijskog nadzora dijelovi koji nisu građevinska područja i ona koja nisu 70 metara udaljena od obale.

Na stranici ministarstva objavljene su slike objekata obuhvaćenih inspekcijskim nadzorom koji je u tijeku na otoku Viru. Uglavnom se radi o nedovršenim kućama, trokatnicama, te nizovima apartmana koji mi izgledaju kao kasarne ili konjušnice. Ima i nekoliko "normalnih" kuća za koje nije tako očito zašto se ne mogu uklopiti u prostorni plan. Koji su kriteriji za njihovo rušenje možemo samo nagađati. Možda nisu na građevinskom zemljištu? Stalno se spominje pojas od 70m od obale, bez jasnog navođenja da li se taj pojas odnosi i na objekte izgrađene na građevinskim područjima prije donošenja Uredbe. Dodatno, područja na kojima su kuće bez dozvola tretiraju se kao neizgrađeni dijelovi građevinskog područja, bez obzira što je to "neizgrađeno područje" zapravo izgrađeno prije 20 godina.rolleyes

Preciznije vijesti novinari su sačuvali za tiskano izdanje 21.3.:
Večernji list, 20.3.'06 19:43h: Rušenje dvjestotinjak bespravnih gradnji na Viru moglo bi početi za dva-tri tjedna, čim se završi inspekcijski nadzor nad dvjestotinjak objekata. Rušit će se objekti na južnom dijelu otoka, području od 290 hektara koje se ne može uklopiti u građevnu zonu. Među spornim objektima 26 posto ih je u temeljima, 38 posto u izgradnji, 36 posto je dovršenih i većinom su apartmani.
Nadzorom smo obuhvatili područje koje nije bilo izgrađeno više od 50 posto i koje se prema Uredbi o zaštiti obalnog pojasa mora smanjiti za 30 posto. Stari i preizgrađeni dio Vira nismo dirali jer bismo u tom slučaju morali srušiti više od 3000 kuća objasnila je jučer novinarima kriterije uvrštavanja objekata na virsku listu rušenja ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.
Dakle kriterij je stupanj izgrađenosti susjedstva. Neke kuće koje nemaju nimalo vrta će ostati pošteđene jer su u takvom susjedstvu, dok za one na slabije izgrađenom području vrijede stroži kriteriji. Ako primijene uredbu i na objekte izgrađene prije njenog stupanja na snagu, moglo bi biti posla i za Ustavni sud.
Slobodna Dalmacija 21.3.: ..samo uklanjanje temelja vikendice, državu, a naknadno i same vlasnike toga objekta, stoji čak 40 tisuća kuna. Rušit će se objekti izgrađeni na parceli manjoj od propisanih 500 četvornih metara i koji su viši od jednoga kata.
..radi se o objektima koji su izgrađeni nakon 2003. godine, odnosno od datuma kada je prostornim planom isključena svaka legalizacija.
Na upit novinara hoće li se rušiti objekti hrvatskih političara, odgovorila je da neće jer se njihove kuće nalaze u starim dijelovima otoka Vira.
Kapović: Naša akcija je uspjela! Kad nismo htjeli pristati na njihov plan i rušenje 500 virskih kuća, proglasili su nas zaštitnicima divlje gradnje. Da smo tada popustili, ministarstvo bi opralo ruke i svu odgovornost za rušenje prebacilo na lokalnu samoupravu.
A što će biti s općinama koje još nisu donijele prostorni plan? Dosta toga ovisi o općinskim vlastima, nije sva odgovornost na ministarstvu.

Post je objavljen 20.03.2006. u 23:44 sati.