Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Cenzura u Livnu: HDZ-ovci pokupovali sve primjerke Slobodne Bosne!

Image Hosted by ImageShack.us
Zadnji broj tjednika Slobodna Bosna najtraženija je roba u Livnu ovih dana. Međutim do njeg se jednostavno ne može doći. Livanjski HDZ-ovci su naime pokupovali sve primjerke koji su se nekako uspjeli probiti do Livna....

i to iz razloga što se u ovm broju detaljno opisuju krupni kriminal kojim su pljačkani Livnjaci prošlih godina kao i glavni protagonisti tog kriminala koji dolaze iz zna se koje "omiljene i državotvorne" stranke.
Stoga ne čudi ovakva promptna reakcija pojedninih livanjskih HDZ-ovaca. Love za tisak barem ne fali...

Gotovo identična stvar dogodila se i u Posušju nakon objave teksta o poslovima posuške HDZ vrhuške u tjedniku Danas.

E-mailom smo od Livnjaka koji je po svoj broj morao ići u susjednu općinu dobili skenirane stranice Slobodne Bosne. Ukoliko nemate oštećen vid uspjet ćete pročitati o čemu se radi.

Kliknite sliku za povećanje ili desni miš nad slikom i "Save target as" za download:

Isjecak iz slob.bosne
Isjecak iz slob.bosne2
Isjecak iz slob.bosne3

Tajkunizacija Livna: Građevinskom mafijom upravlja federalna ministrica pravosuđa Borjana Krišto
piše:Suzana Mijatović

U velikoj, nezapamćenoj pljački livanjskog kraja sudjelovali su vladajući HDZ-ovi političari i tajkuni; naša novinarka otkriva pozadinu uspjeha vodećih livanjsko-duvanjskih tajkuna.
Nakon što je tri puta odgađan zbog nedolaska optuženog Marijana Filipovića, vlasnika korporacije Finvest iz Čabra u Hrvatskoj, prije dvadesetak dana je na Županijskom sudu u Livnu započeo sudski proces protiv nekadašnjih čelnika županijske Vlade i Javnog poduzeća Hercegbosanske šume.

Prema optužnici koju je Tužiteljstvo podiglo još koncem kraja prošle godine, bivši se predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Mirko Mihaljević, direktor JP Hercegbosanske šume Ivica Čobanac i prerdsjednik Upravnog odbora tog poduzeća Ile Krezo terete za kazneno djelo zloporabe službenog položaja ili ovlasti. Po istoj se točki optužnice tereti i hrvatski tajkun Marijan Filipović (koji se još uvijek nije odazvao na sudski poziv), dok je Ivivca Čobanac dodatno optužen za kazneno djelo zaključivanja štetnog ugovora.

Pomoćnica direktora JP Hercegbosanske šume Mirjana Vila (njoj će se, kao i Filipoviću suditi odvojeno budući da je trudna) i rukovoditelj komercijalne službe Draško Brnić optuženi su zbog nesavjesnog rada u službi. Prema nalazima vještaka Financijske struke, svi zajedno su, tijekom dugogodišnjeg upravljanja Hercegbosanskim šumama, ovo javno poduzeće oštetili za više od devet milijuna KM!?

Podsjetimo, kada su u kolovozu 2004. Uhićeni Mihaljević, Čobanac i Krezo, a nedugo poslije i direktor županijske Agencije za privatizaciju Draško Krišto, te njegov pomoćnik Ivan Stipić, erija istraga koje su tada pokrenute upućivala je kako u Hercegbosanskoj županiji konačno došlo vrijeme da se ispostave računi za višegodišnje kriminalno poslovanje njezinih "upravitelja".

Krišto i Stipić su, baš kao i prva trojica, osumnjičeni za kaznena djela zlouporabe službenog pložaja ili ovlasti, odnosno, nezakonitosti u procesu privatizacije više poduzeća koja su, u krajnje sumnjivim poslovnim aranžmanima, prodana lokalnim, ili tajkunima iz bližeg susjedstva. Međutim, premda su sva petorica županijskih dužnosnika u pritvoru u Mostaru proveli mjesec dana, te unatoč najavama glavnog županijskog tužitelja Milorada Barašina i obilju dokaznog materijala, protiv Draška Krište i Ivana Stipića, ni do dan danas nije podignuta optužnica.

No, ovdje se "crna kronika" Hercegbosanske županije ne završava.



PRAVO I PRAVDA

Koncem rujna prošle godine član Općinskog odbora HDZ-a u Livnu Jakov Perković podnio je Županijskom tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv nekolicine svojih stranačkih kolega, i to po više osnova.

Prva prijava se odnosila na događanja prilikom izbora članova u Općinski odbor HDZ-a u Livnu 30.travnja 2005 kada je nekadašnji županijski premijer Ante Omazić javno optužio Matu Franjičevića, sadašnjeg zastupnika te stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH za nestanak dva milijuna KM iz LT Gospodarske banke. Pojasnimo da je Franjičević, poratni načelnik općine Livno, ranije bio predsjednik Upravnog odbora te banke u kojoj su, između ostalog, bila i deponirana i sredstva HVO-a.


Livanjski su novinari, još prije osam godina, razotkrili da su, u vrijeme kada je donesen federalni Zakon o privatizaciji banaka, odlukom članova Upravnog odbora, novac HVO-a prebačen na račune nekoliko, netom osnovanih udruga. Tako je na račun Udruge za zaštitu spomenika Kralj Tomislav uplaćeno pola milijuna maraka, 400 000 KM prebačeno je na račun Udruge za zaštitu ptica (?), Župnom uredu u Livnu 'pripalo' je 50 tisuća KM, dok je ostatak sredstava plasiran kroz kredite s iznimno niskim kamatama.

Dodajmo tome da je Udrugu za zaštitu spomenika predstavljao Tihomir Marinčić, u to vrijeme tajnik lokalnog HDZ-a u Livnu, Udrugu za zaštitu ptica je zastupao tadašnji predsjednik općinske organizacije HDZ-a Draško Brnić, a predstavnik Župnog ureda bio je Mate Franjičević. Ugovore o raspodjeli sredstava su potpisali Franjičevićev nasljednik na dužnosti općinskog načelnika (i prvi rođak) Stipe Barun i direktorica Banke Vinka Vrdoljak.

"Prema mojim saznanjima, tadašnji je predsjednik Upravnog odbora LT Gospodarske banke Mato Franjičević, bez znanja i odluke Skupštine banke, i ne poštujući Statut i pravnu proceduru, oštetio općine Livno, Tomislavgrad i Kupres za, otprilike, dva miljuna KM," navodi se, između ostalog, u kaznenoj prijavi Josipa Perkovića.

Taj je livanjski HDZ-ovac koji je, poslije sukoba sa stranačkim kolegama, čak pet puta fizički napadnut, još tražio da se ispita gdje je završio novac od prodaje dionica LT Gospodarske banke. Perković, naime, tvrdi da je dionice LT Gospodarske banke, čiji je vlasnik bila Općina Livno, bivši načelnik Stipe Barun, 13.listopada 2003. prodao po nminalnoj vrijednosti za 380 000 KM.

Baruna koji je dužnost načelnika općine obavljao u dva mandata ( u jeen 2004. zamijenio ga je Luka Čelan), Josip Perković je optužio i zbog nezakonitog i netransparentnog trošenja proračunskih sredstava. Zanimljivo je da su teške optužbe koje je Ante Omazić izrekao na račun Mate Franjičevića tada čuli federalna ministrica pravde Borjana Krišto i županijski ministar policije Darinko Mihaljević, koji su bili prisutni na prošlogodišnjoj Izbornoj skupštini lokalnoh HDZ-ovaca.

Budući da, barem zvanično, na njih nikada nisu reagirali, Perković je protiv ministrice Krišto i ministra Mihaljevića također podnio kaznene prijave.



ISTRAGA PROTIV MINISTRICE

Međutim, ako je suditi prema najnovijim građevinskim podhvatima dugogodišnjih županijskih i općinskih čelnika u Livnu, kaznene prijave, pa i potvrđene sudske optužnice, njih odveć ne zabrinjavaju.

Nekadašnji predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Mirko Mihaljević koji je, prije nekoliko godina u Livnu dobio dva stana (kasnije spojena u jednu cjelinu), nedavno je kupio i plac na kojem će, kako se pretpostavlja, graditi obiteljsku kuću. U neposrednom susjedstvu su luksuzne kuće već sagradili raniji direktor županijske Agencije za privatizaciju Draško Krišto i načelnik za urbanizam u Općini Livno Tihomir Lauš.

U novu je obiteljsku kuću u Livnu, također, preselio i bivši županijski premijer (a prijeratni nastavnik tjelesnog odgoja) Ante Omazić. Njihove stranačke kolege Ile Krezo, Stipe Barun i nekadašnji direktor Elektroprivrede u Livnu Branko Antunović su za sebe uzeli stanove u jednoj od novosagrađenih livanjskih višekatnica, na svega nekoliko stotina metara od zgrade županijske Vlade.

Stipe Barun je ,pored ovog stana, još dok je bio na dužnosti načelnika, kupio stan u zgradi preko puta Općine Livno, kako bi u tim prostorijama otvorio informatičku školu koju vodi njegova supruga!? Prema, istim nepotvrđenim informacijama, novu kuću u Livnu gradi i federalna ministrica pravde Borjana Krišto.


Kompromitirani policajci koje je prozvala SB i dalje vladaju Livnom


Bivši općinski načelnik ( a prije toga načelnik policije u Livnu) Stipe Barun odskora je i vlasnik jednog od najatraktivnih placeva u gradu, površine veće od 600 četvornih metara, na kojem planira izgraditi novi stambeno-poslovni objekat. Nakon što su općinske vlasti, koncem prošle godine, raspisale javni natječaj za prodaju te parcele, među četiri zainteresirana kupca, Barunova ponuda ocijenjena je kaonajpovoljnija.

Iako je formalno pristao da za to zemljište plati 41 550 KM. Baruna je, na koncu, ova koštala manje od 30 tisuća maraka, budući da je "iskoristio" tzv. vojni popust za pripadnike HVO-a. Na ovu povlasticu Barun, inače, nije imao pravo, budući da je vojni popust, također nezakonito, već iskoristio kada je od Općine Livno kupio novi stan. Podsjetimo, u jednom od prošlih brojeva Slobodne Bosne smo objavili da su kod Stipe Baruna (trenutačno savjetniku direktora Zavoda za zdravstvo Hercegbosanske županije), na graničnom prijelazu Strmica, hrvatski carinici početkom listopada pronašli 750 000 eura.

Objavljeno u novinama "Slobodna Bosna" 23.02.2006




www.Poskok.info


Post je objavljen 13.03.2006. u 19:58 sati.