Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kreso12

Marketing

NK OSIJEK

Nogometni sport u Osijeku ima veliku tradiciju. Počeli su ga igrati đaci već 1904. godine. Hrvatski sokol 1913. godine osniva nogometnu sekciju, a veliki broj igrača omogućuje da se iste godine osnuje i NK Slavonija. Đaci osnivaju 1916. godine HŠK Slavija, a značajno je i osnivanje Hrvatskog građanskog športskog kluba u srpnju 1918. godine. Tri skupine igrača ovog kluba obnavljaju 1919. godine Slaviju i osnivaju Slogu i Amater. Građanski i Slavija dobivaju zajedno 1919. godine igralište kraj Drave koje je 1923. godine ograđeno, a godinu dana kasnije podignute su i tribine. Uspješan razvoj nogometa i brojnost klubova dovode 1924. godine do osnivanja nogometnog podsaveza Osijek za područje Slavonije. Od više osječkih klubova 1945. godine osnovan je NK Proleter koji 1961. godine postaje NK Slavonija. 1968. godine NK Slavonija mijenja ime u NK Osijek.



Osječki nogomet je pravi rasadnik talentiranih igrača. Nažalost, ponajbolji igrači napuštaju Osijek u potrazi za afirmacijom, pa se u jednom vremenskom razdoblju klub natjecao u drugoligaškoj konkurenciji. Od 1977. godine pa sve do današnjih dana (s izuzetkom natjecateljske godine 1980/81) NK Osijek stalno nastupa u prvoligaškom društvu. Nastankom neovisne hrvatske države i osnivanjem Hrvatske nogometne lige NK Osijek već u prvoj službenoj utrci za bodove osvaja 3. mjesto, iako ostaje za pamćenje da ni jednu utakmicu zbog ratnih okolnosti klub nije odigrao u svom Gradskom vrtu. U klupskoj povijesti ostat će upisani veliki uspjesi u natjecateljskoj sezoni 1994/95. godine - na kraju prvenstva 3. mjesto i izboren prvi nastup u Kupu UEFA.

Zatim, u natjecateljskoj godini 1997/98. ponovno je osvojeno 3. mjesto i plasman u Kup UEFA. U prepunom Gradskom vrtu gostuje slavni Anderlecht i u velikoj utakmici Osijek pobjeđuje sa 3:1. Najveći klupski uspjesi su zasigurno osvajanje Hrvatskog nogometnog Kupa 1998/99. godine, kada su bijelo-plavi u finalu u Maksmiru svladali Cibaliju iz Vinkovaca sa 2:1 zlatnim golom Davora Lasića, te odlične igre i pobjede u Kupu UEFA 2000/01. godine.






Na malom je prostoru nemoguće istaknuti sve sportske uspjehe u dugoj klupskoj povijesti, a posebno je nezahvalno izdvajati pojedince koji su oduševljavali publiku na brojnim stadionima. Ipak, spomenimo bar nekolicinu igrača koji su pronijeli slavu i grada na Dravi i svog kluba... Gustav Lechner, Ernest Dubac, Franjo Glaser, Franjo Rupnik, Andrija Vekić, Vladimir Šal, Josip Gucmirtl, Boris Čulina, Ivica Grnja, Ivan Lukačević, Stjepan Čordaš, Mile Dumančić, Davor Šuker, Goran Vlaović, Igor Cvitanović, Robert Špehar, Petar Krpan, Nenad Bjelica i tako dalje...

Brojne generacije osječkih nogometaša nastupale su na igralištu kraj Drave. Preseljenjem u Gradski vrt znatno su poboljšani uvjeti, a 1977. godine, povratkom među prvoligaše, stadion je osvanuo u novom ruhu. 1998. godine uređene su i obnovljene klupske prostorije, postavljeni su rasvjeta i sjedalice, i NK Osijek zadovoljava sve kriterije za organizaciju službenih međunarodnih utakmica. Posebno poglavlje klupske povijesti su vjerni navijači, čija podrška nikad nije izostala. I danas Kohorta bodri svoj klub, a posebno i ponosno možemo zaključiti kako našem Davoru Šukeru, najboljem strijelcu Svjetskog prvenstva u Francuskoj, skandiraju diljem Europe i svijeta.

Post je objavljen 15.03.2006. u 18:28 sati.