Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

52-GOVOR NA GORI - BOŽANSKA POVELJA SLOBODA


MT 5, 1-12; DV 278



Božja Riječ je kao kiša. Pada na zemlju natopi je, ozeleni i oplodi. Sv. Pismo je Božja Riječ. Evanđelja su vrhunac Božje Riječi. Jezgra Evanđelja je Isusov govor na gori. On sadrži sve što Bog želi reći čovjeku.

U duhu se penjem na goru. Pogledom se susrećem s Isusom. Kao da mi govori: Sad ću ti reći sve što trebaš znati i činiti. Čitam ovaj tekst i slušam Isusa:

Ugledavši mnoštvo, uziđe na goru. I kad sjede, pristupe mu učenici. On progovori i stane ih naučavati: "Blago siromasima duhom: njihovo je kraljevstvo nebesko! Blago ožalošćenima: oni će se utješiti! Blago krotkima: oni će baštiniti zemlju! Blago gladnima i žednima pravednosti: oni će se nasititi! Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe! Blago čistima srcem: oni će Boga gledati! Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati! Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!" "Blago vama kad vas - zbog mene - pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima!"

Na gori, simbolu uzvišenog Božjeg svijeta, Isus izriče ono što mu je najviše na Srcu. Daje novi pogled na sve što postoji. Radikalno mijenja ljestvicu vrednota ovoga svijeta. Proglašava zakon slobode kako bi se čovjek mogao opredijeliti za ljubav.

Slušajući što Isus govori razmišljam koliko sam prihvatio Kristov pogled, mentalitet, Kristovu mudrost.

1) Siromah duhom je nenavezan, nikim i ničim zarobljen, slobodan od svega stvorenoga, u slobodi uzdiže pogled i srce prema Cilju – kraljevstvu nebeskom.

2) Ožalošćen je slobodan od navezanosti na ono što je postigao. Svjestan je da u njemu i oko njega ima puno toga što nije dobro. Teško mu je zbog toga. Ne miri se s time. Pati što nije onakav kakvog je Bog zamislio. Trudi se biti ono što treba biti.

3) Krotak, blag, strpljiv ukorijenjen je u Božjem svijetu, prožet Božjom milošću i ljubavlju, uživa Božji mir. Slobodan je od želje da se bori za bilo što ili bilo protiv čega, jer ima ono najviše – Boga. Zna da «onaj koji se mača hvata od mača i gine».

4) Gladan i žedan pravednosti nije vezan uz ono što je postigao, nego gleda ono što još mora napraviti. Vjeruje da može biti pravedniji, bolji i trudi se da to svakodnevno ostvaruje. Bog mu osigurava uspjeh.

5) Milosrdan se ne vrti oko sebe i svojih muka. Ima slobodan pogled. Srcem vidi potrebe i muke onih oko sebe i djelotvorno pomaže gdje, kako i koliko može.

6) Čista srca je onaj koji svjestan da je Božje dijete stvoreno za vječnu ljubav ne želi svoje srce zarobiti ljubavlju prema bilo kome i bilo čemu prolaznome. U slobodi poklanja svoje srce onoj Ljubavi koju prepoznaje u svim okolnostima.

7) Mirotvorac u sebi nosi Božji mir. Taj mir je jači od svih nemira. Plod je pobjede dobra nad zlom. Svoj mir pobjednika širi oko sebe. Slika je Boga Mirotvorca.

8) Progonjen zbog pravednosti nije ovisan o prilikama i neprilikama, izdiže se nad dobre ili loše postupke, nije uvjetovan ljudskim ovozemaljskim ostvarenjima. Vjeruje da se može ostvariti i kad je neostvaren - poput Isusa osuđenog, mučenog i ubijenog. Spreman je zbog istine trpjeti. Opredjeljuje se za pravednost i kad ga zato progone. U sebi nosi mir i onda kada ga izvana opterećuju nemirni ljudi. Živi u ljubavi i kad ga ljudi zbog toga mrze.

Ovakve Isus naziva blaženima. Oni se uistinu ostvaruju već ovdje na zemlji, a na drugom svijetu osigurano im je kraljevstvo nebesko.

Jesam li ja među njima? Želim li se ozbiljno opredijeliti za takav životni nazor i takvu praksu?

Post je objavljen 19.03.2006. u 02:13 sati.