Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

50-EVANĐELJE – Borba dvaju svjetova- II



Mk 2,21-22 - U raspravi o postu i farizejski i Ivanovi učenici žele da se Isus prilagodi njima, da poprimi neke običaje koji su već postojali, da se uključi u njihove suvremene vjerske tokove, da definira koje su glavne smjernice njegovog učenja i njegove škole. Isus kaže da je njegova nauka nešto posve novo; da je ni ne pokušavamo izjednačavati sa svojom praksom. Njegova nauka je apsolutna novost i svatko je mora kao takvu prihvatiti: "Nitko ne prišiva krpe od prijesna sukna starom odijelu... i nitko ne ulijeva novo vino u stare mješine”. - Želim li ozbiljno do kraja prihvatiti Isusovu nauku i Isusovu volju i primijeniti je u svakom času i na sve prilike svog života?

Mk 5,17 - Isus oslobađa opsjednutog Gerazenca, da ljudima pokaže svoju moć nad Zlim koji ih svojim lažima drži u ropstvu. To oslobođenje morali su «platiti» krdom svinja koje je sotona podavio u jezeru. Gerazenci, razočarani nad svojim gubitkom, zamoliše ga da otiđe od njih. Nisu vidjeli ništa dalje od svojih svinja, od svoga imanja, od ovozemaljskih potreba. - Što sam sada u svojoj velikodušnosti konkretno spreman ponuditi Isusu, odreći se nekih ugodnosti - i tako “platiti” prijateljstvo s Njime?

Mk 7,3 - Farizeji traže da se Isus prilagodi njima i njihovu načinu shvaćanja. Isus im odgovara: "Ovaj me narod usnama časti, a srce mu je daleko od mene". Od njih traži da se radikalno promijene, da svoje srce očiste; samo tako će moći dostojno služiti Bogu. - Znam li praviti razliku između običaja i sadržaja, forme i smisla, vanjštine i nutrine i želim li u svemu i po svemu svoje srce dati Bogu?

Lk 9,22-44; 18,37 - Kad god su Isusovi učenici bili u napasti da Isusov i njihov životni put shvate kao put slave i moći - Isus im stavlja pred oči da "Sin čovječji mora biti predan, ponižen, odbačen, mučen, ubijen, ali će treći dan uskrsnuti". - Nije li temelj svih mojih životnih razočaranja u tome što ne prihvaćam život s njegovom bijelom i crnom niti, što se ne snalazim kada me snađu razne kušnje?

Lk 12,22 - Učenicima koji su se puno brinuli za zemaljske potrebe reče: "Ne budite zabrinuti za život, što ćete jesti, u što ćete se obući... Otac vaš zna da vam je sve to potrebno... Nego, tražite kraljevstvo njegovo, a to će vam se nadodati!" - Molim li s pouzdanjem da će mi Bog dati sve što mi stvarno treba? Molim li više za duhovna nego za materijalna dobra; više za vječna nego za prolazna, zemaljska?

Mt 13,44 - Nebesko kraljevstvo nije kao neki dodatak onomu što imamo, da budemo bogatiji. Onaj tko hoće ući u Kraljevstvo Božje mora biti spreman sve prodati, sve žrtvovati, svega se odreći i tako razvlašten od svega što ima i što jest - može samo samim sobom "kupiti" najdragocjenije zrno bisera, s kojim se nikakvo zemaljsko bogatstvo ne može ni uspoređivati. - Je li meni Bog vredniji od svega što mi je vrijedno, je li mi draži od svega što mi je drago, jesam li spreman sve dati da bih živio s Njime?

Iv 6,1-71 - Isus je umnožio kruh i ribe i nahranio ljude. Ljudi su ga zato htjeli učiniti kraljem - iz sebičnih interesa. Apostoli su im se priključili i već gledali Isusa na Davidovu prijestolju. Isus ih prinudi da otplove. A ljudima, koji su ga došli tražiti u Kafarnaum reče da ga traže zato što su se najeli. Kad im je obećao duhovnu hranu, za vječni život - svi ga ostaviše. "Hoćete li i vi otići?" izazovno pita Isus apostole. On ne želi svoju Božansku moć upotrijebiti da služi isključivo zemaljskim interesima. - Dopuštam li Bogu da me čisti od navezanosti na ovozemaljsku stvarnost - da se u slobodi posvetim duhovnoj stvarnosti?

Mt 17,1 - Kod preobraženja učenici žele zaustaviti divni trenutak, uživati u njemu, dok im je Isus svojim preobraženjem htio pomoći da ustraju na putu prema Bogu, da ga slušaju i da mu do kraja povjeruju. - Vrednujem li svoj život prema ugodnim pobožnim osjećajima ili prema spremnosti da u svemu slušam glas Božji

Post je objavljen 17.03.2006. u 02:13 sati.