Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvs

Marketing

44-MARIJA - MAJKA CRKVE





Marija je na Božju ponudu izrekla svoj DA. Ovaj pristanak živjela je u svakodnevici. Prepoznajmo u Marijinu životu svoj život, u njezinom DA svoj DA!

Začeće Isusovo donijelo joj je veliku radost: u svom tijelu nosi Sina Božjega. Ali i nesigurnost: Josip se želi povući od nje. I teškoće: Nazarećani neće dobro shvatiti djevojku u drugom stanju. Njezin dobar glas je ugrožen. Na sve to rekla je DA.

Marija je čula za milost danu Elizabeti. Žuri se dati joj svoju radost i primiti njezinu; ide je poslužiti. Susret Marije i Elizabete tipični je susret osoba u Duhu Božjem: obostrano darivanje. Elizabeti je izrekla svoj DA.

Isusovo rođenje bilo je ushit radosti: gleda svoje i Božje dijete, Čežnju čovječanstva. Ono je bilo popraćeno mnogim neugodnostima: putovati pred porod tri dana. negostoljubivi Betlehemci. Marija rađa Isusa u hladnoj, prljavoj, smradnoj štali. Na sve izriče svoj DA.

Prikazanje Isusa u hramu bio je njezin čin osobnog predanja Bogu. Ona Bogu predaje Srce svoga srca. Riječi starca Šimuna ranjavaju je poput mača: Isus, Prva Ljubav svijeta bit će odbačen. Oni koji ga odbacuju propast će. A on ih je došao spasiti. Je li to moguće? Ona izriče DA.

Poklon Mudraca otkriva Isusa kao Spasitelja svijeta. Kraljevi se klanjaju, prinose darove. Marija gleda sve duše koje će se dati Spasitelju svijeta na raspolaganje. Sretna je. Izgovara svoj DA.

Herod u svom častohleplju i vlastoljublju želi Isusa ubiti. «Ovaj je postavljen na propast...» Marija pred nasiljem bježi u progonstvo i osjeća gorčinu tuđine. Prihvaća je: DA.

Život u Nazaretu, među Nazarećanima, nije bio lak. Svoj nježni svijet živjela je u sivoj svakodnevici i u trnju ljudske krutosti i sebičnosti, ali uvijek sa svojim DA.

Isus je ostao u hramu. Bolan trenutak, jer je ostala bez njega. Utješan događaj jer je Isus uživao biti kod svog Oca. Neka Bude! DA, Oče!

Kada je Marija imala oko 45 godina Isus je napustio Nazaret. Pratila ga je molitvom i žrtvom. Radovala se s njime, žalostila, strahovala... i uvijek izgovarala svoj DA..

Na svadbi u Kani očitovala se njezina uloga u Crkvi, u životima ljudi: Isusu govori: "Nemaju vina!", a ljudima: "Što vam god rekne, učinite!" – Isusu uvijek recite DA!

Sukob Isusa proroka s Nazarećanima i pokušaj da ga ubiju, duboko ranjava njezino srce. Isusa osporavaju, odbacuju oni među kojima je živio, za koje je radio. "... njegovi ga ne primiše" - zapisat će sv. Ivan. I na ovu krutost Marija ima samo jednu riječ: DA, Oče!

Marija s Isusom dijeli najgorče trenutke života: u Getsemaniju, na križu. U duhu jedno s Isusom govori: "Oče, neka bude Volja tvoja!" Tako završava svoj: «Neka mi bude po riječi Tvojoj!»

Sluša Isusove riječi:"Ženo, evo ti sina!..." Gleda Ivana koga joj Isus daje namjesto sebe: "Evo ti majke!" i izgovara svoj DA.

Uskrsno jutro je pobjeda života, Kraljevstva Božjega. Povezanu s Isusom kao kćerku Boga, kao majku Sina, kao zaručnicu Duha Isus je uvodi u nebeski, Božanski svijet. Plod je to njenog DA.

Marija okružena Isusovim učenicima moli dar Duha. Po Duhu je začela tjelesnog Isusa. Po Duhu sada se začinje i rađa mistični Isus, Crkva. Ona je u srcu Crkve kao njezina Majka.

Post je objavljen 09.03.2006. u 12:10 sati.