Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Račanovo buđenje iz zimskog sna

SDP je okupio stari vladin kadar i održao predavanje novinarima o opasnostima eventualne hdz-ove promjene porezne politike. Kako Ivica Račan pa čak niti ekonomist Mato Crkvenac nemaju nikakvog praktičnog iskustva o poslovanju kompanija u tržišnoj ekonomiji, mogli smo od istih čuti zanimljive teorije. Teorija kao takva je naravo posebno bliska Crkvencu, koji se kao dugogodišnji profesor toliko udubio u teoretiziranje da je izgubio svaki kontakt s realnošću. Tako spomenuti upozorava na moguće socijalno raslojavanje tj. ističe tezu da će eventualnim uvođenjem flat-tax-a (ili inačice koju je predložio HUP) bogati biti još bogatiji, a siromašni još siromašniji. Kao pozitivne primjere (opet) ističe europske zemlje, a dobro je poznato da su europske zemlje inzistirajući na povećanju socijalnih prava zakočile gospodarski razvoj i dovele npr. Njemačku do 5 milijuna nezaposlenih (i naravno, samim tim obespravljenih).
Katastrofalan je HDZ na vlasti, ali ako ih zamijeni SDP, stvarno smo u nezavidnoj situaciji. Teško se političari (ili ekonomisti) koji su aktivno 30 ili više godina sudjelovali u jednom sustavu (Račan-Crkvenac) ograničenom ideologijom mogu uspješno transformirati u poduzetnika-pokretača ili razvojnog stratega za 21. stoljeće. Jedina je nada prepustiti riječ ljudima koji su koliko-toliko vezani uz poslovanje u stvarnom vremenu (kakav je npr. bivši ministar Čačić) i koji su sposobni razlučiti što eventualna promjena porezne politike stvarno donosi poslodavcu i da li će se, kako je to zamišljeno, rasterećen dijela poreza odlučiti proširiti poslovanje i zaposliti nove radnike. Na stranicama Hrvatske udruge poslodavaca postavljeni su linkovi (pri dnu stranice) sa pojednostavljenim prezentacijama promjene porezne politike i njezinim posljedicama, pa koga zanimaju detalji, samo naprijed. I bez panike; prezentacije su turbo pojednostavljene jer su rađene i za članove Sanaderove vlade...
Eto, jedno ekonomsko viđenje situacije; i ponavljam, jedino smanjenjem njezinih prihoda, tj poreza, smanjit će se i državna administracija, birokrati, vojska, policija i ostali u tom sustavu. Zavaravanje je da će višak sredstava biti socijalno raspoređen npr. u zdravstvo ili mirovine; on će se trošiti za megalomanske projekte (most prema Pelješcu), aktualnu kupovinu borbenih vozila za MORH, zapošljavanje Šukerovih poreznjaka i carinika, financiranje ulaska u NATO i slično.



Post je objavljen 14.03.2006. u 17:25 sati.