Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podroom

Marketing

MRŽNJA PREMA DRUGAČIJIMA

U dobu kada su znanost i tehnologija toliko napredovali, da se sami teško privikavamo na sve novine koje nam se serviraju.
U dobu kada riječ nemoguće označava samo vremensku mjernu jedinicu do otkrića rješenja problema.
U dobu kada smo otkrili o nama ljudima skoro sve što smo željeli saznati, nikada se nismo osjećali toliko usamljeni.
Ekstremni slučajevi poput ropstva u Americi, ksenofobija u nacističkoj Njemačkoj, pa i ksenofobija u devedesetima na Balkanu nisu nam ničemu podučili.
Mrzimo i degradiramo sve; homoseksualce, žene, muškarce, židove, muslimane, crnce, bijelce, sve one koji su "rođeni" i žive drugačije od nas samih.
Oni "pravi" macho muškarci, s malim, iskompleksiranim i ograničenim mozgovima mrze "pedere", "homiče", "tetkice" (i koje god još epitete su izmislili) samo zato jer im je nepojmljivo da je netko drugačiji od njih. Jer onakvi kakvi su oni, svi trebaju biti, u protivnom su "roba s greškom", bića manje vrijednosti. Sjetimo se samo da je isti, identičan način razmišljanja bio uzrok već spomenutom ropstvu crnaca u Americi i pokolju židova u Njemačkoj. Zar nas povijest baš ničemu nije naučila?
Samo se zapitajte što će biti za pedesetak godina, kada će homoseksualnost konačno biti tretirana kao normalna pojava, a ne neki genetski poremećaj. Zar stvarno mislite da se to neće dogoditi? Isto tako da je netko prije pedeset godina netko rekao da će homoseksualci imati višestruke slobode, te se čak u nekim zemljama udavati, još bi danas bili zaključani u podrumu neke ludnice.
Diskriminacija prema ženama je još gora i starija pojava. U zapadnom društvu, gdje vlada katoličanstvo kao većinska religija, žene su još uvijek slabije plaćene od muškaraca, tretirane isključivo kao seksualni objekt (naravno ako su oku ugodne) i još uvijek mnogi muškarci smatraju da im je posao u kuhinji i odgoj djece. Pročitajte Bibliju malo. Jedina žena koja ima bitnu ulogu a nije prikazana kao prostitutka ili općenito žena sumnjive prošlosti, je logično Isusova majka. Čak i Marija Magdalena, koja je bila najodaniji Isusov učenik, jedini koji je s Isusom bio do njegove smrti na križu, je prikazana kao bivša prostitutka. To i ne čudi puno kada se uzme činjenica da su svaku riječ Biblije napisali muškarci.
Mržnja na religijskoj osnovi je najstariji i najrašireniji oblik mržnje. Gotovo da i nema rata u povijesti koji se nije vodio zbog religije. Većina njih u moderno doba je "upakirano" u razne ideološke motive. Na primjer, Amerika rat u Iraku opravdava uvođenjem demokracije u tu jadnu i izmučenu zemlju. Pa možda je i demokracija postala "religija", koju mnoge države slijepo slijede.
Činjenicu da je Amerika većinski katolička zemlja a da su Irak, Afganistan, i budući osvajački pohod Iran, većinski muslimanske zemlje ćemo zanemariti.
Daleko od toga da je ta mržnja bez nekog opravdanog razloga i uzroka. Rasizam prema crncima u Americi je prouzrokovan tada velikom potrebom za jeftinom radnom snagom, koja je dovođena iz Afrike. Nikada mi nije bilo jasno kako se uspjelo dogoditi da se razvila predodžba o Afro-Amerikancima kao "manje vrijednim" ljudima čija je vrijednost spuštena ispod vrijednosti životinje, dok su npr. kinezi, čiji je broj jednako proporcionalno rastao, tretirani bez nekog ozbiljnijeg traga rasizma.
Ksenofobija u njemačkoj također. Židovi u njemačkoj su bili bogatiji i u krajnju ruku moćniji od Nijemaca. Pošto je njemačka još patila od posljedica drugog
svjetskog rata, židovski kapital koji im je nasilno otet je baš dobro došao. No nisu samo židovi imali tu "čast". Glavni cilj nacističke ideologije je imao za cilj njemački životni prostor (lebenzrau). No kada bi taj "prostor" bio osvojen, netko bi ga morao i obrađivati. Pa su se Nijemci okomili i na slavene i cigane. Jeftina radna snaga. Uvijek su me fascinirali naši "domaći" skinheds-i. U Hitlerovom "Mein Kampfu" lijepo piše židovi, cigani i SLAVENI. Očito su taj dio zanemarili.
Ako ste se prepoznali u nekom dijelu ovoga teksta, mislite da sve homoseksualce treba u redovitim intervalima slati na traumatologiju, sve žene služe za kuhanje obroka i reprodukciju, da su crnci samo gangsteri čije je mjesto u getto-ima velikih gradova ili da su svi muslimani samoubojice s jaknama od dinamita. Sjetite se da će par generacija nakon vas smatrati vas primitivnim i monstruoznim kao što i mi danas smatramo mržnju koju se nadamo da smo ostavili u prošlosti.
Većina ljudi na shvaća da je mržnja prema drugačijima, zapravo mržnja prema nama samima, jer ako mrzite druge ljude, kako možete voljeti sebe?


Post je objavljen 14.03.2006. u 14:38 sati.