Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Uzimanje ili davanje

Čitam okolo blogove i postove...Milošević je tema; u 'komšiluku ' ,uz to , i referendum u Crnoj im Gori; izbor za Euroviziju...Dođem u kušnju da i o tome neku misao zabilježim i objavim i budem 'aktuelan'? ! Ipak ne!

Vrijeme je Korizme ! I to još samo koji tjedan. Može se o 'tekućim stvarima ' pisati uvijek, mogu se uzimati teme iz svijeta i medija oko nas, uvijek. Uvijek za to ima prilike, ali baš u vrijeme Korizme da tražim druge teme? Ne!
Uz to , tu je filozofsko i teološko pitanje; odnosa prema svijetu! Zašto živimo ?! Da uzimamo od svijeta ili da dajemo? Ako ne možemo uzimati i imati , možemo nešto makar željeti '!( Htio bih novi Reno 'Lagunu'- full oprema- 200 000kn !) Davati ili uzimati; moliti ili željeti ?
'Nemojte ljubiti ni svijeta ni onoga što je u svijetu! Ako tko ljubi svijet, u njemo nema ljubavi Očeve, jer ništa od onoga što je u svijetu -požuda tijela, požuda očiju , oholost zbog imetka- ne dolazi od Oca, nego dolazi od svijeta. A svijet sa svojom požudom prolazi; a tko vrši volju Božju, ostaje zauvijek' ( 1. IVAN 2 : 13-17 )
Požude nisu drugo do želje van kontrole; požude već kontroliraju nas a ne mi njih . Željeti , htjeti uzeti, konzumirati... To je tipična slika odnosa prema svijetu. I pogrešna !
' ... Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenoga Sina ...' (IVAN 3 :16a)
To su dva suprotstavljena koncepta kako 'ljubiti svijet' - kako se odnositi prema svijetu.

Davanje ili uzimanje !
U vrijeme Korizme odričemo se nekih 'stvari' , upravo radi te ideje; da svoj odnos prema svijetu ne temeljimo tolio na uzimanju ! Odričemo se nekakvog uzimanja da bi mogli bolje davati !
' To give or not to give...?' A , uz to , ako dajemo , što dajemo ovome svijetu?
Dajmo ono dobro što imamo , ono možda i malo sjeme dobra koje posjedujemo! S vremenom ćemo moći i više davati. S vremenom ćemo moći ovaj gornji princip i punije razumjeti i primjeniti. I to je pouka Korizme.


Post je objavljen 13.03.2006. u 09:33 sati.