Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Dobar dan i uspješan tjedan Vam želim uz rješenje problema !

Za one koji su se zanimali ovim problemom riječ poneka: 'Kaj, ni bilo nekaj teško? Bar ste apsolvirali povratni udarac kak treba.'
Videli ste da se bijelome nudi oko igrom na G1, a to sam vam čak i pripomenuo u petak. Rješenje je dakle negdje drugdje, jer ako to spriječite, igrom na isto to mjesto (G1), bijeli radi dva oka na B1 ili C1. Ako pak spriječite rađenje tih očiju, bijeli napravi to drugo okom na G1. Pa, gdje bi bilo rješenje onda. Na prvi pogled, nigdje. Al, ne odustajte odmah. Možda tu ima još nešto. Nešto što se sakriva i ne pokazuje svima. Vidjeti to mogu oni koji nešto više znaju ili osjećaja imaju za igru ovu.
Zamislite da odigrate nešto, na što protivnik mora odgovoriti, jer prijetite nešto, a takovom igrom ostvarite cilj željeni, onako usput. Rekli bi 'finta'. Pogledajmo kako bi se moglo spriječiti ona dva oka bliže kutu. Rekli smo B1 ili C1. Ako stavite na B1, bijeli odgovori sa B2 i sada je sve gotovo, jer bijeli živi. Zašto? Ili će na C1 ili na G1. To je kao vaga. Vi sim, on tam, a ak vi tam, on sim. U oba primjera su tu dva oka za bijeloga. Znači B1 je falš.
Pogledajmo sada 1. C1. Ako sada bijeli radi ono oko na G1, vi odigrate povratni udarac na B2. Da ponovimo i za ovaj slučaj kako ide taj udarac. Vi na B2, on na B1 i zarobi vam taj kamen, koji ste netom stavili na B2, a vi tada opet na B2 i ode šest bijelih kamenova i svi zajedno ostaju bez očiju tj. bez uvjeta za život. Za bolje razumjevanje, bijeli ostaju bez mogućnosti sprečavanja zarobljavanja svih bijelih kamenova u ovom problemu.
Da se to ne desi bijeli igra 2. B2. To, međutim, ništa ne može pomoći, jer crni sada igra 3. G1. To je sada samo jedno oko za bijeloga i time je njegova neopstojnost. Svi bijeli u ovom problema odlaze 'Pa-pa.' To 'Pa-pa' se radi tek na kraju partije, ako se tu što bitno ne promjeni. Oni su sada neopstojni.
Jednostavno, zar ne.

Kako je sve relativno! Stvari po sebi su takove kakove jesu. To što ovdje radimo naziva se igra. To znači da mi ljudi ulazimo u neke postave u kojima se rade neki razvoji po nama. Ti razvoji ovise o našim viđenjima razvoja i našim namjerama. Suprostavljamo se igraču protivničke boje kamenova. Razvoji ovise o našoj vještini viđenja mogućnosti, a i protivnikovoj. Tako sve postaje relativno. Mogućnosti jesu tu pravilima date, ali ne vidimo sve uobičajeno. Razvojem vještine vidimo sve više i sve šire. Kao da se učimo gledati svijet po stvarnosti, a takovi možemo razvoje voditi u željenom pravcu. U nama su velikim dijelom odabiri puteva naših, ali i pored toga ne mogu izaći van okvira mogućnosti što postoje. Od početaka života sve je u svijetu stvarnome, ali kao živi u nastojanju opstojnosti svoje tražimo puteve u svijetu stvarnome. I sve kao čitave složene matrice stvaramo u svijetovima svojim, nebi li dokučili viđenje svijeta, a time i puteve sreče. Ja osobno je vidim viđenjem svijeta po Onome što svijet ovaj daruje u životnoj igri svima nama, što u njoj Njemu postojimo. Tek: 'Hvala', mogu osjećajem pokušati predati Njemu.
bl. Muradenu

Post je objavljen 13.03.2006. u 09:21 sati.