Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sinkro

Marketing

V!ŠE O S!NKRU***

nutSinkronizirano plivanje je sport koji se sastoji od estetski oblikovanih i ritmičko plivačkih pokreta, položaja, figura i sastava koje plivačice izvode u vodi u skladu s glazbom.
To je kombinacija plivanja, sportsko-ritmičke gimnastike, baleta i plesa u vodi.

Korijeni sinkroniziranog plivanja nalaze se u staroj Grčkoj i Rimu gdje su izvođene umjetničke figure u vodi kao uvertira raznim sportskim igrama i proslavama. U Hrvatskoj aktivan rad u sinkroniziranom plivanju započeo je 18. siječnja 1988. godine.

Natjecanja u ovom lijepom sportu se sastoje od figura, obveznih i slobodnih sastava, a održavaju se u disciplinama: pojedinačno ( solo ), parovi ( duo ) i grupe ( tim ) i kombiniranoj disciplini. Grupe se sastoje od najmanje 4, a najviše od 8 plivačica.

Figure su kombinacija osnovnih položaja i prijelaza iz jednog položaja u drugi. Moraju se izvoditi visoko i kontrolirano, ujednačenim kretanjem tijekom cijele figure i sa jasno definiranim svakim njenim djelom. Dobro izvedena figura zahtjeva visok stupanj fleksibilnosti i visok nivo fizičke spremnosti. Natjecateljice se ocjenjuju ocjenama od 0-10 i imaju crne kostime i bijele kape na sebi kada izvode figure.

Kada se izvodi slobodni sastav, kupaći kostimi su ukrašeni šljokicama.

Neke od tajni sinkroniziranih plivačica:
Kvačica za nos je najvažniji dio opreme. Ona spriječava ulazak vode u nos prilikom izvođenja pokreta kada su plivačice okrenute glavama prema dnu bazena. Za vrijeme izvođenja obveznih i slobodnih sastava plivačice nose rezervne kvačice u svojim kupaćim kostimima za slučaj da im u gužvi pod vodom padnu ili slučajno budu skinute s nosa.
Želatina je također važna u sinkroniziranom plivanju. To je smjesa inače za kolače kojom plivačice održavaju savršeno svoje frizure tijekom izvođenja koreografija.

S. plivanje je umjetnički sport kao i umjetničko klizanje. Kupaći kostimi ukrašeni šljokicama koriste se da uljepšaju izvedbu koreografije i učine je izražajnijom. Šminka ističe crte lica plivačica, a njihov smiješak ostavlja dojam lakoće izvedbe.

Ovaj sport zahtjeva cjelokupnu snagu tijela , eksplozivnu snagu, spretnost , brzinu, pravovremenost pokreta, fleksibilnost i kreativnost, sposobnost izražavanja glazbe tijelom te sposobnost za dramatičnost. To je jedini sport u kojem se moć, snaga i tehnička vještina iskazuju u umjetnički sastavljenom i koreografiranm komadu.thumbup



Post je objavljen 13.03.2006. u 09:13 sati.