Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Night of the Living Dead (1968)

Image hosting by Photobucket Night of the Living Dead, SAD, 1968.
Redatelj: George A. Romero
Glume: Duane Jones, Judith O'Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman, Keith Wayne, Judith Ridley, Charles Craig, Kyra Schon...
Ocjena: 8

Nakon malo komplikacija na blogu i izbrisanih postova, odlučih napisati nešto o filmu koji je davne 1968.g. dignuo veliku prašinu u SAD- u, a riječ je o prvom i vjerovatno najboljem filmu George A. Romera imenom Night of the Living Dead, horror klasiku za koji sam siguran da je svatko čuo.
Uglavnom, radnja filma se odvija negdje u 70-tim godinama prošlog stoljeća, a na početku filma se upoznajemo s Barbarom (Judith O'Dea) i Johnnyem (Russell Streiner) bratom i sestrom čiji je otac nedavno umro. Na nagovor majke njih dvoje se zapute do očevog groba, no uskoro bivaju napadnuti od strane krvožednog zombija od čijeg se napada jedino Barbara uspije spasiti, dok Johnny izgubi život. Shvativši da se mora negdje sakriti, i to jako brzo, Barbara pronalazi obližnju seosku kućicu u kojoj ne pronalazi nikog osim mrtvog tijela i još jednog preživjelog imenom Ben (Duane Jones), te se njih dvoje zajedno s ostatkom preživjelih zabarakadiraju u kući s nadam da prežive tu noć i da ih netko spasi. Ukoliko ih nitko ne uspije pronaći, njihova jedina šansa je obližnja benzinska pumpa, a ako im ni to ne uspije, bit će doslovno prepušteni na milost zombija. I kako sati prolaze, atmosfera u kući je sve samo ne normalna, a sukobi između likova se povećavaju. I dok se oni međusobno sukobljavaju, nitko nije ni svjestan koliko prijetnju će uskoro stvoriti zombiji koji su svakim satom sve pametniji, ali i sve brojniji...


Image hosting by Photobucket Izvrstan i inteligentan horror George A. Romera (Dawn of the Dead, Day of the Dead) prvi je ikada snimljen film o zombijima koji je Romera preko noći učinio doslovno slavnim.
Ono što je važno spomenuti kod filma je izvrstan i pametan scenarij te izvrsno napravljeni zombiji, tj. da pojasnim, sam izgled zombija uoće nije izgledao toliko strašno koliko su se ti zombiji zastrašujuće "ponašali". Gluma je bilo dosta uvjerljiva, posebice kod glavne protagonistice, a definitivno ono što čini ovaj film vrlo kvalitetnim je po meni predobra atmosfera, a neki dijelovi filma će vas natjerati da se zaista probate zamislite u takvoj situaciji- gotovo ste sami u velikoj kući okruženoj s više od sto zombija... Također jedna jako zanimljiva činjenica vezana uz ovaj film je to da većina glavnih likova ne umire direktno od napada zombija, nego radi trenutnih stanja svojih umova, tj. niz loših situacija utječe na njihove nesretne sudbine. Još jedan veliki plus je po meni bio savršen kraj u kojem zapravo niti jedan glavni lik ne prođe baš sretno upravo zbog te svoje pohlepe i međusobne mržnje.

Ukratko, vrlo inteligentan horror koji ne obraća toliku pažnju na prijetnju zombija koliko i na psihička stanja glavnih likova tijekom zombi invazije. Savršena priča, inteligentan scenarij, uvjerljiva gluma i na kraju predobra atmosfera. Jednostavno, ovo je niskobuđetni klasik iz 1968. koji nikako ne smijete propustiti, makar mrzili zombije. I da, uskoro dolazi remake u 3D-u, no teško da može ponoviti uspjeh ovog filma, jel ipak- ovaj film zaista nenadmašiv.

Post je objavljen 17.03.2006. u 15:16 sati.