Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/felga

Marketing

Oi! union youth

"Oi!" je ime dano podvrsti punk glazbe koje teži sjedinjenju punka sa radničkom-klasom "ulični nivo" sljedbeništvom. Počeo je kasnijim djelom 1977- me, miješanjem stilova starijih punk grupa kao što su Clash i Ramones, raniji Britanski rock kao Rolling Stones i The Who, nogometna melodija, rock iz pubova, i Britanski glam rock grupe kao Slade i The Sweet.

Glazba je gledana kao promoviranje jedinstva između punkera, skinhedsa i druge working class mladeži. Izvorno, stil je nazvan "streetpunk" (ulični punk) ili "reality-punk."(stvranost-punk) Nije bio do ranijih 1980. -ih kad je glazbeni novinar Garry Bushell označio pokret "Oi!", pretpostavlja se izvedeno iz pjesme Cockney Rejectsa - "Oi! Oi! Oi!".

Originalne Oi grupe uključujući Cock Sparrer, Cockney Rejects, Angelic Upstarts, i Sham 69, premda su neki od njih godinama bili na sceni prije nego je riječ Oi! upotrebljavana za njihov stil muzike. Slijedili su ih Business, Last Resort, 4-Skins, Combat 84, Condemned 84, Infa-Riot, The Blood, The Oppressed i Anti-Heros.

Zato jer su mnogi skinhedsi bili mnogi članovi rasističkih organizacija poput National Fronta, neke povijesti rock glazbe svrstavaju sve Oi! -e kao rasiste. Međutim, nijedan od izvornih street punk bendova nije bio posebice rasist, i neki, poput Angelic Upstartsa, su povezani sa lijevim krilom i pridruženi anti- rasist kampanji. Jedna jasna iznimka je Skrewdriver. Raniji materijal grupe je nekad smatran klasičnim Oi -em, ali od sredine-1980 -e, Skrewdriver je vodio malu neo-Nazi rock scenu. Osim vodećeg pjevača Ian Stuart Donaldsona, grupa je imala drukčiju postavu od te kasnije 1970-e. Njihova glazba je bila prepoznatljivi Oi!, ali težili su udaljenju od punka općenito, povlašteni članovi "R.A.C." ("Rock Against Communism"(rock protiv komunizma) — reakcija na Rock Against Racism (rock protiv rasizma)). Članovi ranije inkarnacije Skrewdrivra su napomenuli da ne žele biti povezani sa Donaldson'sovom kasnijom verzijom.

Mediji su povezivali Oi! sa politikom desnog krila od događaja 4. srpnja, 1981. u Hamborough Tavern u Southall, London, kad je koncert bendova Business, Last Resort i 4-Skins bio popraćen nasilnim sukobom između poveće bijele publike i lokalnog Azijskog stanovništva, koji su bacali vatrene bombe na tu krčmu. Međutim isplati se napisati da su posljedice to da su mnoge Oi! grupe polako osuđivane kao rasisti u svim oblicima, kao i kategorično uskraćivanje bilo kojih asocijacija s fašizmom.

Image Hosted by ImageShack.us

Nažalost ovo uskraćivanje povezano je sa bezobraznosti nekih quartersa sljedeći izdanje Strength Thru Oi kompilacije albuma u isto vrijeme. Ne samo da njegov naslov izigrava Naci slogan (Strength Through Joy) ali njegov omot je uredio Nicky Crane, Nazi aktivist koji je služio četverogodišnju zatvorsku kaznu za rasističko nasilje. Gary Bushell, koji je bio zaslužan za kritike albuma, tvrdio da je njegov naziv dosjetka na The Skids album Strength Through Joy. On je također poricao saznanje da je na albumu identitet skinhedsa dok nije bilo otkriveno od strane Daily Maila dva mjeseca kasnije. Bushell, koji je bio socijalist u to vrijeme, kasnije je napisao ironiju opredjeljenja daleko-desno u novinama koje "su jednom podupirale Mosley's Blackshirts, Mussolinijevu provalu Abyssinia, i ublaženje Hitlerovog desničarskog ustanak u World War Two."

Oi! pokret ubrzo nakon što je izgubio brzinu kretanja u U.K.-u , Oi! scena je bila formirana svugdje u Europi, Japanu, i Sjevernoj Americi. U United States, Oi! fenomen je uzrokovao pojavu Hardcore eksplozije ranih 1980-ih, posebice kod grupa kao što su Agnostic Front, Iron Cross,i S.S. Decontrol. Ipak slično i pod utjecajem Oi! -a (naročito u ranijim fazama), Hardcore se razjasnio da je svojstven za Američke srednje klase (radije od radničke klase) mode kako je utjecaj objavljivan. Sredinom 1990-ih, obnova interesa za Oi! glazbu je počela, kod nastajanja novih grupa i objavljivanjem još snimaka starijih grupa. S ovom obnovom došlo je do daljnjeg usklađivanja napora razdjeljivanja Oi!-a od rasizma.

Noviji Oi! bandovi uključuju The Templars, Oxblood, Far From Finished, The Pug Uglies, The Wretched Ones, Those Unknown, The Bruisers, Bonecrusher, Brass Tacks, The Lager Lads, Oxymoron, Hard Skin , 9 lives..

Image Hosted by ImageShack.us

prevedeno sa wikipedia

Post je objavljen 12.03.2006. u 15:41 sati.