Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arsdiaboli

Marketing

Grave diggerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.........

Image Hosted by ImageShack.us Grave Digger je jedan od prvih heavy metal bendova u Njemackoj.
Chris Boltendahl (vokal) je osnovao ovaj bend pocetkom 80-tih godina. Nakon 3 albuma i jednog EP-a, izdatih pod imenom Grave Digger i dodatnog albuma izdatog pod imenom Digger, bend se raspao 1987. godine.

1993. Grave Digger se vraca i do danas izdaje 6 albuma, izmedu ostalog i mega uspješne "Tunes Of War", "Knights Of The Cross" i "Excalibur".
Nakon što su izbacili dugogodišnjeg gitaristu Uwe Lulis-a, grupa snima album "The Grave Digger" 2001. godine, a sada u Maju 2003. izlazi novi konceptualni album "Rheingold".

Mi smo razgovarali sa klavijaturistom benda, koji je odgovoran za vizuelni nastup benda i kojeg uvijek vidimo u kostimu "Reaper"-a.
H.P. Katzenburg, kao klasicni pijanista, je i glavni krivac za koncept "Prsten Nibelungena", temu novog albuma i on nam je iz prve ruke objasnio kako se ovakav koncept prenosi na heavy metal album.

Klavijaturista, koji je od albuma "Tunes Of War" stalni clan benda, radi i kao glumac u pozorištu. Svoje iskustvo pozorišne bine pokazuje kako na promotivnim fotografijama benda tako i na bini.


Hi H.P. Ocekivao sam Chris-a, ali i Ti mi sigurno možeš odgovoriti na sva pitanja koja želim da postavim...

H.P. Katzenburg: Da, naravno. Chris je imao toliko posla danas, pa je mene zamolio da ja preuzmem ovaj intervju za njega.

Ma nema problema. Dakle. Možeš li mi išta reci o onom povratku Grave Digger-a na scenu 1993. godine? Šta je natjeralo Chris-a, da nakon 5 godina pauze ponovo vrati Grave Digger?

H.P. Katzenburg: Pa, ja tada još nisam bio u bendu, ali mogu ti reci ono što znam iz Chris-ove biografije.
Molim? Zar je napisao biografiju?

H.P. Katzenburg: Da. Mislim da se cak može naruciti preko naše web stranice (www.grave-digger.de, op.a. ) i knjiga se zove jednostavno "Grave Digger". Na žalost, knjiga je trenutno izdata samo na njemackom jeziku...

Oh, nisam znao. Nema veze, ispricaj nam šta je motivisalo Chris-a da kopaca grobova iskopa iz groba ;)

H.P. Katzenburg: Za njega je to bilo nešto kao zadnji pokušaj. Jer, i Uwe (Lulis, ex-gitarista, op.a.), kao i sam Chris su se drugdje zaposlili. Jednog dana su poceli da telefoniraju, jer su obojica nadošli na ideju da jednostavno pocnu zajedno muzicirati... tek tako iz zabave. Baš onako kao što si covjek pod tim u glavi predstavi. Uwe je imao kucni studio i tu su oni snimili prvi demo. Javili su se svim onim ljudima sa kojima su vec od onda imali ostvaren dobar odnos i nekako im je uspjelo.
To je stvarno bila velika slucajnost. Imali su jako mnogo srece. Prvu turneju su sami finansirali i srecom bili su jako uspješni. Bili su jako iznenadeni da im je to prošlo i nekako je sve krenulo svojim tokom.

Super, svaka cast! Onda je vremenom došla i ona, rekao bih najuspješnija faza, kada ste izdali ona 3 albuma smještena u Srednjem Vijeku: "Tunes Of War", "Knights Of The Cross" i "Excalibur".

H.P. Katzenburg: Tacno. Na turneji za album "Tunes Of War" sam ja upao u bend. Ta faza, od ta tri albuma je nastala tako, da Uwe, Chris i Tomi apsolutno nisu imali volje da pišu neke "normalne" tekstove.
Tomi (Gicht, ex-bassista, op.a.) je studirao istoriju, on je sada nastavnik iz istorije i njegov hobi je bila istorija Škotske. On je došao onda sa tom pricom i rekao je kako bi bilo super od toga napraviti album. Mi smo to onda isprobali i rezultati su se onda mogli cuti.
Bend je poslije toga bio totalno van sebe, jer niko nije ni slutio, da bi taj album mogao biti takva bomba.
Tacno se sjecam lica Uwe-a i Chris-a kada smo prvi put svirali u Italiji i kada su fanovi još pred vratima dvorane pjevali "Rebellion...". Na takvo nešto niko nikada nije ni pomislio, oni to jednostavno nisu mogli vjerovati.


Post je objavljen 12.03.2006. u 15:50 sati.