Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homo

Marketing

Prvi gay poljubac datira još iz drevnog Egipta

Freska u drevnoj egipatskoj grobnici prikazuje intiman zagrljaj između dva muškarca, mogla bi biti prvi zabilježen prikaz otvoreno homoseksualnog para.

Teorija je iznijeta na međunarodnoj konferenciji na Sveučilištu Wales na kojoj se razgovaralo o značenju groba koji datira otprije 4000 godina.

Zajedno i u smrti

Sugestija da su dva muškarca, nazvani Niankhkhnum i Khnumhotep, imali podršku društva za svoju vezu, mogla bi dovesti do toga da grobnica postane ultimativno odredište za gay medene mjesece, barem britanskih homoseksualnih parova kojima je od nedavno dopušteno ozakoniti vezu. Arheolozi su još od 1946., kada je u nekropoli Saqqara na zapadnoj obali Nila otkrivena grobnica, zbunjeni odnosom dvojice muškaraca. Naime, iznimno je rijetko da su dva muškarca istoga statusa zajedno pokopana u egipatskoj grobnici. Ranije opljačkana grobnica sadrži nekoliko freski na kojima su muškarci prikazani kako se drže za ruke, a ponekad su i zagrljeni. Na dvije slike prikazani su tako da im se dodiruju nosevi, što je u egipatskoj umjetnosti toga doba bio najintimniji mogući prikaz jer upućuje na ljubljenje. Supruge i djeca muškaraca smješteni su u pozadinu freski. Na jednoj, gdje su dva muškarca prikazana na posljednjoj večeri, onoj prije prelaska u vječni život, Niankhkhnumova žena je prežbukana rukama umjetnika koji je dekorirao grobnicu. Khnumhotepove žene na toj freski uopće nema.

Freska prikaz krvne veze?

Hijeroglifi otkrivaju da su dva muškarca bili faraonovi manikeri, no ništa ne otkrivaju o prirodi njihove veze. Greg Reeder, egiptolog iz San Franciska, izjavio je The Sunday Timesu kako vjeruje da su Niankhkhnum i Khnumhotep na freskama prikazani u pozama koje su inače rezervirane za supružnike, što se vjerojatno može objasniti njihovom homoseksualnošću. Njegovi oponenti pak vjeruju kako freska možda prikazuje krvnu vezu.

Post je objavljen 12.03.2006. u 13:32 sati.