Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...12

- Pravo govoriš, službeniče živoga Boga, ljudi ne mare ni za koga pod suncem, već samo za svoje interese.
- Opet razgovaraš sam sa sobom, čovječe - uplete se Hamat u razgovor. - Opet si popio pehar vina, a sunce je još visoko. Upropaštavaš život svoj, a time i život moj, kao i život našeg sina Lehija.
- Okani me se, ženo, i posvršavaj poslove po kući, a to što ja razgovaram sam sa sobom, to je moja briga.
Hamat je srdito otišla u kuću zalupivši vratima za sobom. Pjesma malog Lehija odjekivala je dolinom; tužna pjesma o ljubavi lijepe Feničanke Izabel i mladića Joada kojemu nisu dopustili da u kuću svoga oca i matere dovede lijepu Libanonku, pa su se utopili u rijeci. Od tada, kažu, nad rijekom kad nabuja, čuju se glasovi. Pjesnik je tu legendu pretvorio u zanosnu pjesmu koju je mali Lehi najviše volio pjevati. Ponekad bi tu tužnu baladu pjevale djevojke u kolu, naročito prije udaje neke od njih.
- Lijepo pjeva tvoj sin Lehi i zato se od sada više neće zvati samo Lehi, već Lehi Manuel, a Rimljani će ga zvati Lehi Marcijan Jula. Kao podanik rimskog cezara uzdići će se do vojskovođe najvišeg ranga. Na čelu rimskih legija biti će gospodar života i smrti i proročke riječi. U najboljem muževnom dobu, kada mu sjedine budu prošarale kosu, završit će njegova vojnička karijera, a onda će biti prorok umjesto tebe. U to vrijeme Jupiter više neće biti vrhovni rimski bog. Nakon razaranja Jeruzalema Lehi Marcijan Jula otići će na Zapad i živjeti u gorovitom kraju zemlje Ilirije. Tamo će iz mojih ruku primiti vijenac vječnoga života.
- Što da kažem ja, nedostojan božje milosti, već te jedino zaklinjem Bogom Abrahamovim, čuvaj mi sina Lehija, Gamalijele, iako sam nedostojan tvoje milosti. Živio sam raskošnim životom i probao sve ugode ovoga svijeta, no kao što i sam kažeš, bio bih loš prorok, zato je bolje da sam loš svećenik. Kao trgovac uvijek sam umnožavao dobitak i nikada lađe, koje su prevozile moju robu, nisu stradavale u oluji. Kunem ti se Bogom da Hamat nikada ispod mojega krova nije zazivala duhove niti je odlazila u Baalov hram; nije prinosila žrtve ni Kraljici neba, ali nažalost, nije odlazila ni u hram u Jeruzalemu. Zato te molim, poštedi ju gorke sudbine ako već misliš mene kazniti.


Post je objavljen 12.03.2006. u 12:14 sati.