Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/buffyiangel

Marketing

Projekt 314 Ubojica vampira (Šaptanje V.)

Image Hosted by ImageShack.us

Mogući nepoznati pojmovi -

- rune – bilo koji znak iz drevne Germanske abecede koju su koristili u Skandinaviji od 3. st. do srednjeg vijeka.
- Černobil (ska nesreća), izvor Wikipedija - poznata nesreća u blizini Ukrajinskog grada Černobila, kad je 26.4.1986. eksplodirala nuklearna elektrana ozračivši grad i obližnje područje i uzrokujući mnogo štete...


Projekt 314 Ubojica vampira
(The Slayer 314 Project)
by Philip S.



ŠAPTANJE

10. dio: Buffy

«Razgovaraj sa mnom!» kažem kome god mi je u glavi.

*Bilo je i vrijeme da počneš obraćati pozornost na mene, prijateljice!*

Otkad sam se probudila nakon eksplozije čujem taj glas u glavi. Ispočetka je bilo samo tiho šaptanje poput buke u pozadini. Mislila sam da me boli glava i da mi samo zuji u ušima.

Onda je glas počeo biti jasniji, ne više samo šum nego riječi. Rečenice. Glas koji mi je govorio koliko god ga ignorirala.

Okej, to znači da ludim i mislim na ludilo u smislu luđačke košulje i podstavljene sobe ili mi je stvarno netko u glavi. Zasad naginjem drugoj mogućnosti iako ne znam što bi mi bilo draže.

Stojimo u pećini iznad koje je nekad bila Sunnydaleska srednja škola. Tamo sam tri godine provela veći dio života, odmah iznad središta mistične energije. Gotovo se otvorilo dva puta i oba puta je skoro došlo do kraja svijeta. Umrla sam kad sam prvi put došla ovdje, utopila sam se i oživjeli su me baš na vrijeme da spasim svijet što je ispalo da je samo prvi put u nizu.

Ovaj put je nekako drukčije.

«Nevjerojatno!» Giles kaže uz mene. Angel samo gleda, zagonetna izraza kao i uvijek. Mislim da je Faith rekla neku šalu. Ili pokušaj šale, zapravo ne slušam. I sama sam zauzeta zurenjem.

Ovo je nekad bila crkva. Zakopana u velikom potresu u tridesetima zajedno sa vampirom Gospodarom. Ostao je zarobljen tu, zapeo na Ždrijelu pakla sve dok me nije ubio i oslobodio se. Onda sam ja ubila njega. Znam, zvuči komplicirano.

Crkva je nestala. Sada je ovdje nešto drugo.

*Ime mu je pan-dimenzionalni energijski pretvarač.* Kaže moj tajanstveni glas. *Mogli bismo ga skratiti u PaDEP, što kažeš?*

Pan-dimenzionalni... svejedno. Sasvim ispunjava pećinu. Netko je je ovdje kopao, nema sumnje. Ovo je bilo veliko mjesto kad sam prošli put bila ovdje. Sada je veliko u smislu ogromno. Dovoljno veliko da tu može stati tehnološka gromada koju vidim pred sobom.

«Izgleda kao.. kao nekakav generator,» kaže Giles oprezno se približavajući.

«Pan-dimenzionalni energijski pretvarač.» Kažem automatski. Svi opet bulje u mene. Sa pogledom kojim te ljudi gledaju kad kažeš nešto čudno i ne znaju jesi li lud ili su samo propustili dio razgovora.

Sada znam kako je Anyi cijelo vrijeme.

Angel mi se približi i značajno me pogleda. Sa Angelovski-značajnim pogledom, moglo bi se reći. Onaj koji govori da nije vrijeme za šale ili izbjegavanje teme.

«Buffy! Kako znaš sve to?»

Progutam, pokušavajući smisliti kako objasniti nešto što ni sama ne shvaćam.

*Daj reci im više za mene!* Kaže glas. *I prestani razmišljati o meni kao o 'Glasu', ok? Iako zvuči pomalo cool. Mislim ako je sa velikim slovom.*

«Postoji... čujem glas u glavi.» Kažem ostalima. «Čujem ga otkad sam se probudila. Ispočetka sam mislila da ludim, ali sada...»

«Sada?» potiče me Giles.

«Glas... me doveo ovdje. Rekao mi je kojim hodnikom trebam ići. Rekao mi je i da je sve ovo sagrađeno za vojnu organizaciju po imenu Inicjativa. A ovo,» pokazujem prema tehničkoj gromadi «Od toga su dobivali energiju.»

Svi opet gledaju tu stvar. Pan-dimenzionalni energijski pretvarač. Valjda bi to imalo smisla nekim super znanstvenim tipovima. Meni nije ni...

*On usisava energiju raznih dimenzija koje se križaju na ovom mjestu. Neke niže demonske dimenzije isijavaju energiju kao napušeni nuklearni reaktor. Samo su trebali staviti ovu stvarčicu iznad i odmah je počela sisati energiju kao od šale.*

Super-znanstvenik koji govori kao... pa, kao ja. Stvarno mi je dosta ovoga.

«Tko si ti, dovraga?»

*Dugo ti je trebalo da pitaš. Rado bih ti odgovorila, ali ako okreneš glavu za otprilike deset stupnjeva nalijevo vidjet ćeš da imamo hitnije probleme.*

Oklijevajući poslušam tajanstveni glas. Taj pretvarač je ogroman, velik kao kuća, sav od ulaštenog čelika i runa koje se sjaje. Kao nešto iz Matrixa, ali sa primjesom Aliena, H.P Lovecrafta i Zvijezde smrti dodanom u recept. Zapravo izgleda kao metalni tumor, ukopan u zemlju poput neke vrste mehaničkog parazita.

Osjećam kako u njemu bruji energija.

Nemam pojma koliko je deset stupnjeva, ali odjednom ugledam nešto. Dio stroja ne izgleda najbolje. Zapravo izgleda razbijeno kao da je nešto eksplodiralo ispod njega. Šipke, žice, tehnološke... stvari vire iz njega kao utroba iz otvorene rane.

Nešto crveno i vrlo sjajno istječe vani.

«Hej, pogledajte ono!» Svih usmjeravam prema oštećenju.

Angel ostaje stajati uz mene kao i Faith. Spike se povuče u kut izgledajući bjesno što je ovdje. Ili možda jer je prisiljen da nam pomaže. Tko zna? Giles se približi da bolje pogleda.

«Izgleda oštećeno.»Kaže Giles. «I ta energije koja izlazi, je li to...»

«Demonska energija,» kaže Angel tiho režeći. «Ne znam točno što je, ali... moj demon reagira na nju.»

Samo kratko oklijevanje prije spominjanja njegovog demona. Zaista se promjenio. Kad je živio u Sunnydaleu uvijek mu je bilo užasno neugodno kad bi govorio o tome što je u njemu.

Zar mu je vrijeme daleko od mene zaista koristilo?

*Nemoj sada početi sa programom tragične ljubavi, može?* Ovo me počinje živcirati. *Aha i ja tebe volim. Onda možemo li sada početi rješavati važne stvari?*

«Što je to?» pitam svoj sveznajući glas.

*Naravno, Angel je pogodio. To su napravili znanstvenici, ali podcjenili su snagu energije koju je trebao kanalizirati. Kada su pretvarač nabrijali do kraja da pokrenu pokus 314...*

«Kakav pokus?» pitam je.

*...uništili su osigurač.* Glas nastavlja kao da me nije čuo. Zapravo kad promislim ne zvuči kao 'ono' ili 'on'. Više kao ona. *Vjerojatno je to uzrokovalo eksploziju. Washova je zagrizla više nego što je mogla progutati.*

«Walshova? Misliš na Maggie Walsh? Moju profesoricu iz psihologije?»

Drugi opet bulje u mene. Valjda je prilično čudno slušati samo moju stranu razgovora. Kvragu, ja čujem obje strane i svejedno je čudno. Vrlo čudno.

*Walshova! Mislim na profesoricu Margaret Walsh, najveći mozak koji ima vlada. Ili je imala. Također i najveći ego. Ne kopčam zašto bi netko poput nje polagao ispite da može predavati psihologiju. Valjda mi nije sve jasno u tom štosu tajnog indentiteta.*

Vrti mi se u glavi. Ovo je jednostavno previše. Nekakav generator je iznad Ždrijela pakla, pokvaren je i ispada da ga sagradila moja profesorica iz psihologije. Ovo je jednostavno previše.

*Još nisam ni došla do zanimljivih dijelova.*

«Pa samo ti nastavi, ne daj se smetati!» odgovaram ja. Sarkastična sam sa nekim u svojoj glavi. Imam li kvalifikacije za ludnicu?

*Skoro. Ali zanimljivi dio je da će iz ove stvari nastaviti curiti demonska energija. Stvar je tome da je pametnica Maggie Walsh izvlačeći energiju, zapravo i malo otvorila izvor odakle je izvlači. Pretvarač je otvorio izvor i pretvarač sad jedini spriječava energiji da slobodno izlazi. Ali s obzirom da je pokvaren neće to moći raditi još dugo. I onda, presto! Demonska verzija Černobila. Kako ti to zvuči za zanimljive djelove?*

Previše sam zaprepaštena da smislim sarkazam na to.

«Imamo problem!» kažem ostalima.

Nakon što prenesem što mi je rekao moj mali glas Giles je blijed, Angel ozbiljan, a Faith zbunjena. Spike zvižduće neku veselu melodiju.

«Moramo ga popraviti,» Giles kaže sa vrlo samopouzdanim izrazom. Malo sutra je samopouzdan.

«Može,» kaže Faith. «Popravit ćemo ovu znanstvenu futurama stvarčicu. Nema problema.»

«Moramo nešto učiniti,» kaže Angel. «Buffy, je li ti taj glas rekao kako da ga popravimo?»

*Žalim!* Kaže mi. Morat ću smisliti neko ime. Pogotovo jer zvuči vrlo ženski. Možda bi morala početi razmišljati o glasu kao o 'njoj'. *Ja nisam nekakav pan-dimenzionalni vodoistalater, znaš? Ne baš.*

«Ništa!» kažem ostalima.

«Odlično!» kaže Faith. «Što sad?»

*Naravno mogli biste pokušati pritisnuti dugme sa natpisom 'Hitno gašenje' na onoj kontrolnoj ploči tamo.*

Ponovo ostajem bez riječi.
__________________________________________________________________________________________________


11. dio: Willow

«Onda... taj glas, ona je... što, kompjuter?»

Gledam Buffy koja sjedi preko puta mene na Gilesovom trosjedu i pokušavam zamisliti kako joj je u glavi.

Zbunjujuće, to sigurno.

«Ne baš kompjuter, Xandere,» kaže Buffy. «Više kao... ispravan izraz je umjetna inteligencija.»

Rekla je što joj je rekao glas. Glas koji sad zove 'Anne'. Izgleda da se ispočetka trebala zvati 'Adam', ali kako je sada očito žensko, ime joj ne pristaje pa joj je Buffy dala svoje drugo ime.

Izgleda da je prof. Walsh radila... još uvijek ne mogu vjerovati da govorimo o mojoj profesorici iz psihologije. Uvijek je bila tako... dobro, ne draga, ali... Kako bilo, izgleda da je pokušavala stvoriti nekakvog ultimativnog ratnika. Xander je mislio da se to odnosi na hrvanje, ali bojim se da to nema veze.

«Ta stvar... je bila neka vrsta robota,» kaže Buffy. «Križanac magije i tehnologije, najbolje iz oba svijeta. Ili možda najgore. Anne je trebala postati njegov um. Ali tek nakon...pa, nakon što uzme moj.»

Anne je rekla Buffy da je Walshova željela najbolji um za super vojnika. Mislila je da bi bilo najbolje uzeti um najboljeg natprirodnog ratnika za podlogu. Htjela je uzeti Buffy i... iz nje isisati sve borbene instinkte i slično i dati ih Anne.

Još uvijek ne mogu vjerovati da govorimo o prof. Walsh.

«Mora da je prof. Walsh imala dostupnu nevjerojatnu tehnologiju,» kaže Giles. «Kad je mogla sagrati onakav generator i stvoriti umjetnu inteligenciju koja može asimilirati tuđe osobine...»

«Aha, baš je prava Kraljica Borga,» kaže Xander. «Ali mene zanima što je pošlo po krivu sa tom asimilacijom. Mislim, očito Buffy nisu isisali mozak. I drago mi je zbog toga.»

«Lijepo od tebe.» Buffy kaže sa smiješkom, ali izraz izgleda malo nesigurno. «Anne je zaključila da je demonska energija šiknula posvuda kad se pan-dimenzinalni pretvarač preopteretio. To je uzrokovalo eksploziju i dobro zaribalo Walshin pokus.»

«Onda umjesto da je tvoj um prenesen u tog androida,» Giles se ubacuje. «Um androida se prebacio u tebe.»

Buffy potvrđuje glavom.

«Sjećala sam se toga, ali nisam znala o čemu se radi. Čula sam dva glasa kako mi vrište u glavi, jedan od njih moj. I onda sam osjetila... osjetila sam da se netko budi. Netko tko me zagrlio i pjevao mi.»

Smješi sa na trenutak.

«Anne mi kaže da sam zamislila pjevanje. Izgleda da je u tom trenutku iskoristila moj um za podlogu svojega i prvi put postala svijesna. Meni je to izgledalo kao da me netko grli.»

Odmahujem glavom. Buffy sigurno nikad nije bila normalna cura. Kvragu, nitko od nas nije baš normalan. Ja sam vještica. Xander hoda sa bivšom osvetničkom demonicom od 1000 godina. Giles je Čuvar ili bivši Čuvar i tako dalje mnogi drugi. Zašto bi bilo čudno da moja najbolja prijateljica osim što je Ubojica ima super inteligentni kompjuter koji joj živi u glavi. I koji se još i ponaša kao ona.

Ovo je previše čudno.

Pogledam Angela po prvi put otkad smo se vratili. Samo stoji u kutu i promatra. Ne znam gdje je otišla Faith, ali kako nam je pomogla i čini se da joj je iskreno žao, valjda se zasad ne moramo brinuti zbog nje. Angel nam je rekao da joj vjerojatno možemo vjerovati. Angel koji nije skrenuo pogled sa Buffy već nekih sat vremena.

Nije teško vidjeti da je još voli. Kao da je ikad bilo sumnje.

Giles se nakašlje. «Da li... Anne zna što možemo očekivati? Sumnjam da će vlada jednostavno ostaviti pretvarač. I možda ima još netaknutih Inicjativinih stvari. Da li zna što će učiniti? Koliko znaju?»

Buffy nakrivi glavu na stranu i počinjem prepoznavati taj pokret. Sluša nekoga koga samo ona može čuti. Hoće li do kraja života imati Anne u glavi? Zar to neće nakon nekog vremena postati užasno iritantno? Da netko uvijek zna što misliš i komentira, a samo ti možeš čuti?

Bolje da prestanem razmišljati o tome. Zaboljet će me glava.

«Anne zna samo ono što je Walshova stavila u njen... pa, njen program. Izgleda da je Walshova voljela svoje projekte držati za sebe i bliske suradnike. S vremenom će netko primjetiti da od nje više ne dolaze izvješća, ali Anne misli da imamo još vremena dok se to ne dogodi.»

«Trebali bi više saznati o tome,» Angel se prvi put uključuje u razgovor. «Saznati više o Inicjativi i njihovim namjerama.»

«Slažem se,» kaže Giles. «I trebali bismo još jednom sići u ostatke baze. Možda je ostalo još dokumenata ili neoštećene opreme koja bi nam mogla otkriti više.»

Angel kimne i onda opet gleda Buffy.

«Mislim da imam neke veze koje bi mogle diskretno provjeriti što zna vlada. Razgovarat ću s njima kad se vratim u L.A.»

Buffyino lice se rastuži kad to kaže. Odvraćam pogled, očekivala sam to. Naravno da je Angel došao kad je mislio da je Buffy u nevolji, ali to ne znači da će ostati. Mrzim ga što je toliko povrijedio Buffy kad ju je ostavio, ali razumijem. Napokon, ništa se nije promijenilo za njih. Proklestvo i ostalo je i dalje isto.

Da bar mogu nekako pomoći.

Buffy i Angel izađu ispred kuće da razgovaraju. Ne želim zamišljati što se sad događa u Buffy. Mislim da možda postaje očajna nakon onoga što se dogodilo sa Parkerom i sada sa Rileyem. Prva ljubav ju je napustila za njeno dobro, Parker ju je iskoristio za jednu noć zabave, a Riley joj je htio isisati um da ga stavi u androida.

A mislila sam da ja imam problema sa vezama.

Vidim ih kako razgovaraju ispred vrata, Buffy svim snagama potiskuje suze. Udarila bih Angela što joj to radi, ali ne bi pomoglo. Znam da bi ostao i bio s njom, samo da može.

Možda bi o tome mogla razgovarati sa Tarom. Možda dvije vještice umjesto jedne... Morat ću vidjeti što se može učiniti.

«Želim da paziš na nju, Willow.» Gilesov glas me naglo trgne iz misli.

«Što?»

«Ne znamo što su joj možda još učinili u Inicjativi. Ili što joj ta 'Anne' možda sada čini. Samo je pozorno prati, u redu?»

Djelomično sam ljuta na Gilesa što traži da špijuniram najbolju prijateljicu, ali valjda je u pravu. Spriječili smo apokalipsu pritiskom dugmeta 'Hitno gašenje'. Bilo je prelako.

Ovo nije gotovo. Sigurna sam.
__________________________________________________________________________________________________

Epilog:

«Je li potvrđeno?» pita Quentin Travis.

«Jest,» kaže Čuvarica ispred njegovog stola.

«Koja od njih?»

«Još ne znamo. Nećemo saznati dok netko ne ode tamo istražiti.»

Travis kimne, nezadovoljan razvojem događaja. Otkad je Buffy Summers okrenula leđa Vijeću začeti su mnogi planovi. Neki su bili za ubijanje trenutačne Ubojice, bar jedne od njih, da bi bila pozvana nova Ubojica. Ona koja će ponovo biti odana Vijeću.

Ali zbog jedinstvene situacije da postoje dvije Ubojice, nitko nije znao što će se dogoditi kad jedna od njih umre. Kada je Kendra poginula, pozvana je nova Ubojica, ali ako Buffy umre, što onda? Hoće biti odabrana nova Ubojica ili će moć iz nje otići u Faith?

Vijeće je institucija koja već cijeli milenij vodi Ubojicu. Vijeće i Ubojica su povezani na načine koje ni Travis potpuno ne razumije. Čuvari uvijek znaju kad Ubojica umre. Uvijek znaju koje bi djevojke mogle postati buduće Ubojice iako se ponekad događalo da im promaknu.

«Situacija je jasna,» kaže Travis. «Jedna od Ubojica je umrla i moramo saznati tko, kako i što će se sad dogoditi.»

Pogleda preko stola u svoju podređenu. Rose McNamara je mlada Čuvarica, žustra i puna entuzijazma. Ima najbolje rezultate testa iz ispita Čuvara od vremena Ruperta Gilesa. Stručnjakinja je u povijesti Ubojica i pročitala je sav materijal o smrti Ubojica i procesu pozivanja.

«U redu, Rose,» kaže Travis. «Otići ćeš u Sunnydale prvim letom. Saznaj što se dogodilo sa Buffy i Faith! Ako bude nužno smiješ kontaktirati Ruperta Gilesa, ali želimo odgovore.»

«Razumijem,» kaže Rose.

«Idi onda!»

**

General Robert Allen gleda izvještaj na svom stolu i odmahuje glavom.

Nikad mu se nije previše sviđala Maggie Walsh. Zapravo je siguran da je njena slika u riječniku pod definicijom 'Ludog znanstvenika'. Naravno, ne može poreći da je genijalna, ali zbog toga nema ništa više povjerenja u nju.

Bolje rečeno bila je genijalna jer je Walshova vjerojatno mrtva.

«Ovo je sve što imamo?» pita svog asistenta.

«Da, gospodine. Prijenos sa opreme za nadgledanje se prekinuo ubrzo nakon prve eksplozije. Promatrači su u blizini, ali još ima previše aktivnosti oko kratera za bilo kakvu akciju spašavanja.»

- Što je bilo Washovoj kad je stavila bazu pod koledž? - misli Allen.

«Podaci o statusu 314 i Pretvarača?»

«Pretvarač je ugašen. Tu zasad nema opasnosti, gospodine. Što se tiče 314, ne znamo.»

- Odlično – misli Allen – Najmoćnije oružje ikad stvoreno i nemaju pojma gdje se nalazi. -

«Ponovo mi pusti snimku!» zapovjedi.

Monitor ispred njega se upali i general Robert Allen gleda kako pokus zvan Adam 1 hoda među plamtećim ostacima Inicjative i nestaje.

Kraj Šaptanja




Post je objavljen 12.03.2006. u 00:35 sati.