Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/horrori

Marketing

Freddy Vs. Jason (2003)

Image hosting by Photobucket Freddy Vs. Jason, SAD, 2003.
Redatelj: Ronny Yu
Glume: Monica Keena, Robert Englund, Kelly Rowland, Jason Ritter, Katharine Isabelle, Christopher Marquette, Ken Kirzinger...
Ocjena: 7

Iako sam fan slashera, ne mogu se pohvaliti da sam lud za Friday the 13th serijalom. Čak i samo ime zvuči čudno- tip s hokejaškom maskom počinje ubijati svakoga tko se približi Crystal Lakeu na taj slavni petak trinaesti. Ajde još bi to mogao progutat, al ono što mi je najviše čudno u cijeloj toj priči je to da se u niti jednom Friday the 13th filmu zapravo nije niti spomenuo petak trinaesti! Čudno? Normalno da je čudno, jer zašto se neki film zove petak trinaesti ak se taj datum čak niti jednom ne spomene u filmu!? Još jedna velika tajna- otkud Jasonu hokejaška maska? Da, u jedinici je ubojica bila njegova mamica, a u dvojci je imao neku čudnu maramu preko glave, ali zatim je odjednom u trojci nabavio tu famoznu hokejašku masku. Al pustimo sad to.
Što se tiče Freddya i njegovih zgoda, njemu sam puno skloniji i čak mi je svaki Nightmare on Elm's Street nastavak bio barem zabavan. Tip s noževima na ruci i spaljenom kožom kreće na nemilosrdni pohod na djecu roditelja koji su bili zaslužni za njegovu smrt, no za razliku od Jasona, Freddy je demon koji ubija u snovima. Iako poruka filma baš i nije nešto previše pametna (poruka bi bila da prestanemo spavati- hvala, hvala), definitivno je film originalniji od velike većine ostalih slashera. Još jedan bonus- dok Jason samo hoda i ubija, Freddy nas barem malo zabavlja i nasmijava svojim lošim smislom za humor i zanimljivim glasom. No da baš sad ne hvalim cijelo vrijeme Freddya u odnosu na Jasona, evo kratke radnje filma.

Image hosting by Photobucket Uglavnom, nakon što je Freddy pobio gotovo svu djecu u toj legendarnoj ulici Brijestova u malenom gradiću Springwoodu, ono malo što je ostalo od preživjelih shvati da je jedini način da se riješe Freddya- potpuno ga zaboraviti. I nekoliko godina sve se čini u redu, no nakon što Freddy shvati da će uskoro pasti u potpuni zaborav, u pomoć mu skače ni više ni manje nego- Jason. Freddyev plan je sljedeći- natjerat će Jasona da pobije nekolicine teenagera, a kada osnaži Freddy će ga se riješit te će nastaviti sa svojim krvavim pohodom. No nakon što Jason počne bez kontrole sve više i više ubijati Freddyevu "djecu", gospodin Krueger se jako naljuti. Saznavši da ga je cijelo cijelo vrijeme iskorištavao, i Jason se naljuti te se njih dvoje počnu međusobno sukobljavati, a jedine osobe koje ih zauvijek mogu zaustaviti su Lori (Monica Keena), Kia (Kelly Rowland) i nekolicina ostalih preživjelih čija je jedina stvar na umu riješiti se Freddya i Jasona jednom zauvijek...

Moram priznat da sam ne znam ni sam zašto imao velika očekivanja glede ovog filma da bi se na kraju dosta razočarao. Film sam po sebi je zabavan, ali prvih 45 minuta filma sam se držao za glavu misleći: što ja to gledam!?, ali me kraj filma iznenadio pa mi se dojam mrvicu promijenio. Prvo malo o manama filma. Osim naravno već spomenutih prvih patetičnih 45 minuta filma primijetio sam i dosta veliku drvenu glumu, posebice kod glavnog ženskog lika koja očito u životu nije vrisnula jer je njezino vrištanje bilo sve samo ne normalno (ako uopće postoji normalno vrištanje?), a i vidio sam kako je redatelj ovog filma napravio možda mrvicu previše wanabe likova (tipa pjevačica Kelly Rowland koja bi se zaista trebala držati pjevanja, a ne glume). Također mi je i sam scenarij malo preisfurano djelovao (poput nekih debinih i besmislenih dijaloga), a čak je i Robert Englund iliti Freddy Krueger izgledao jadno u nekim scenama.
No da baš sad samo ne pljuvam film, vidio sam neke pozitive filma, poput dosta dobrih scena borbe između naša draga dva negativaca, a i smrti likova su bile dosta dobro razrađene.

Sve u svemu, mene je osobno film dosta razočarao, ali ako ne očekujete neko remek-djelo nego samo sat i pol zabave, Freddy Vs. Jason je definitivno prava stvar za vas. I skoro zaboravih- u SAD- u se već planira snimiti nastavak, ali ovaj put u stilu Freddy Vs. Jason Vs. Michael, no kako je poznata teorija Kevina Williamsona da su nastavci sranje, pretpostavljam da film neće biti bogznašto. Iako ovaj film nije teško nadmašiti.

Post je objavljen 25.02.2006. u 23:11 sati.