Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Poljoprivrednici na prvom tečaju iz osnova informatike


"Večernji list"


BJELOVAR - Svoju bogatu obrazovnu paletu, u Pučkom otvorenom učilištu upotpunili su prvim tečajem iz osnova informatike isključivo namijenjenim poljoprivrednicima, koji je ujedno prvi takve vrste u Hrvatskoj. Među prvih deset polaznika, najveći interes za informatičkim opismenjavanjem pokazali su proizvođači mlijeka, sira, ekološke hrane i stočari.

- Sufinanciranjem polovice iznosa cijene tečaja želimo dodatno motivirati poljoprivrednike da se osposobe za rad na računalu. Znanjem će povećati konkurentnost na tržištu i biti spremniji za nova pravila ulaskom u EU - istaknula je Sonja Novak, pročelnica Odjela za gospodarstvo grada Bjelovara, koji tečaj sufinacira sa 500 kuna po osobi. Branko Roksandić, stočar iz Starih Plavnica, kaže kako je za njega računalo dosad bilo samo ukras.

- Prema uzoru na druge, odlučio sam naučiti raditi na kompjutoru, prije svega zbog toga da tu silnu papirologiju za devet krmača, 19 bekona i 30 prasadi imam na uvidu na jednome mjestu - kaže B.

Roksandić. Sličnih je motiva za informatički tečaj i Vesna Marinkov, proizvođačica ekološkog povrća iz Kraljevca. - Uz vođenje knjiga, na računalu želim naučiti planirati sadnju povrća u vrtu. Internet će pak poslužiti za stjecanje novih znanja i razmjenu iskustava o uzgoju - ističe V. Marinkov. Vođena boljom konkurentnošću na tržištu, tečaju se odazvala Ankica Balić iz Drljanovca, vlasnica 60 koza.

- Kako sin nije imao strpljenja poučiti nas radu na računalu, odlučila sam se na ovaj pothvat radi usavršavanja proizvodnje kozjeg mlijeka i sira - zaključuje A. Balić.

Damir ŠPEHAR

Post je objavljen 10.03.2006. u 21:00 sati.