Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/haralampije

Marketing

U sjeni Severinine štikle

Severinina štikla je ovih dana uzvitlila toliko prašine da mi još uvijek izlazi iz nosa crno i nikako da prestanem kihati.

Eurovizija me prestala zanimati prije mnogo ljeta, kada me opalio pubertet, a to je bilo davnih osamdesetih prošlog stoljeća. Naravno da mi je bilo drago kada bi netko od naših dobro prošao ili pobijedio, ali drago mi je i kad naši sportaši osvajaju medalje, a totalno sam nesportski tip.

Ali Štiklu nisam mogla fulati. Svima su je bila puna usta, a o medijima i da ne govorim. Rasprave na sve strane kao da se radi o opstanku države. Čula sam pjesmu i pročitala tekst za koji sam prvo pomislila da je brojalica. Suzdržati ću se od komentara jer nisam čula druge pjesme. Jedino me zasmetalo što se netko drznuo proglasiti "Štiklu" našim folklorom jer ako je to naš folklor, onda zbilja više nisam sigurna u kojoj državi živim.

I bez toga mi je ponekad teško shvatiti gdje sam. I dok su se tako vodile rasprave treba li Severinu diskvalificirati, da li je "Štikla" folklor, smeće ili nešto treće, potiho su zbivale mnogo važnije stvari za sudbinu nas malih, običnih ljudi. Nitko se nije previše uzrujavao zbog nastojanja HUP-a da skreše već skresana radnička prava, uz kavicu se nije diskutiralo o novom zakonu o školstvu, a tiho je protjecalo i potpisivanje peticije kojom se prosvjeduje protiv donošenja novog zakona o zdravstvu, zakona koji će mnoge građane Lijepe naše ostaviti bez potrebne medicinske skrbi. Istovremeno ministar zdravstva objavljuje da prosječna obitelj u Hrvatskoj skladišti u svomu domu nepotrebne lijekove u vrijednosti od 400 eura. Odakle li mu samo taj podatak. Sigurno je proveo anketu među medicinskim djelatnicima. Nisam sigurna da prosječna obitelj može potrošiti toliko novaca na nepotrebne lijekove, a na recept ponekad jedva dobiješ ono što ti stvarno treba.

Piknuta u živac, odmah sam morala provjeriti sadržaj svoje kućne apoteke. Flasteri, aspirini i andoli, plicet, kapljice za nos i bivacin prašak. Ništa od toga nije platio HZZO. Možda je moja obitelj ispod prosječni potrošač lijekova, ali ne mogu vjerovati da su druge obitelji puno bolje opskrbljene i da su si sve te silne, nepotrebne lijekove pribavile na recept.

Post je objavljen 10.03.2006. u 13:54 sati.