Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!

02.03.2006., četvrtak
AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!
Autor: Josip Rogin
AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!
Zagreb
1999.
Sadržaj:
1. OPATIJA IZVAN OKVIRA SADAŠNJOSTI
2. DJETINJSTVO U SJENI KRIŽA
3. PUT U ZAVIČAJ
4. SVJETLOST GRADA RIMA
5. DIVLJA ZEMLJA ILIRIJA
6. AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!
7. ČAROLIJE LJUBAVI I MISTERIJ SMRTI
8. NI KAMEN NA KAMENU
OPATIJA IZVAN OKVIRA SADAŠNJOSTI
Zima je nastupila silovito s obiljem snijega kojeg je sveti Nikola prosuo umjesto darova. Bura je na moru bjesnjela strahovitom snagom. Spuštao se sumrak, siv poput zavjese od pepela, a kroz tu sivu koprenu žmirkala su svjetla u riječkoj luci i u gradu načičkanom hotelima. Trg Slatina bio je prazan, bez šetača, samo bi poneka mračna prilika brzim koracima presijecala pusti trg. Bura je bila tako silovita da je kidala odjeću sa čovjeka, a more bijaše sivo i tamno kao da je uzavrelo. Poput divovskog kotla izgledala je morska pučina, crno-siva i zlokobna. Zapjenjena voda podizala se i zapljuskivala barke privezane uz obalu; plesale su barke u ludom ritmu cvileći pred svakim naletom bure koja je poprimala orkansku jačinu. Sve se to odigravalo pred mojim očima kao na filmu, jer ja sam bio na sigurnom mjestu u hotelskoj sobici na trećem katu. Ne paleći svjetla gledao sam kroz prozor razmišljajući kako su sada već svi putevi s kopnom odsjećeni. Ceste kroz Liku i Gorski Kotar zatvorene su zbog snježnih nanosa i bio sam pomalo sretan što sam u Opatiju stigao danas u rano poslije podne, dok bura nije još tako jaka.
Sve je, zapravo, počelo ujutro kada sam okrenuo telefonski broj mog prijatelja u Opatiji sa željom da kod njega provedem vikend. No, umjesto toplog ljudskog glasa, progovorila je bezdušna telefonska "sekretarica" svojim čudnim metalnim glasom: "Dobili ste broj i stan gospodina K. P. Nakon zvučnog signala ostavite poruku". Spustio sam slušalicu ne želeći više uznemiravati prijatelja, a vikend u Opatiji mogu provesti i stanujući u hotelu. Doputovao sam izletničkim autobusom iz Zagreba, baš na vrijeme dok se zimska služba još uvijek uspješno borila sa nanosima snijega koji je prijetio da zatrpa sve prometnice. Rezervirao sam sobu u hotelu na samoj morskoj obali, ugodnu sobicu s dva prozora, od kojih jedan gleda na glavni trg, a drugi prema širokom morskom prostranstvu. Hotel se nalazi u podnožju planine Učke, čiji vrh nisam mogao vidjeti s prozora svoje sobe, jer je bio zameten snijegom i obavijen u tamu. Zgrada hotela nije nova građevina od armiranog betona, već je sazidana od cigle koja nije šuplja, još negdje na početku stoljeća. No, i tako čvrsta građevina povremeno bi se zatresla pod naletima vjetra, zazveckala bi prozorska stakla po kojima se cijedila voda donošena sa silnim vihorom koji je puhao s kopna.

- 23:31 - Komentari (2) - Isprintaj - #
# Pozdrav kolegi pod Ućkun. Ugodan odmor. (E.P. 03.03.2006. 01:16)
# Prije tri tjedna sam bila u Opatiji u hotelu Četiri Opatijska cijeta...jednu noć je tako puhala bura da sam zvala na recepciju i pitala zakaj se cijela zgrada trese.......:) (koki 03.03.2006. 08:30)

Post je objavljen 02.03.2006. u 21:11 sati.