Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/srinkolina

Marketing

Ušli smo u povijest VELIČINA

Hey društvo moje!Surfam ja danas po netu, kad ono naiđem u Glasu Slavonije na jedan zanimljiv članak, koji će vam se sigurno svidjeti. Ide ovako:
Prema neslužbenim podacima koji se još uvijek statistički obrađuju, terensko antropometrijsko mjerenje stanovništva u Hrvatskoj provedeno je na ukupno 31.000 ispitanika od najmlađeg do najstarijeg uzrasta, kojim je obuhvaćena populacija od novorođenčeta do 82. godine života. Timovi educiranih mjernika uzeli su 57 različitih mjera po svakom čovjeku, izmjerivši ga “od malog prsta do vrha glave”, a na temelju dobivenih podataka izradit će se prijedlog prvih hrvatskih mjera za odjeću i obuću. Preciznim mjerenjem obuhvaćeno je i oko 2.700 osoba na području Osječko-baranjske županije, dok je cjelokupno istraživanje financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa s 1,9 milijuna kuna.
Cilj antropometrijskog mjerenja je utvrđivanje novih mjera koje će biti usklađene s ISO normama i standardima EU, a koje od iduće godine trebaju zamijeniti dosadašnje JUS standarde kako bi se pomoglo kompletnoj odjevnoj i obućarskoj industriji. Dobivanje točnog sustava mjera koristit će i drugim industrijskim granama, primjerice, industriji namještaja, automobila ili graditeljstvu, kao i u zdravstvenoj zaštiti djece i mladeži. Nositelj projekta Hrvatskog antropometrijskog sustava (HAS) je prof. Darko Ujević s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.
Prema neslužbenim podacima o provedenom mjerenju, tjelesne visine kod muškaraca i žena povećane su u odnosu prema dosadašnjem mjernom sustavu po JUS-u. “Mjerenja su pokazala promjene u proporciji obujma grudi, bokova i struka. Neslužbeni podaci govore da su bokovi kod žena nešto uži, dok je struk nešto širi”, ističe dipl. inž. Ivan Klanac, koordinator istraživanja za Osječko-baranjsku županiju, napominjući kako je obujam grudi temeljna mjera za određivanje svih veličina kod žena i muškaraca. “Ovo istraživanje dokazalo je i razbilo 'famu' o malim i debelim Slavoncima jer su Slavonke sličnije vitkim Dalmatinkama, a Slavonci 'kršnim' Dalmatincima. Novi hrvatski antropometrijski sustav bit će javno predstavljen krajem ožujka, dok se primjena novih konfekcijskih veličina očekuje iduće godine. Prije toga o novom sustavu mjera bit će educirani učenici po školama, studenti na fakultetima i trgovci”, napominje Klanac, dodajući kako su dosadašnja mjerenja provedena po bolnicama i rodilištima, jaslicama, vrtićima, fakultetima, sve do staračkih domova. Mjere će se obraditi kroz osnovne brojeve i međubrojeve, dok gospodarstvo treba odrediti koje će veličine koristiti za kompletnu poulaciju. Klanac podsjeća kako su se JUS-ove veličine kod ženskih konfekcijskih brojeva kretale od broja 34, 36 pa do veličine 52, a kod muškaraca od veličine 46 do 64, uz međubrojeve. Ovakav sustav mjera koji se još uvijek primjenjuje potječe iz davne 1965. godine, a donesen je na temelju mjerenja obavljenog u Vojvodini na uzorku od samo 5.500 osoba.

Jel vam zvuči poznato?!?
Image hosting by Photobucket
Bach


Post je objavljen 28.02.2006. u 11:54 sati.