Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvartora

Marketing

Kuda je nestao Moše? (Paraša Tecave)

Tecave je jedina Paraša u Tori od Mošeova rođenja u kojoj se Mošeovo ime ne pojavljuje (s izuzetkom knjige Devarim, koja se u cijelosti sastoji od pričanja Mošea u prvom licu). Razlog za to je taj što je Moše rekao B-gu (kada je Izrael sagriješio sa Zlatnoim teletom): „Ako ne (ako im ne oprostiš), izbriši me iz knjige koju si napisao“ (Šemot 32:31). To se upravo dogodilo u Paraša Tecave, pošto prigovor pravedne osobe, čak i ako je izrečen uvjetno, a uvjet nije ispunjen, uvijek prouzroči neki efekt. (Baal HaTurim)
„I oni će ti donijeti čistog maslinova ulja...za podizanje vječne svjetiljke...od večeri do jutra“
Ovi stihovi sadrže u sebi jedan paradoks: „vječni plamen“ govori o nečem neprekdinom, bez promjene, dok „od večeri do jutra“ govori o promjenjivim uvjetima manje ili veće osvjetljenosti.
A takva je i naša misija u životu: unijeti vječnost i savršenstvo B-žanskoga u sviejt ograničen vremenom, i učiniti to ne poništavajući ili nadilazeći vremensku dimenziju svijeta i njegove raznovrsnosti, već osvjetljavajući sve njegove svako okolnosti i stanja – „od jutra do večeri“ – božanskim svjetlom.
(Lubavitcher Rebbe)


Post je objavljen 09.03.2006. u 00:32 sati.