Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livnohbz

Marketing

Stariji ne smiju u kafiće

Image Hosted by ImageShack.us
LOKALI Jesu li livanjski vlasnici kafića počeli raditi selekciju svojih gostiju
LIVNO – Čini se da vlasnici kafića u Livnu ne biraju sredstva kad je u pitanju borba za goste. Posljednje mjere koje poduzimaju kako bi napunili svoje lokale najlakše bi se mogle opisati kao diskriminacija. Sudeći po borbi za srednjoškolce kao goste, čini se da je većini kafića smještenih na središnjem gradskom trgu upravo to ciljana klijentela. S druge strane, oni stariji gosti, osobito stariji momci, postaju nepoželjni.




Stari momci
Kako bi napravili selekciju poželjnih i nepoželjnih gostiju vlasnici pojedinih kafića uveli su nekakve članske iskaznice. Na taj način uz osiguranje na vratima rade izbor gostiju koji mogu ući.
Pritom, po svjedočenju onih koji su vraćeni s ulaza, postoji samo jedan kriterij, a to su godine i izgled. Mlade djevojke i mladiće puštaju u kafić i bez članske iskaznice, dok oni stariji bivaju vraćeni uz obrazloženje da nemaju člansku iskaznicu.

Takve situacije obično su za organiziranih partyja i u vrijeme vikenda. No, kako doznajemo, i radnim danima, kada je gostiju u pravilu manje, postoje oni nepoželjni. U pojedinim lokalima konobari su, premda to ne žele reći javno, od vlasnika dobili naputke da ne poslužuju ili pak sporo poslužuju nepoželjne goste kako bi oni što manje dolazili u taj kafić. U nekoliko slučajeva doznali smo kako su goste u nekoliko kafića konobari uporno ignorirali.

Djevojke će pobjeći
Od konobara, koji su u pravilu dobro informirani o događanjima u gradu, doznali smo da je razlog takva ponašanja pojedenih vlasnika kafića isključivo zarada. Mlađa klijentela ima manje novca, ali su zahvalniji gosti i troše u pravilu sve što imaju.

Stariji gosti uz kavu mogu sjediti satima i uopće nisu isplativa klijentela. Konobari tvrde da je bit svega privući djevojke, za njima će doći momci, i imate pun kafić. S druge strane, mladi, osobito djevojke, ne žele se opuštati tamo gdje ima starijih gostiju.

U tome leže razlozi takvog šikaniranja i diskriminacije uvjetno rečeno starijih gostiju. Uz to, po svjedočenjima konobara, pojedini stariji momci znaju biti kadikad neugodni, osobito prema djevojkama.

– Nerijetko sam bio svjedok da ovi stari momci, osim neprestanog zurenja, znaju i zadirkivati ili pokušati dirati djevojke. U takvim slučajevima jasno je da će takav lokal ostati bez djevojaka, a samim time i bez gostiju – kazao je jedan od konobara.

Doznajemo da za izdavanje članskih iskaznica kafići nemaju niti pravno uporište jer se ne radi o klubovima.

vecernji list.hr i livno1.blog.hr




Post je objavljen 05.03.2006. u 20:19 sati.