Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Tulipan, lala (lat. Tulipa)

Tulipan je lukovičasta biljka koja dolazi iz Male Azije gdje je bio poznat već prije 1000 godina. Unazad 400 godina u Nizozemsku su donešeni prvi tulipani i od tada počinje njihov veliki uzgoj. Uz to nizozemski botaničari su nastavili sa križanjima tako da ih je danas poznato preko 4000 vrsta.
Cvjetovi mogu biti jednostruki ili puni, nazubljeni, dvobojni, jednobojni, a boje su im zaista raznolike u rasponu od bijele pa do sasvim tamnih...
Najbolje ga je posaditi na sunčano mjesto, a mora se pripaziti da tlo bude dobro denirano, jer ako je previše vlažno lukovice neće izržati i početi će trunuti. Sadi se u listopadu ili studenom (tako da se do dolaska jakih mrazova ukorijeni) na dubinu od 12-20 centimetara što zavisi od veličine lukovice. Isto tako razmak bi trebao biti od 10-15 centimetara. Kad tulipan ocvate preporuča se odrezat cvjetnu stapku kako se ne bi crpila hrana za sazrijevanje sjemana, a listove treba svakako ostaviti dok potpuno ne požute i uvenu kako bi lukovica sakupila dovoljno hrane za slijedeću cvatnju. Tada se preporuča izvaditi lukovice i pohraniti ih na suho i hladno mjesto.
Želite li uzgojiti tulipan u kući moraju se kupiti posebne lukovice koje su tretirane za uzgoj u kući. Posadite ih u cvjetni lonac i sasvim prekrijte zemljom, držite na što hladnijem mjestu, a kad počnu tjerati izboje prekrijte biljku papirnatim škartocem ili novinama kako ne bi dobivala previše svijetla i tako se jako izdužila. Nemojte puno zalijevati. Kad počne tjerati cvijet uklonite papir i sad možete prebaciti tulipan i na toplije. Kad ocvate nastavite s njegom dok listovi ne uvenu, a slijedeće godine tu lukovicu posadite u vrt, jer u kući vam neće cvasti.

Tulipane možemo kupiti i kao rezano cvijeće za vaze, a da bi se što duže održali sviježi evo nekoliko sitnica. Cvjetne stapke odrežite ravnim oštrim rezom, vazu samo do pola napunite vodom, držite na hladnom mjestu, barem tokom noći.

Nekoliko zanimljivosti o uzgajanju tulipana u Nizozemskoj pročitajte ovdje

Post je objavljen 08.03.2006. u 19:21 sati.