Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Tustika, krasula (lat. Crassula)

U ovaj rod sukulenata koji potječi iz Južne Afrike spada nekoliko različitih biljaka koje sve imaju debele mesnate listove, no neke rastu poput stabalca, neke su puzavice, a svima je zajedničko da su otporne i dugotrajne ako se ne pretjera sa zalijevanjem.
Pogoduje im svijetlo mjesto, jer ako nema dovoljno svijetla listovi će biti blijedi, a biljka će se izdužiti. No nemojte dozvoliti da je prži sunce preko stakla. Ako je biljka od proljeća do kasne jeseni vani sunce joj neće škoditi, a možete je i ukopati u zemlju zajedno s loncem. Na jesen kad počnu hladne noći ispod 10 stupnjeva potrebno ju je unjeti u kuću no ne odgovara joj prezimljavanje u jako grijanom prostoru jer tada ne mogu ostvariti pravo doba mirovanja, a često dolazi do ušljivosti i opadanja listova.
Tokom doba rasta umjereno je zalijevajte, a zimi veoma malo tek svakih desetak dana.
Lako se zakorijenjuju vršnim ili lisnim reznicama u proljeće. Preporučljivo je mjesto gdje ste odrezali reznicu ostaviti nekoliko sati da se osuši, a zatim je utaknite u zemlju.
Presađujte ih svake druge godine, a lonci ne moraju biti duboki glavno da je drenaža dobra kako se ne bi zadržavao višak vode.

Post je objavljen 27.02.2006. u 23:50 sati.