Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/burninghell

Marketing

Emperor!!!!!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Bijahu jednom davno (preciznije, prije 12 godina) dva mlada i nadobudna Norvezanina iz grada Telemarka koji su se htjeli baviti glazbom. I to ne bilo kakvom glazbom, nego black metalom. Godine 1990. kada krece nasa prica vezana uz ovaj veliki black metal band, kontroverzna skandinavska black metal scena tek se pocela razvijati i Emperor je, htio to ili ne, postao aktivni dio nje ali prvenstveno u glazbenom smislu.
Kao sto to prilici black metal muzicarima, spomenuti dvojac nije upotrebljavao svoja prava imena, nego pseudonime. Jedan od njih uzeo je pseudonim Ihsahn (gradjansko ime Vegard Tveitan), a drugi Samoth (Tomas Haugen). Prvi band u kojem je dvojac djelovao, a koji je vrijedan spomena je grupa Thou Shalt Suffer. Ihsahn je pjevao, svirao gitaru i klavijature, Samoth je takodjer svirao gitaru, a sudjelovali su jos Ildjarn na bassu i Thorbjorn (kasnije vlasnik poznatog studija) koji je sjedio za bubnjevima. Grupa je svirala black/death metal te je kao svoj prvi znak postojanja izdala demo pod nazivom "Into the woods of Belial" 1990. godine. Demo privlaci pozornost male meksicke izdavacke kuce Distorted Harmony Records (koja vise ne postoji) za koju bend izdaje slijedece godine 7'' EP "Open the mysteries of your creation" limitiran na 1100 komada.

Jos uvijek se nalazimo u 1991. godini, kada na ljeto Samoth dolazi na ideju osnivanja jos jednog banda pod snaznim utjecajem kultnih postava Celtic Frost i Bathory. Ihsahnu se dopala ideja i njih dvojica zajedno pisu dvije pjesme. Samoth prelazi na bubnjeve. Medjutim, postava se trebala kompletirati sto je i ostvareno dolaskom bassiste Mortiisa (Haavard Elefsen) kojem su se svidjele pjesme. Jos je samo ime nedostajalo. To je rijeseno uzimanjem rijeci 'Emperor' iz Celtic Frostova albuma "The Emperor's return". Osnovan je Emperor. Prvi korak u promoviranju grupe bilo je snimanje dema. U proljece 1992. izlazi prva i jedina demo snimka Emperora pod nazivom "Wrath of the tyrant" koja se do dan danas vodi kao legendarna. Kao i vecina tadasnjih perspektivnih black metal bandova, i Emperor je zaokupio paznju diskografske kuce Deathlike Silence Productions, inace u vlasnistvu Euronymousa (Oystein Aarseth), gitariste i glave kultnog norveskog BM banda Mayhem, vlasnika malog glazbenog shopa Helvette i ideoloskog predvodnika kontroverzne teroristicke organizacije Crni krug. Buduci da se Samoth htio koncentrirati na svoj glavni instrument, gitaru, grupa trazi bubnjara i pronalazi ga u Faustu (Bard G. Eithun) koji dolazi iz grupe Stigma Diabolicum. Samoth prelazi na ritam gitaru.

Pred kraj 1992. godine, Emperor snima cetiri nove pjesme. Zajedno sa jos jednom mladom nadom norveskog black metala, grupom Enslaved, 1993. preko engleske kuce Candlelight Records izlazi Emperor/Enslaved split CD pod nazivom "Hordane's land". Odmah nakon izlaska mini albuma, Mortiis napusta band zbog nesuglasica s Faustom, seli se u Svedsku te zapocinje solo karijeru. 1993. godine band po prvi puta kao profesionalan band pocinje odrzavati koncerte. Prva (koliko je meni poznato) cetiri koncerta odrzana su sa dotada samo u undergroundu poznatom grupom Cradle of Filth. Iste godine grupa pocinje raditi na svom prvom dugosvirajucem albumu. Buduci da je band bio nezadovoljan radom Deathlike Silence kuce, Emperor donosi odluku ostati pod Candlelight Recordsom za koji izdaje svoj prvi album. Bas negdje u vrijeme kada je grupa zavrsavala miksanje albuma u Grieghallen studiju, ubijen je Euronymous od strane Varga Vikernesa, inace jedinog clana grupe Burzum, te Deathlike Silence prestaje postojati. Ti dogadjaji su na drugim mjestima detaljnije opisani.

Dakle, 1994. izlazi prvi Emperorov album nazvan "In the nightside eclipse" (sa Tchortom (Terje Vik Shei) na bassu) kojim postaju doslovno kultno popularni, i to vec prvim albumom. Stvara se baza lojalnih fanova koja slavi ovo istinsko black metal remek-djelo. Samo kao usputna informacija, ugledni njemacki metal casopis RockHard uvrstio je ovaj album u svoju listu 300 najboljih metal albuma ikada. U medjuvremenu, Samoth osniva vlastitu malu diskografsku kucu Nocturnal Art Productions preko koje Emperor iste godine izdaje 7'' EP "As the shadows rise", par pjesama koje su nastale u istom razdoblju kada su snimane pjesme za Emperor/Enslaved split album. Osim u svom maticnom bandu, Samoth je bio aktivan kao session clan i u drugim bandovima: za spomenutu 'grupu' Burzum snima bass dionice na mini albumu "Aske", kao i za Gorgorothov album "Pentagram" (1994), Satyriconov album "The shadowthrone" (1994), dok za grupu Arcturus svira gitaru na mini albumu "Constellation" (1995).

1995. godine Samoth pokrece side projekt pod imenom Zyklon-B preko kojeg otkriva svoj veliki afinitet prema death metalu. Uz Samotha na gitari, na klavijaturama prasi Ihsahn, na bubnjevima sjedi jos jedna black metal zvijezda Frost (iz Satyricona) dok glasnice dere Aldrahn (Dodheimsgard). Jedini tonski zapis ove cetvorke agresivnog imagea je mini album "Blood must be shed" (tri pjesme, 11 minuta) koji izlazi iste godine preko Malicious Recordsa. Dok smo u '95.-toj, spomenimo da je Ihsahn otpjevao par vokalnih linija na Ildjarn albumu "Det frysende nordariket" i odsvirao klavijature na Wongravenovu albumu "Fjelltrtonen".

Medjutim, problemi pocinju muciti Emperor. 1993. je bila godina u kojoj je tzv. black metal mafija bila najaktivnija i Samoth u jednoj akciji pali staru drvenu crkvu. 1995. Samoth je pritvoren i osudjen na 16 mjeseci zatvora. Da stvari budu jos gore, Faust ubija homoseksualca koji mu se nabacivao iza olimpijskog stadiona u Lillehammeru, te je za to djelo osudjen na 14 godina zatvora, kaznu koju sluzi do danas. Niti Tchort nije prosao puno bolje, te zavrsava u zatvoru na 6 mjeseci. Ihsahn je, dakle, ostao jedini clan Emperora na slobodi, pise novu glazbu i tekstove i baca se u potragu za novim glazbenicima...jedno vrijeme za bubnjevima je sjedio cak i Hellhammer iz grupe Mayhem, ali to se nije uklapalo kao niti sve druge opcije. Slijedi veliko zatisje u povijesti banda.....

Stvari se pomicu s mrtve tocke tek nakon sto je Samoth pusten na slobodu. Tchort je davno otisao iz banda (danas je aktivan u grupama Blood Red Throne i Green Carnation) i zamijenjen je Alverom (Jonas Alver) iz banda Dodheimsgard. Kao najvaznija prinova ubraja se Trym (Trym Torson) koji napusta svoj maticni band Enslaved i pridruzuje se Emperorima. 14.2.1997. napokon izlazi novi znak zivota u obliku "Reverence" EPa koji je osim dvije nove pjesme sadrzavao i efektan spot za pjesmu "The loss and curse of reverence". Iste godine izlazi i drugi sluzbeni album pod nazivom "Anthems to the welkin at dusk". Jednako kao sto je prvi album postavio nove granice black metala, tako i drugi album otvara potpuno nove poglede na black metal. I novinari i fanovi obozavaju ovaj album koji je u mnogim casopisima proglasen albumom godine. Neponovljivo remek-djelo. Buduci da band nije bio na turneji od 1993. godine, 1997. radi cak dvije manje turneje i to prvu sa Limbonic Artom i Aeternusom, a drugu sa Bal-Sagothom i Nocturnal Breedom. Kao session klavijaturista nastupa Charmand Grimloch iz grupe Tartaros. Iste godine (1997) Nocturnal Art Productions izdaje Thou Shalt Suffer izdanje naslovljeno jednako kao demo "Into the woods of Belial" (12 pjesama, 50 minuta trajanja), te sadrzi sve pjesme sa demo snimke, sve stvari sa spomenutog 7 incnog EPa i jos 4 nove pjesme.

1998. u Emperorovu kampu bilo je poprilicno mirno dok bi se kao jedina donekle relevantna cinjenica moglo spomenuti ponovno izdavanje prva dva albuma od strane Candlelight Recordsa sa novim coverom i dodatnim pjesmama. Tako su npr. na "In the nightside eclipse" slijepljene dvije Emperorove obrade grupa Mercyful Fate (pjesma "Gypsy" sa legendarnog "Don't break the oath albuma") i Bathory ("A fine day to die"). Alver iz osobnih razloga napusta grupu koja po tko zna koji puta ostaje bez bassiste. Tijekom godina grupa svira jos pokoju obradu: fenomenalni cover Darkthroneove "Cromlech" i obradu Mayhemove pjesme "Freezing moon".

Zato je '99. bila puna novih izdanja. Krenimo redom: preko Moonfog productions izlazi "Emperor vs. Thorns" izdanje. Inace, to izdanje ne sadrzi novi materijal nego je vrsta eksperimenta gdje Emperor svira par pjesama grupe Thorns, dok Thorns svira par pjesama grupe Emperor. Interesantna stvarcica. Krajnje je vrijeme da spomenemo jos jednu Ihsahnovu grupu na kojoj aktivno radi a naziva se Peccatum. Naime, za mikrofonom je Ihsahnova zena Ihriel, dok je kao treci clan ukljucen njen brat Lord Pz (iz grupe Source of Tide). Ihsahn je, osim sto svira u grupi sve instrumente, zasluzan i za cjelokupnu glazbu koja nema nikakve veze sa Emperorom, nego vise granici sa klasicnom glazbom i avangardom (sva tri clana Peccatuma su skolovani pjevaci). Njihov debi izlazi '99. pod nazivom "Strangling from within", takodjer za Candlelight Records. I, naravno, tu je treci Emperorov album naslovljen "IX Equilibrium". Na ovome albumu su se lomila koplja. Da, to je jos uvijek black metal, ali on uzima toliko elegantan i profinjen oblik da bi se komotno mogao zvati progresivni black metal. Ovim albumom Emperor zasigurno gubi odredjenu grupu odanih fanova, ali oni koji su ih pratili i dalje, postaju im zauvijek odani. Ugurale su se tu jos i dvije turneje: standardna No Mercy turneja kroz Europu na kojoj je uz Emperor nastupao Morbid Angel, Impaled Nazarene, The Crown, Limbonic Art i Peccatum, ali i Kings of Terror US tour sa postavama Borknagar, Witchery, Peccatum i Divine Empire. Bass je za vrijeme turneje u ruke uzeo do tada nepoznati glazbenik pod pseudonimom Tyr.

Buduci da je turneja bila fenomenalno uspjesna, band odlucuje izdati svoj jedini sluzbeni live album naslovljen "Emperial live ceremony", inace koncert koji je snimljen 14.4.1999. u londonskom klubu Astoria, koji takodjer izlazi u VHS, te nesto kasnije DVD obliku. Medjutim, Ihsahn nije zaboravio svoje korijene. Preciznije, 2000. godine izdaje drugi album grupe Thou Shalt Suffer "Somnium" koja se u medjuvremenu svela samo na Ihsahna. Oni koji su ocekivali black/death metal u stilu ranijih izdanja bili su debelo iznenadjeni kada su shvatili da se ovdje o klasicnoj glazbi odsviranoj na klavijaturama. Iste godine genijalac Ihsahn izdaje jos dva izdanja za Peccatum: mini album "Oh my regrets" i drugi full-length album "Amor fati", inace snimljenih u njegovu vlastitu studiju. Niti Samoth i Trym ne miruju, nego vec od '98. rade na novim materijalima za Samothovu novu grupu koja bi imala nesto agresivniji glazbeni pristup, te je 2000. sluzbeno osnovan grupa Zyklon sa clanovima grupe Myrkskog na ostalim instrumentima. Po prvi puta pocinju kruziti glasine o raspadu banda koje nisu potvrdjene.

Blizimo se polako kraju povijesti grupe Emperor...2001. godine izlazi prvijenac grupe Zyklon "World ov worms". Buduci da postoji velika slicnost izmedju naziva Zyklon i Zyklon-B, mnogi su pomislili da je Zyklon nastavak legendarne postave iz 1995. Medjutim, Samoth (koji se pocinje nazivati Zamoth, (strava razlika!)) nijece povezanost ta dva banda jer: prvo, glazba nije vise toliko death, nego prije agresivni black/death metal i drugo, na djelu je potpuno nova postava: Samoth ostaje na gitari, majstor svog instrumenta Trym na bubnjevima, te Daemon (ne onaj Daemon sa Cmar-neta! ha ha) na vokalima iz Limbonic Arta i Destruchtor iz Myrkskoga takodjer na gitari. Interesantno je da je za album tekstove napisao Faust, koji u ovo vrijeme jos uvijek lezi u zatvoru.

Ihsahn i sluzbeno objavljuje da ce slijedeci, cetvrti po redu album Emperora biti ujedno i zadnji u njihovoj ostavstini. Kao razloge navodi cinjenicu da je band postigao sve sto se moglo postici u black metalu i da su dosegnuli svoje granice. Ihsahn pise sve tekstove i glazbu za novi album naslovljen "Prometheus - the discipline of fire & demise" i sklapa ga u svom studiju. Rezultat je jos jednom iznad svih ocekivanja - jako kompleksan album koji na trenutka sadrzi feeling njihova, za neke nikad prezaljenog, debija. Definitivno jedan od najboljih albuma koji sam ikada cuo u svom zivotu i jos uvijek ne znam zasto mu nisam dao desetku. Oprostajne turneje nema. Ihsahn se u potpunosti okrece grupi Peccatum, a Samoth i Trym Zyklonu (s kojim su vec bili na turneji sa Morbid Angelom). Zadnja informacija vezana uz band je da je Ihsahn gost vokal na novom Arcturus albumu "The sham mirrors". I sam Ihsahn je rekao: "Najsladje je odustati dok si na vrhu". To u potpunosti stoji, ali nadam se da to nisu zadnje rijeci za meni najboljeg black metal banda ikada bez kojega black metal ne bi dosegnuo status kakav danas ima!!
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us




Post je objavljen 23.02.2006. u 10:57 sati.