Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

19. druženje u O.Š. 'N.Hribara' Velika Gorica uz go ove šk.god. - 07. 03. 2006.

Utorkom je vrijeme za go u Hribi. Odlazim i na vrijeme stižem, čak podosta ranije. U predvorju škole, u tišini, čekam čitajući zidne novine na panoima. Tema je katekizam. Materijal koji do sada nisam imao prigode vidjeti, a djeca to u osnovnoj školi rade. Čitam i razmišljam. Koliko dobrih stvari na nekoliko panoa!?!? Tete čistačice oko mene uređuju prostor. Mičem se. I tako, malo po malo, zazvoni i školsko zvono. Dolazi Lovro i odlazimo u učionicu pripremiti garniture. Vidljivo je da će nas malo biti i vadimo samo četiri garniture 13x13. Tek što smo složili, dolazi trojka Pukanići i Ivaci. Četvorka je spremna za lijepi mali turnir goa na 13x13. I uradi se tako. Pogledajmo konačni rezultat današnjih odmjeravanja.
Pogledajmo konačne rezultate u gou.

1. Matija Pukanić 25. kyu, 4 pobjede i sos 9
2. Marko Pukanić 25. kyu, 3 pobjede i sos 14
3. Lovro Blagaić 24. kyu, 3 pobjede i sos 10
4. Josip Ivaci 25. kyu, bez pobjede i sos 17
Nema novih kategorija.
Ovaj puta je Matija bio najuspješniji. Imao sam i ja više slobode, zbog manjeg broja djece u radu, pa sam se više mogao posvetiti pojedinačnoj igri učenika. Promatrao sam njihovu igru i savjetovao ih. Povremno bi prekinuo slijed i pokazao što nije dobro i kako treba. To sam činio nakon što se kombinacija odigrala, kako nebi štetio razvoju igre i djelovao na rezultat. U partiji Matije i Lovre rekoh: 'E, da je meni bijele kamenčiće.' Stali obojica i krene razmišljanje, a Matije će: 'Znam šta treba.', i odigra jaki potez. Razreže Lovrine grupe i obori jednu, pa potom drugu grupu i dobije partiju. Na kraju Lovro tek kratko: 'Kada ste pričali.' U pravu si, nisam smio ništa reči, ali tada vi ni jedan nebi vidjeli što treba. Našto ste naučili. Koji puta nešto kažem, da vas poučim dobroj igri. Da sam prešutio, nešto bi vam obojici još ostalo neprimjećeno. Učimo, a rezultat bi ipak trebao biti objektivan. Potez nisam rekao, ali sam dao nešto naslutiti. Više ste razmišljali i bili više vezani uz igru. Matija je pobjedio sve osim što je sa bratom Markom odigrao 1:1 u dvije partije. Vidi Matija povremeno dobre kombinacije, a povremeno uopće ne misli i samo slaže kamenčiće. Svi to povremeno rade. Netko više, a netko manje. Kao da je teško biti skoncentriran.
Marko je bio drugi. Imao je dva neodlučena rezultata 1:1. Jedan mu je bio s bratom Matijom, o ćemu je već bilo riječi, a drugi s Lovrom.
Lovro je danas dva puta neočekivano izgubio. Napreduju dečki iz nove generacije i treba se sve više truditi.
Josip se trudio i često dobro stajao, da bi olako prepuštao protivnicima prostore. Bilo je slučajeva obaranja velikih grupa protivnicima, a onda bi jednostavno sve zaboravljao i puštao da mu protivnik uništi prostore i osvoji ih. Josipe, treba malo više razgovarati o ciljevima ove igre. Prostor, prostor! To treba ograditi. Tvoji kamenčići rade ograde prostora, a trebaš ograditi više od protivnika. Kužiš?
Slijedeći utorak je opet go u Hribi.
Izvjestio bl. Muradenu

Post je objavljen 08.03.2006. u 09:23 sati.