Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Damaščanska vrata, o imenu

Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata povijesno
Damaščanska vrata noću
Trgovina uz Damaščanska vrata
Danas, za početak ovog posta, tek nekoliko riječi o raznim imenima ovih jeruzalemskih vrata. Dosad sam ih uvijek nazivao Damaščanska vrata i to je naziv ustaljen među strancima koji dolaze sa Zapada. U većini vodiča naći ćete upravo ovo ime. Tako se nazivaju, jer se nalaze u sjevernim zidinama grada, a od njih je kretala cesta koja je išla prema glavnom gradu Sirije, Damasku. Iz istoga se razloga ova vrata na hebrejskom nazivaju Ša‘ar Šekhem, to jest »Šekemska vrata.« Šekem je još iz Biblije poznati grad, koji je bio i prijestolnica Sjevernog izraelskog kraljevstva, a danas se zove Nablus i nalazi se u području palestinske uprave. Taj se grad, ustvari, nalazi na putu koji je povezivao jug sa sjeverom i vodio od Jeruzalema prema Damasku.
U kršćanskim su se zajednicama ova vrata nekad nazivala Stjepanovim vratima, budući da se nedaleko od njih, izvan gradskih zidina, nalazi crkva Sv. Stjepana i Stjepanov grob, no ovo je ime brzo napušteno. Nije ni čudo, kad postoje još jedna Stjepanova vrata i još jedna crkva Sv. Stjepana.
Možda je najzanimljivija priča o arapskom nazivu ovih vrata. Oni ih zovu Bab el-Amud, »Vrata od stupa.« Nema ovdje nikakvoga stupa i mnogi su kroz povijest razbijali glavu nastojeći otkriti izvor toga imena. Na koncu se saznalo da je ovdje, na Forumu s nutarnje strane vrata u doba cara Hadrijana, nakon 132. godine, bio podignut stup, a na njemu je stajao Hadrijanov kip. Čini se da je kasnije, u bizantsko doba, na stupu bio križ. Prikazi stupa nađeni su na drevnim mozaicima i crtežima koji prikazuju Jeruzalem. Najzanimljivija stvar u svemu tome jest da stupa nema već barem 1200 godina! A ljudi još uvijek ova vrata nazivaju Vrata od stupa, ne znajući ni zašto! To je tek jedan od dokaza koliko je na Istoku tradicija jaka i koliko se može naučiti o povijesti nekog mjesta proučavajući njihove tradicionalne nazive.
Kao što vidite na slici, stupa na ovom malom trgu, gdje je nekad stajao forum, nema ni danas.

Image Hosted by ImageShack.us

Zato ima trgovine. Nešto sam vam od toga već bio pokazao jučer, a sada ću nastaviti. Već ovdje na malom trgu možete kupiti sve, od cigareta...

Image Hosted by ImageShack.us

...do hlača i majica. Nemojte samo očekivati da je marka, koja je na njima istaknuta, prava.
U rimsko i bizantsko doba od Foruma je kretala ulica koja se zvala Cardo, a vodila je prema Kapitoliju s hramovima, u rimsko doba, a prema crkvi Svetoga groba, u bizantsko. Odatle je nastavljala prema sionskom brežuljku. I danas ovuda prolazi puno neuglednija ulica, no još uvijek je riječ o žili kucavici Staroga grada. Arapi je nazivaju Suk, »Tržnica.« To je ono isto što bi Turci nazvali Bazar. U toj ulici, dakle, možete uživati u hrani. Pred vama je specijalitet koji se ovdje naziva Švarma, a u nekim je našim krajevima poznat kao kebab. Tražite li ovdje »kebab«, dobit ćete ćevape.

Image Hosted by ImageShack.us

U istoj ćete ulici naći i raznovrsne slatkiše, od ovih šarenih i ne baš previše prirodnih...

Image Hosted by ImageShack.us

...do kolača...

Image Hosted by ImageShack.us

...od kojih su neki već spakirani za odnijeti kući.

Image Hosted by ImageShack.us

Može se u ovoj ulici naći i voća. Svježe datulje uvijek vrijedi kušati.

Image Hosted by ImageShack.us

Naravno, ova je ulica prilično uska i odozgo natkrivena, pa nema velike izmjene zraka. Stoga i mnogi mirisi ostaju ovdje zarobljeni. Jedan od mirisa koji ćete s lakoćom prepoznati miris je kave.

Image Hosted by ImageShack.us

Želite li kupiti kavu, ovdje možete napraviti svoju vlastitu mješavinu od različitih vrsta i kvaliteta, a Arapi rado u kavu dodaju i nešto sjemenki kardamoma (elettaria cardamomum), kojega nazivaju hel. On kavi dodaje svoju vrlo intenzivnu aromu.
Još jače mirise ovoj ulici prenose začini. Neke ćete prepoznati, a neke baš i ne.

Image Hosted by ImageShack.us

Kad smo već kod osjetila njuha, na mjestu gdje se ova ulica približava crkvi Svetoga groba, od nje se odvaja manja ulica ispunjena mesnicama.

Image Hosted by ImageShack.us

Vjerujte mi, u nju ne želite ući! To je previše za naše noseve!
Priznajem, međutim, da nekad znam ovdje biti zločest. Više sam puta dosad vodio grupe hodočasnika kroz Svetu zemlju, a grupa ima boljih i onih manje dobrih. Koji puta kad sam primijetio da me grupa baš ne sluša, da se pojedinci redovito vole izgubiti i da ne slijede moja uputstva, provedem takvu grupu kroz ovu ulicu. Ne možete si zamisliti kako su nakon toga svi jaaaaako dobri!
Nastavak: Unutar Damaščanskih vrata


- 08:23 - Nove komentare možeš upisati ispod (20)

  • I tako mi putujemo s tobom, ali ako smo zločesti nas nemaš mogućnosti kazniti, i ne trebaš jer smo mi svi koji se ovdje javljamo stvarno dobri turisti, putnici i hodočasnici. Šetamo od vrata do vrata i upoznajemo "grad ponad svake radosti", Jeruzalem. U Jeruzalemu su korijeni ne samo židovskog naroda, vec i polovice svih svjetskih naroda u broju od dvije i pol milijarde ljudi. Rijeć je o gradu o kojem je napisano na tisuće pjesama i u kojem je kralj David napisao čuvene i nenadmašne Psalme koji su inspirirali najveće skladatelje da napisu brojna glazbena djela. (feby 27.02.2006. 09:30)
  • @feby: Da, ovaj je grad u svemu poseban i čovjek se nikad ne prestaje diviti i iznenađivati. I, nakon skoro deset godina, još uvijek o njemu učim. (Darko 27.02.2006. 09:45)
  • Makar ne volim hodati po placevima ali ovuda bi rado prošetao i naručio Švarmu ali bi krivo naručio i dobio ćevap.Nebi htio jedino proći zadnji dio. (darkwolf 27.02.2006. 11:37)
  • @darkwolf: Ja već nastojim i ovaj plac zaobići, kad god je to moguće. Prevelika je tu gužva. (Darko 27.02.2006. 12:22)
  • ja sam sada bas gladna, a iskreno ne bih se voljela prosetati tom ulicom sa miomirisima... (juliere 27.02.2006. 12:43)
  • @juliere: Ima u Jeruzalemu i ljepših mjesta gdje se može nešto pojesti. :) (Darko 27.02.2006. 12:48)
  • Kakva gužva. Ma kada sam u jučerašnjem komentaru spominjao tržnicu na Črnomercu povezao sam to sa onom pretposljednjom slikom u tvom jučerašnjem blogu. Ono kao da prolaziš kroz špalir odjeće. Kebab je super stvar. Pa kakvi su to mirisi uz te mesnice? Možeš li malo konkretnije to dočarati? Poznati su mi mirisi istočnjačkih aroma ali mesa, to ne mogu dočarati. Jesi li pio tu kavu s dodanim sjemenkama kardamoma) Jel' fina? Ej, a boje ovih slaktiša, pa ne mogu vjerovati! (naturaliter 27.02.2006. 13:09)
  • Što da kažem; lijepo ; probudio si u meni želju što prije posjetiti Grad Mira ; poželim tamo i živjeti; samo, malo me strah bombaša; dal je to strah kukavice ili oprez razumna čovjeka ? (sitke 27.02.2006. 13:20)
  • Iz nekog razloga mi se čini da ovdje baš higijena nije na onom evropskom nivou pa bih uzela za jesti nešto što se pere. :)) A što se mesnice tiče .... hihi, mora da fino miriši u njoj. :))) (pegy 27.02.2006. 13:56)
  • Jedina ulica u koju je Vesna usla samo jednom je ona s mesnicama. Vec iz daljine ona osjeti da joj se priblizava i mjenja smjer, nije bitno kamo samo ne prema toj ulici! Nadam se susretu sutra! (Borut 27.02.2006. 14:01)
  • @naturaliter: U ovoj ulici s mesnicama jako se osjeća loj i miris sirovog mesa, no to je tako intenzivno, da zaista nije za naša nenavikla osjetila. Kavu sam probao i često je popijem. Početno su okus i miris vrlo iznenađujući, a onda, netko se navikne a netko odustane. @sitke: Ja sam ovdje deset godina i još na bombaša nisam naišao. Inače ne bih ovo pisao, zar ne? @pegy: Mogu ti reći da i ja ovdje pazim što kupujem, a neke prehrambene artikle radije kupim u nekoj trgovini u koju imam više povjerenja. (Darko 27.02.2006. 14:02)
  • @Borut: Nadam se da ću uspjeti sutra tako organizirati obaveze da mogu doći. A Vesnu sasvim razumijem. I ja postupam isto. (Darko 27.02.2006. 14:03)
  • Uraaaa, puše bura i nema nekog prevelikog posla na brodu. Idealna prilika za šetnju po blogovima, a mislim da bi i toj tržnici dobro došla jedna dobra bura - da malo rastjera te ugodne i neugodne mirise. :))) (alkion 27.02.2006. 16:13)
  • @alkion: Bure ovdje nema, ali zna naići zapadnjak koji dosta toga pročisti. (Darko 27.02.2006. 18:03)
  • e, jako mi se sviđa ovo s kolačima, slatkišima, voćem, a tek začini, uopće tržnice su posebna mjesta u svakom gradu, nisam rekla ništa novo; je li onaj odorino u ulici mesnica zato jer se možda cijedi krv koju ne ispiru? helix ( 27.02.2006. 19:05)
  • Evo me opet (znatiželjnica), jesu li ono bile baklave sa pistacijima? (feby 27.02.2006. 20:44)
  • @helix: Nisam nikad istraživao odakle taj miris, ali mislim da je krv morala već negdje drugdje biti sasvim ispuštena prema muslimanskim pravilima. Ipak, ne znam moguće je da je i to. @feby: Ovo što je u prvom planu u kružnoj posudi liči na baklavu, ali to nisam još dosad probao. Prave ovdašnje baklave obično su rezane na manje kockice. Mogu se vidjeti na toj istoj slici u pozadini, gore lijevo. (Darko 27.02.2006. 21:06)
  • da, točno, znam da krv mora biti odmah sva puštena, valjda ih ne kolju usred grada. Vidim po sredini ulice, među pločama, nekakvu rešetku, to je neki odvod, za vodu? prostor djeluje stiješnjen i valjda zaista nema cirkulacije zraka. Ljudi su naviknuti, kupuju meso bez problema? (helix 27.02.2006. 21:45)
  • Dragi Darko čitam te i ovaj post je poticaj da sutra skuham kavicu sa kardamomom. Javit ću ti kakva je bila. Joj, baklavica uf, zavidim ti. Nastojat ću ti pisati pismo ali u nekoj sam frci pa ništa ne stižem. (mala 27.02.2006. 23:35)
  • @helix: Ne kolju ovdje, a odvod je valjda zamišljen za vodu, iako ponekad pomislim da je zamišljen kao stanište životinjica koje noću iz njega znaju i izaći. Ljudi kupuju, ali ja ne bih nikada tu kupovao. @mala: Nemoj samo pretjerivati s kardamomom. Ovdje obično dok melju kavu dodaju na deset deka možda pet pupova kardamoma, a to je i više nego dovoljno da svemu doda jaku aromu. (Darko 28.02.2006. 06:37)

    Post je objavljen 27.02.2006. u 08:23 sati.