Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Damaščanska vrata noću

Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Damaščanska vrata povijesno
Noć je valjda jedino doba kad se Damaščanska vrata mogu na miru pogledati, bez da vas netko gurka ili da vam nudi nešto na prodaju. Budući da sam se sinoć trebao s nekim društvom naći u gradu, prošao sam kroz Damaščanska vrata. Ona su zapravo moj glavni izlaz iz jeruzalemskog Starog grada. U budućim ću vam postovima pokazati kako izgleda ovaj prostor s nutarnje strane vrata za dana. Uvijek je sve prepuno ljudi, kako prolaznika, tako i različitih prodavača i preprodavača. Od 7-8 navečer pa sve do jutra prizor je pak ovakav.
Unutar vrata situacija je slična. Samo se noću može ovako pozirati.

Image Hosted by ImageShack.us

Nutarnji zidovi vrata još uvijek su oblijepljeni plakatima, ostacima nedavnih palestinskih izbora. Nitko te plakate neće skidati, pa ćemo ih još dugo gledati kako blijede i primaju onu plavičastu nijansu.
Jedina vrsta motoriziranih vozila kojima je dozvoljeno proći kroz ova vrata mali su gradski traktori. Služe za dostavu, ali i za odvoz smeća.

Image Hosted by ImageShack.us

Sada, noću, lakše ih je snimiti, premda se oni probijaju i danju, kroz najveću gužvu, kad se čini kao da ni igla više ne bi mogla stati među ljude koji se natisnu u ovaj uski prolaz.
S vanjske strane vrata kunja još i zadnji trgovac. Stari znanac koji svake večeri prodaje ovdje slatkiše na svojim kolicima. To je vrlo praktično, jer u slučaju dolaska policije vrlo brzo može nestati skupa sa svojom ilegalnom trgovinom.

Image Hosted by ImageShack.us

S vanjske strane gradskih zidina noćni pogled na Damaščanska vrata doista je upečatljiv.

Image Hosted by ImageShack.us

Uz lijepo osvjetljenje, dojmu pridonosi i odsustvo gužve. Naiđe tek koji prolaznik i pokoja patrola granične policije.
Zaputio sam se, dakle, sinoć s trojicom prijatelja iz Staroga grada prema novom dijelu Jeruzalema, gdje smo se našli s prijateljima koji su došli na nekoliko dana iz Italije. Bio je petak navečer, no, iako je već počeo Šabat, sve više lokala u Jeruzalemu ostaje i danas otvorenih vrata, pa smo i mi našli mjesto za sebe. Hrana je bila dobra, svakom po ukusu.

Image Hosted by ImageShack.us

Društvo se vremenom povećalo, a i nije bilo razloga žuriti. Zapravo je bilo ugodno sjediti ovako u veljači na terasi, pod palmom.

Image Hosted by ImageShack.us

Na kraju je ipak došao trenutak rastanka, a nama povratka u Stari grad. Naravno, na semaforu se čeka, jer prelazak uz crveno svjetlo košta.

Image Hosted by ImageShack.us

Nastavak: Trgovina uz Damaščanska vrata


- 08:07 - Nove komentare možeš upisati ispod (11)

  • Bajkovitost i pomalo intrigantna tajnovitost noći??? Malo nam pali maštu. A ovo društvo je nekako previše "šovinističko" - samo jedna dama i ona se prezentira samo svojom kosom??? Sad si malo sebičan??? Pozdrav. :))) (alkion 25.02.2006. 09:42)
  • @alkion: Imaš pravo, samo jedna dama, ali zato je imala puno kavalira. :) (Darko 25.02.2006. 10:17)
  • Smeće po ulicama, plakati po povijesnim znamenitostima... Pa zar tu nitko ne brine o redu i urednosti tog važnog povijesnog središta!? Ili je to naprosto takav mentalitet ljudi. (naturaliter 25.02.2006. 10:33)
  • @naturaliter: Dan je tek bio završio, a ova ulica i Damaščanska vrata cijeli su dan ispunjeni ljudima. Tek tijekom noći proći će čistači sa svojim traktorom i pred jutro će ovaj dio grada biti čist. Možda je stvar i u mentalitetu, ali ne samo ovih ljudi ovdje, jer nečistoći prilično pridonose i turisti. Ove plakate u unutrašnjosti vrata ionako posjetitelji ni nemaju vremena ugledati, budući da kroz vrata prolete pazeći na torbe i novčanike. (Darko 25.02.2006. 10:39)
  • Prije nego sam vidjela komentar od Alkiona pomislila sam da je na slici samo jedna ženska osoba (ako dobro vidim). :)) Sigurno joj nije falilo pažnje. :)) Lijepo mi je vidjeti ta vrata koje predstavljaju ulazak u Stari grad. Neki sasvim drugi svijet od našega. (pegy 25.02.2006. 13:46)
  • Lijepo te pratiti kako neumorno uprizoruješ ono što je mnogima nedostupno! Znam da ne ponestaje kadrova. Osim povijesno podkrijepljenih slika ja uživam i u nekim svakodnevnim detaljima ;-) (svantevid 25.02.2006. 13:58)
  • @pegy: Kao što rekoh Alkionu, trudili smo se oko dame. :) @svantevid: Nekad treba i školu zamijeniti odmorom i razbibrigom. :)) (Darko 25.02.2006. 14:53)
  • Kad bih ja mogla birati vrata ulaska u Stari grad to sigurno ne bi bila ova, mada bih rado i kroz ova ušla, i kroz sva druga; mada sad očekujem ona slijedeća s nestrpljenjem. Pozdrav i odmori se od rada i provoda. (feby 25.02.2006. 19:26)
  • @feby: Hvala. Bit će još koji post o ovim vratima, a onda idemo dalje oko zidina. (Darko 25.02.2006. 19:43)
  • Darko, ne znam da li si vidio na Karlinom blogu je njezina mama stavila post kako je malena umrla. :((( (Depresivna Domaćica 25.02.2006. 22:34)
  • @Domaćica: Da, vidio sam. Čitao sam o tome i u Jutarnjem. Divim se toj obitelji i njihovoj snazi i ljubavi. (Darko 25.02.2006. 22:48)


    Post je objavljen 25.02.2006. u 08:07 sati.