Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

Damaščanska vrata, povijesno

Zlatna vrata
Stjepanova vrata
Herodova vrata
Ako vas put nekad nanese do Jeruzalema, nipošto nemojte zaobići ovaj ulaz u jeruzalemski Stari grad. Damaščanska vrata, osim što svojom konstrukcijom pokazuju da su zamišljena kao glavni prolaz kroz zidine, ona su i izuzetno živo mjesto. Uz Stjepanova i Herodova vrata, i ova nas uvode u Muslimansku četvrt, no često ćete ovdje vidjeti i tzv. ortodoksne Židove kako žure prema Zapadnom zidu, što ga mi često nazivamo Zidom plača.
Možda je najbolje da vam najprije ovo mjesto približim povijesno. Kada je skršen Drugi židovski ustanak protiv Rimljana, rimski car Hadrijan sravnjuje Jeruzalem sa zemljom, a na njegovom mjestu oko 132. godine gradi sasvim novi grad koji će se zvati Aelia Capitolina. Židovima zabranjuje da se u tom gradu nastane. Aelia Capitolina zamišljena je kao tipičan rimski grad koji je morao imati svoj Cardo Maximus, glavnu ulicu koja se protezala od sjevera prema jugu, a njega su presijecali decumani, poprečne ulice. Na početku Carda bio je Forum, trg, a na taj se trg ulazilo kroz vrata koja su bila na mjestu današnjih Damaščanskih vrata.
I, doista, pogledate li ispod današnjih vrata, vidjet ćete ostatke onih rimskih. Otkriveni su 1937. godine.

Image Hosted by ImageShack.us

Rimska su vrata bila trostruka, poput kakvog slavoluka, a ovo što se danas vidi tek je lijevi, manji luk tih vrata.

Image Hosted by ImageShack.us

Ima nekih koji misle da su ova vrata starija od Hadrijana i da ih je izgradio Herod Veliki, no to je manje vjerojatno, premda je moguće da je i u Herodovo doba ovdje negdje bio ulaz u grad. U prostoru iza rimskih vrata nalazi se mali muzej, koji je nažalost već neko vrijeme zatvoren. U njemu se mogu vidjeti i ostaci rimske ceste koja je ovuda prolazila.
Oko vrata, ispod današnjih kula, ističe se ono što je ostalo i od starijih gradskih zidina.

Image Hosted by ImageShack.us

Ova vrata što ih danas možemo vidjeti izgrađena su mnogo kasnije, kad su u 16. stoljeću Turci osvojili Jeruzalem. Godine 1537. dao ih je izgraditi sultan Sulejman Veličanstveni

Image Hosted by ImageShack.us

Zaštićena su dvjema kulama te mnogobrojnim grudobranima i puškarnicama, što im daje sasvim poseban izgled.

Image Hosted by ImageShack.us

Nutarnja struktura vrata sastoji se od prostorija unutar kula i iznad samih vrata, te glavnog prolaza. Za razliku od ostalih vrata iz toga doba, koja su izgrađena u obliku slova L, ova su izvedena u obliku dvostrukog slova L.
To znači da, kad uđete unutar vrata, morate prvo skrenuti lijevo, pa onda, još uvijek unutar vrata, desno, i tek potom možete izići u unutrašnjost grada.

Image Hosted by ImageShack.us

Time se htjelo eventualnom neprijatelju dodatno otežati probijanje u grad. Ovdje je to bilo važno, jer se vrata nalaze na najnižoj, a stoga i najranjivijoj točki grada.
Nastavak: Damaščanska vrata noću


- 08:28 - Nove komentare možeš upisati ispod (14)

  • Lijep je opis, pa mozda i promijenim misljenje:-))) (Borut 24.02.2006. 09:07)
  • @Borut: I nije još gotov. Još ću se ja malo potruditi. :) (Darko 24.02.2006. 09:15)
  • Dakako, jer siguran sam da nisi zaboravio da ih zovu i Sar Hashem! (Borut 24.02.2006. 09:47)
  • @Borut: I tako i još nekako. :) (Darko 24.02.2006. 09:51)
  • Koliko puta sam prosla tim vratima, a da ne vidjeh kuda prolazim. Otvorio si mi oci, jer gledajuci oko sebe, uvijek sa prisutnoscu straha, moj pogled nije sezao vise od dva metra u visinu!!! (Borut 24.02.2006. 13:59)
  • S tim grudobranima i puškarnicama izgleda baš kao iz bajki ili iz filmova o vitezima :)) (Trill 24.02.2006. 14:20)
  • @Vesna (pretpostavljam): U početku sam i ja osjećao nelagodu prolazeći kroz ova vrata, jer bilo je oko njih i ružnih, da ne kažem krvavih, događaja i to ne tako davno. Kad sam se malo oslobodio, oslobodio se i pogled. :) (Darko 24.02.2006. 14:22)
  • @Trill: Točno. A najzanimljivije je da se gore, iznad vrata, ponekad i danas može ugledati koji izraelski granični policajac kako kontrolira situaciju. (Darko 24.02.2006. 14:24)
  • Stvarno zanimljiv izgled. Meni izgleda kao iz nekih starih filmova koji su snimljeni po bajkama. Inače do sada nisam znao za taj rimski način gradnje gradova. Koliko je meni poznato neku sličnu strukturu (centralna ulica i ostale okomito na nju) ima samo tri grada: Čikago, Zadar i Kraljevo u Srbiji - naravno pričam po nekom sjećanju još iz gimnazijskih dana. Pozdrav i ugodan vikend. :))) (alkion 24.02.2006. 19:20)
  • zanimljiv blog...ajd pozdrav:) (tea 24.02.2006. 23:10)
  • @alkion: Imaju takvu strukturu oni rimski gradovi gdje je to konfiguracija terena omogućavala. Negdje je pravilnija, a negdje malo manje pravilna. U mom Sisku i danas ljudi (bez obzira na sve službene nazive) paralelne ulice nazivaju Prva, Druga, Treća i Četvrta. @tea: Pozdrav i tebi! (Darko 24.02.2006. 23:34)
  • Od svih vrata do sada , ova mi se najviše sviđaju. ( s vizualno-estetske strane ) (sitke 25.02.2006. 00:00)
  • @sitke: I meni su ova najljepša. Kod nekih drugih je možda ljepši ambijent, no ova su najljepša po svojoj strukturi. (Darko 25.02.2006. 06:45)


    Post je objavljen 24.02.2006. u 08:28 sati.