Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Svinjogojci nemaju računa puniti tovilišta

"Večernji list"



Unatoč ponovljenim obećanjima s vrha državne vlasti kako će se uvesti više reda u stočarskoj proizvodnji, mnogi svinjogojci zbog divljanja cijena odojaka nemaju računa puniti tovilišta. Zbog toga će prvi put u pola stoljeća tovilište kapaciteta 1200 tovljenika godišnje na obiteljskom gospodarstvu Oškera u Rovišću ostati prazno.

Seljaci na izdisaju
Zbog Vladine loše gospodarske politike, stočarstvo je, a posebice svinjogojstvo, na izdisaju. Uvozni lobi kroji nam sudbinu, tako da ćemo u EU ući s uništenom poljoprivredom, umjesto da nam ona bude najjači adut tvrdi Darko Oškera, koji se na obiteljskom gospodarstvu u Rovišću godinama bavi svinjogojstvom, u čemu je naslijedio oca.

Argumentirajući optužbe na račun resornog ministarstva, Oškera navodi kako je trenutačna cijena odojaka 18 kuna po kilogramu. No, zbog manjka, cijena bi odojcima za nekoliko dana mogla dosegnuti i 22 kune po kilogramu žive vage. Zbog tako visoke ulazne cijene nema računa baviti se svinjogojstvom. Naravno, ako država ne intervenira u posljednji čas i spasi što se spasiti može.

Efekt domina
Oškera, koji je u sustavu PDV-a i živi od tova svinja te je upućen u problematiku, izlaz iz krize vidi u zabrani klanja kvalitetnog pomlatka i kontroliranom uvozu samo kvalitetne svinjetine. Tako bi se tržište stabiliziralo i moglo dugoročno planirati. Image Hosted by ImageShack.us


Metež nastaje uvozom zamrznute svinjetine kojoj istječe rok valjanosti te je uvoznici jeftino kupuju i tako zgrću golem novac, a upropaštavaju domaću proizvodnju. Primjer je lanjska jesen, kada proizvođači zbog uvoza nisu imali kome prodati utovljene svinje. To se efektom domina odražava i na tržište odojaka. U toj se situaciji odojci nisu mogli plasirati i zbog toga vlasnici kolju rasplodne krmače.

Posljedice se vide sada u nedostatku kvalitetnih odojaka, čija cijena jako raste. Iz tog se začaranoga kruga može izaći samo eliminacijom crnog tržišta i kontrolom uvoza, uza zaštitu domaće proizvodnje, što je običaj svagdje u svijet.
Željko Rukavina

Post je objavljen 03.03.2006. u 00:16 sati.