Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

Nuštar osniva Agrozonu

"Glas Slavonije"


Zbog velikog interesa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Općinsko poglavarstvo Nuštra odlučilo je formirati i infrastrukturno opremiti Agrozonu koja bi svima onima čija se egzistencija temelji na poljoprivrednoj i stočarskoj proizvodnji omogućila kvalitetnije uvjete napredovanja.

Osnovni poticaj za realizaciju tog projekta, koji je u skladu i s nacionalnom strategijom poticanja gospodarstva, dali su nuštarski proizvođači ovčjeg mlijeka te sadašnji i potencijalni proizvođači kravljeg mlijeka koji su uvidjeli potrebu izgradnje suvremenih farmi i zadovoljavanja strogih propisa EU-a. Općinski su oci pronašli idealnu lokaciju za buduću Agrozonu, površine 31 hektara, smještenu tisuću metara istočno od naselja, izvan građevinskog područja i vodozaštitnih zona. Prostor je s istočne i sjeverne strane omeđen asfaltnom, a sa zapadne i južne strane šljunčanom cestom, dok se u neposrednoj blizini nalazi i silazni trak buduće istočne vinkovačke obilaznice.
Za svaku pojedinačnu farmu okvirno je predviđena površina od dva hektara, a prema iskazanom interesu nuštarskih poljoprivrednika, u prvoj etapi realizacije spomenutog projekta u novosagrađenim farmama naći će se 500 grla mliječnih krava, u jednoj teritorijalnoj jedinici, što će vlasnicima omogućiti kvalitetno prikupljanje mlijeka, otvoriti mogućnost interesnog udruživanja te uštede značajne svote novca za infrastrukturne potrebe.

Općina Nuštar, nakon donošenja službene odluke o formiranju zone, izradila je Prostorni plan, no sada, kako doznajemo, slijedi onaj teži dio posla, a to je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer je poljoprivredno zemljište na kojem je predviđena Agrozona u vlasništvu države. Od Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom zatraženo je prebacivanje parcele u vlasništvo općine kako bi se projekt mogao nastaviti realizirati.

Čelni ljudi Nuštra, kako ističu, svjesni su važnosti formiranja Agrozone, ne samo zbog poljoprivrednika, nego i cjelokupnog razvoja općine Nuštar. Osim zavidnog investicijskog kapitala koji će biti uložen u izgradnju farmi, a koji se prema trenutačnoj procjeni zainteresiranih poljoprivrednika kreće od 10 do 15 milijuna kuna, općina će izravnu korist imati od otvaranja novih radnih mjesta.
Svaka farma za normalno funkcioniranje mora uposliti najmanje četiri do pet osoba, pa će stimuliranje takvih projekata biti prioritet Općine. To više što polovica zainteresiranih nuštarskih poljoprivrednika bez Agrozone nije u mogućnosti izgraditi farme na vlastitim imanjima, jer ne mogu dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu. Vrlo strogi zakonski propisi koji reguliraju ovu problematiku, naime, uvjetuju minimalnu udaljenost objekata od ceste i građevinskog područja, čemu većina obiteljskih gospodarstava ne udovoljava.

M. LEŠIĆ

Post je objavljen 23.02.2006. u 00:01 sati.