Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/azhdaja

Marketing

"d"okon "d"uh

Mene su u vrlo ranoj dobi pokušali podučavati čudesnoj prirodi brojeva i beskonačnim mogućnostima koje oni nude. Dali su sve od sebe i hvala im na tome, ali činjenica je da sam na mamino "Ovo je broj jedan" reagirala sa "Aha, aj mi sad nacrtaj cvitić!". Tu je otprilike trud prestao i sve do početka osnovne nisam o brojevima znala ništa osim kako koji izgleda.
Slova...
E, slova su me već više interesirala. O njima sam znala dosta. Istina da se katkad pojavljivalo "E" sa četiri crte, pa sam ga odmilja češljem nazivala i da me jebalo počinje li se "N" pisat odozgo ili odozdo, ali vježbom do savršenstva...
Slova me definitivno više zanimaju. Čak i sad, kad sam umrla. Žao mi je što nemam djecu da im prenesem ljubav prema slovima.
Ali!
Uvijek postoji "ali"; kolektivni projekt velikih umova popularno zvan Azhdaja omogućio mi je djelovanje nakon smrti, a samim time u mogućnosti sam podijeliti s čitateljima jedno zastrašujuće iskustvo glede slova.
Dakle, slučajnim promatranjem došla sam do ovog saznanja: ako je ovo veliko "K", a ovo malo "k", po logici stvari veliko "D" trebalo bi izgledati ovako - "b", a ne "d". Zanemarimo li Darwina i teoriju o nastanku većeg iz manjeg, očito je okrenuto u naopaku stranu (primijetimo da je riječ o lijevoj, a svi znamo... da...).
Moj zaključak je da je netko bio lupež i namjerno ga okrenuo, jednom davno, i sad su nam mozgovi isprani pa nam se ovakvo malo "d" čini kao najnormalnije.
Nažalost, u Lijepoj našoj, broj nepismenih unazad par stoljeća bio je iznimno visok, pa ne možemo kopati po starim dnevnicima svojih prabaka i pradjedova kako bismo došli do mjerodavnih podataka o uroti "d"-ovaca, jer naravno, takvih dnevnika nema.
Ukoliko netko slučajno uspije ipak doći do takvih podataka, zna što mu je činiti - na nama svijet ostaje! (jedna mi suza kane na "D" tastature)
Žao mi je što ne mogu biti dosljedna pa bar u svom pismu iskorijeniti izopačeno slovce, ali osim što ljubim vlastito beskičmenjaštvo, milo mi je i sporazumijevanje, te ne želim stvarati pomutnju. Teška srca, nastavit ću se koristiti dosadašnjom latinicom.
Unaprijed se ispričavam.

--lydijin duh

Post je objavljen 27.02.2006. u 15:52 sati.