Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Izlijevanje 14 t transformatorskog ulja = kancerogeni minimalizam !?

Glazbeni tepihić uz čitanje:

Blago nama, kad je sve tako minimalno. Minimalne plaće, minimalni automobili, a s time pod ruku ide i minimalno zagađenje s 14 tona kancerogenog ulja. Kad su nas naučili na minimalizam i mi ga trpimo i ne poduzimamo ništa, zašto ne bi progutali još malo minimalno kancerogenog ulja i dozvolili da nas žedne prevedu preko minimalno kancerogene vode.
02. 03. 2006.
Neškodljivi kancerogeni elementi?

Naime, stigli su prvi preliminarni rezultati analize ulja koje je prije četiri dana poslano na analizu kako bi se utvrdilo je li 14 tona rashladnog ulja koje je iscurilo iz skladišta hidroelektrane Jablanica u rijeku Dobrnju kancerogeno. Uglavnom, sinoć su se oglasili Bosanci s prvim preliminarnim rezultatima laboratorijske analize napravljene u Zagrebu kojom se ustanovilo da ulje sadrži minimalne i neškodljive kancerogene elemente.

U vijesti koju prenosi HINA, glasnogovornik Stožera za civilnu zaštitu Hercegovačkoneretvanske županije Pero Pavlović tvrdi da se radi o tako minimalnim koncentracijama kancerogenih odnosno PSB elemenata u uzorcima ulja uzetih iz korita Neretve, da one nisu škodljive za ljude, biljni i životinjski svijet, a niti za okoliš.

Samo, od sveg tog minimalizma, na netu nigdje nisam uspio pronaći što je su to PSB elementi u ulju za hlađenje transformatora. No, zato sam pronašao da takvo ulje sadrži PCB spojeve, punim imenom poliklorirani bifenili koji su iznimno otrovni i kancerogeni.

Update I, 03.03.06, 23:03
Kako danas nije priopćena, bar ja još ne znam, niti jedna relevantnija informacija o analizi ulja od ove u kojoj se de facto priznaje prisustvo PCB spojeva, smatram do daljenjga da je kod Jablanice iscurilo upravo najštetnije kancerogeno ulje. O tome se naveliko priča na mjestima pogođenim ovim akcidentom nesagledivih posljedica, jer ovakva ulja su teško razgradiva i imaju svojstvo akumuliranja. Ribe su poznate kao kvalitetni akumulatori štetnih sastojaka, pa preporučam da Neretvu zaboravite kao ribolovno odredište i sl.

Najžalosnijim u cijeloj priči pokazje se razlog zbog kojega je došlo do curenja. Naime, po pisanju jednog člana udruge Eko Neretva, policija i odgovorni pretpostavljaju da se radi o krađi. Sve ove informacije ne bi mi značile ništa da ne znam kako su za vrijeme rata u Sarajevu neki koristili ovakva visokotoksična ulja kao pogonsko gorivo za dizel automobile, nesvjesni ustvari koliko truju sebe i sve oko sebe. Lopovi su očito zapavši u energetske probleme, pokušali ukrasti ulje iz skladišta koje nije bilo posebno nadzirano. I opet minimalizam, ali ovoga puta energetski.

Update II, 03.03.06, 23:25
Prema friškom pisanju Večernjaka ulje je ipak ono najštetnije, što predstavlja nezabilježenu EKO KATASTROFU na ovim prostorima! Linkala k.

Reference:
Seminar: PCB-i, Dragica Šalomon, PMF, 06/2004, Kolegij: Zaštita prirode
Što su poliklorirani bifenili? Zdravstvene opasnosti PCB-a, Poliklinika Harni
Polikolorirani bifenili – kemijski rječnik - upotreba
Wikipedia PCBs

Glazbena podloga: Letu Štuke - Minimalizam
Post prvotno objavljen: 02.03.2006. u 02:04.
Arhivu starih komentara pogledajte --> ovdje .

Post je objavljen 07.03.2006. u 22:37 sati.